Συνάντηση τραπεζιτών – Ενρία για τη μείωση των κόκκινων δανείων

Η κυβέρνηση έχει προκρίνει την πρόταση του ΤΧΣ που επεξεργάστηκε η JP Morgan της οποίας η οριστικοποίηση εκκρεμεί προκειμένου να αποσταλεί στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. προς έγκριση. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, το σχέδιο θα αποσταλεί στην DGComp τις προσεχείς εβδομάδες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι στόχοι και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει κάθε τράπεζα ξεχωριστά για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) σε βάθος τριετίας, αλλά και τα δύο σχέδια που έχουν επεξεργαστεί αντίστοιχα η ΤτΕ και το υπουργείο Οικονομικών, ήταν το αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης που είχαν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τον νέο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία, στην έδρα του εποπτικού μηχανισμού στη Φρανκφούρτη.

Οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών παρουσίασαν στον πρόεδρο του εποπτικού μηχανισμού, τον Ιταλό Αντρέα Ενρία, τους στόχους τους οποίους έχουν δεσμευθεί να επιτύχουν την προσεχή τριετία, βάσει των οποίων το ποσοστό των NPEs θα πρέπει να μειωθεί από το επίπεδο του 46,7% (γ΄ τρίμηνο 2018) στο 19% στο τέλος του 2021. Η συζήτηση, σύμφωνα με πηγές της ένωσης τραπεζών, ήταν σε «καλό κλίμα» και ήταν κυρίως «αναγνωριστική» στον βαθμό που επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση των Ελλήνων τραπεζιτών με τον νέο επικεφαλής του SSM.

Σημειώνεται ότι με βάση τις δεσμεύσεις έναντι του SSM:

• Η Alpha Bank θα περιορίσει τα NPEs από 22,4 δισ. ευρώ σε 8 δισ. ευρώ.

• Η Εθνική από 16,1 δισ. ευρώ σε 6 δισ. ευρώ.

• Η Eurobank από 16,9 δισ. ευρώ σε 5,4 δισ. ευρώ (συνεκτιμώντας τη συγχώνευση με την Grivalia τα NPEs θα μειωθούν στα 3 δισ. ευρώ).

• Η Τράπεζα Πειραιώς από 27,6 δισ. ευρώ σε 13,3 δισ. ευρώ.

Εκτός από τους γενικότερους στόχους για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει κάθε τράπεζα ξεχωριστά για πιο εμπροσθοβαρή μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ενώ σε ό,τι αφορά τα δύο σχέδια, η κυβέρνηση έχει προκρίνει την πρόταση του ΤΧΣ που επεξεργάστηκε η JP Morgan και για την οποία εκκρεμεί η οριστικοποίησή της, προκειμένου να αποσταλεί στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. προς έγκριση. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, το σχέδιο θα αποσταλεί στη DGComp τις προσεχείς εβδομάδες. Στη συνάντηση, που ήταν σε επίπεδο Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών υπό τον πρόεδρο της ένωσης Νικόλαο Καραμούζη, συμμετείχαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Βασίλης Ψάλτης από την Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς από την Εθνική Τράπεζα, Φωκίωνας Καραβίας από τη Eurobank και Χρήστος Μεγάλου από την Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ένωσης, «η αντιπροσωπεία της ΕΕΤ είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον κ. Ενρία την ουσιαστική βελτίωση των βασικών μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς. Δηλαδή τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, την επιστροφή καταθέσεων, την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, τη μείωση των NPEs και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί». Να σημειωθεί ότι στα τέλη Ιανουαρίου ο SSM θα αποστείλει στις ελληνικές τράπεζες τις κεφαλαιακές ανάγκες της τρέχουσας χρονιάς, στο πλαίσιο της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process), γνωστή ως SREP. Πρόκειται για μια μόνιμη διαδικασία που εφαρμόζεται κάθε χρόνο, βάσει της οποίας ο SSM ανακοινώνει ξεχωριστά σε κάθε τράπεζα τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που αναλογούν την τρέχουσα χρονιά. Για το 2019 δεν αναμένεται να υπάρξουν πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕΤ, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «επιβεβαίωσε στον νέο πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού την πάγια θέση των ελληνικών τραπεζών να συνεργαστούν πλήρως με τις αρμόδιες εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές και να υλοποιήσουν όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, καθώς και τις υπάρχουσες δεσμεύσεις τους.

Ο τελικός στόχος είναι η επιτυχής αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η πλήρης συμμόρφωση στο νέο εποπτικό πλαίσιο, η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, η απρόσκοπτη πρόσβαση των τραπεζών στις διεθνείς αγορές και η περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοοικονομικής ευρωστίας τους. Στόχος είναι να αποκατασταθεί πλήρως η ικανότητα των τραπεζών να εκπληρώσουν τη βασική αποστολή τους, δηλαδή τη χρηματοδότηση της οικονομίας και των επενδύσεων».

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *