ΣΥΡΙΖΑ: «Σκληρό ροκ» εναντίον «συναίνεσης»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Υπερβολικές δόσεις συναίνεσης» προς την κυβέρνηση βλέπουν τελευταία πολλά στελέχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα τη στήριξη από πλευράς του Αλέξη Τσίπρα της επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει την κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Μπορεί η σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη το πρωί στα κεντρικά γραφεία της Κουμουνδούρου να έβγαλε γρήγορα «λευκό καπνό», καθώς όλα τα κορυφαία στελέχη που ήταν παρόντα εκφράστηκαν υπέρ της υποψηφιότητας της κ. Σακελλαροπούλου, αλλά δεν υπάρχει συλλήβδην αυτό το κλίμα στη βάση του κόμματος. Αρκετά στελέχη θεωρούν πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «βιάστηκε» να πάρει θετική απόφαση, «υπό την πίεση μάλλον να μην κατηγορηθεί για πυροδότηση σύγκρουσης» με επίκεντρο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η ανάγνωση όσων ήθελαν διαφορετική στάση από τον ΣΥΡΙΖΑ λέει πως ο κ. Τσίπρας «νομιμοποίησε» με την απόφασή του την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη «να εμφανίζεται ως συναινετικός, ενώ δεν είναι στην πραγματικότητα» και ταυτόχρονα να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως ουσιαστικά σύρθηκε πίσω από την απόφασή του. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως ενώ ο κ. Τσίπρας όσο ήταν πρωθυπουργός δεν έλαβε πουθενά στήριξη από τον κ. Μητσοτάκη, τώρα σπεύδει να του δώσει χείρα βοηθείας σε κάτι που «σαφώς του αυξάνει επικοινωνιακά και πολιτικά το κεφάλαιό του» και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση «είναι στριμωγμένη από τις αντιφάσεις της και αναζητεί άλλοθι».

Στην ίδια λογική προσθέτουν πως ο κ. Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του όπου ανακοίνωσε τη στήριξη στην κ. Σακελλαροπούλου, έπεσε σε αντίφαση, καθώς από τη μία χαρακτήριζε μέγα λάθος τη μη στήριξη Παυλόπουλου και από την άλλη έλεγε «ναι» στην επιλογή Μητσοτάκη. Το κλίμα στην Κουμουνδούρου είναι τελείως αντίστροφο. Κορυφαία στελέχη του κόμματος που συμμετείχαν και στη σύσκεψη που πάρθηκε η τελική απόφαση, έλεγαν πως η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την προτεινόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν ουσιαστικά «ντρίπλα στην ντρίπλα Μητσοτάκη», καθώς «ο κ. Τσίπρας απέφυγε να φανεί απομονωμένος, όπως θα ήθελε ο πρωθυπουργός».

Το βασικό, πάντως, επιχείρημα που έγειρε οριστικά την πλάστιγγα υπέρ του «ναι» στην υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου είναι η μάχη για το Κέντρο. Στον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί διαρκώς να εμφανίζεται ως ο εκφραστής του Κέντρου. «Αν ο Αλέξης Τσίπρας επέλεγε το όχι», λένε οι ίδιες πηγές, «τότε θα έδινε το δικαίωμα στον κ. Μητσοτάκη να εμφανίζεται ως ο απόλυτος εκφραστής του προοδευτικού Κέντρου που στην πραγματικότητα εκφράζουμε εμείς». Δεν είναι τυχαίο, συμπληρώνουν, πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του τόνισε πως «η θετική μας ψήφος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν είναι μια επικοινωνιακή επιλογή, αλλά μια συνειδητή επιλογή».

Ουσιαστικά στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως ο κ. Τσίπρας με τη συγκεκριμένη στάση του «τοκίζει για το μέλλον», καθώς «δεν δίνει επιπλέον επιχειρήματα σε κυβέρνηση να μιλά για το μικρό κόμμα του 3%». Στο ίδιο πλαίσιο μιας «πολιτικής ευθύνης» εντάσσεται και η όλη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα, όπου το τελευταίο διάστημα δεν έχει διστάσει να μιλήσει για θετικές κινήσεις της κυβέρνησης, όπως η έλευση του στρατάρχη Χαφτάρ και η επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ. Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχει σκληρή κριτική για τον χειρισμό της Αθήνας στο θέμα της διάσκεψης του Βερολίνου.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *