ΣΥΡΙΖΑ: τέσσερις «φυλές» παίρνουν θέση μάχης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ενα μωσαϊκό διαφορετικών τάσεων με πολιτικά αλλά και προσωπικά κίνητρα διαμορφώνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με το κάθε μπλοκ να παίρνει θέση μάχης ενόψει και του συνεδρίου την ερχόμενη άνοιξη. Η τελευταία εξέλιξη που ενισχύει αυτή την πολυσύνθετη εικόνα είναι η νεοσυσταθείσα τάση υπό τον Δημήτρη Τζανακόπουλο με την ονομασία «Αριστερό Δίκτυο», η οποία αποτελεί ουσιαστικά έναν τέταρτο πόλο εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ας δούμε πώς διαμορφώνεται στην παρούσα φάση ο εσωκομματικός χάρτης και τι πρεσβεύει η κάθε τάση.

Πρώτη και μαζικότερη είναι η «Κίνηση Μελών», που έκανε την εμφάνισή της την άνοιξη του 2018. Σχηματικά σε αυτή ανήκουν οι λεγόμενοι «προεδρικοί», οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν να μιλούν για την ανάγκη διεύρυνσης του κόμματος και τον μετασχηματισμό του στη «νέα εποχή». Βασικά στελέχη που τη διαμόρφωσαν είναι η Ολγα Γεροβασίλη, ο Αντώνης Κοτσακάς, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Νίκος Παππάς, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Νίκος Σκορίνης, ο Χρήστος Στάικος. Δεν έχει «αρχηγό», όπως χρεώνονται άλλες τάσεις, αλλά αποτελεί, όπως λένε όσοι συμμετέχουν, μια συλλογικότητα. Στο εσωκομματικό πεδίο είναι οι πιο «ανοικτοί» στη διεύρυνση. Εξ ου και έχουν πολύ μεγάλη ώσμωση με μια δεύτερη πολυπληθή τάση: την «Προοδευτική Συμμαχία», δηλαδή τα στελέχη που δεν ανήκαν παλαιότερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Συμμαχία έχει πλέον δύο παρακλάδια. Το πρώτο είναι όσοι σχημάτισαν την κίνηση στις αρχές του 2019, με αφορμή τότε τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Γέφυρα, η ΔΗΜΑΡ και πολιτικά στελέχη προερχόμενα από τη σοσιαλδημοκρατία δημιούργησαν την πρώτη μαγιά. Πλέον εκεί χρεώνονται με την ευρύτερη έννοια και οι νέοι πασοκογενείς που εντάσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως τα 120 στελέχη που πρωτοστάτησαν στην πρόσφατη εκδήλωση στο Κάραβελ με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα.

Η τρίτη τάση, που αποτελεί και τη βασική εσωκομματική αντιπολίτευση μέχρι σήμερα, είναι η ομάδα των «53». Με επικεφαλής τον τέως υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, διεκδικούν την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, παρά το γεγονός ότι και στο εσωτερικό τους είναι ένα ετερόκλητο σύνολο ανθρώπων. Επί παραδείγματι, σημειώνουν πολλοί, ο κ. Λάμπρου δεν έχει πολλά κοινά σημεία αναφοράς με τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος υπήρξε και εκ της θέσεώς του προνομιακός συνομιλητής με τη διεθνή οικονομική ελίτ. Παρ’ όλα αυτά, οι «53» έχουν βρει αναμφίβολα ένα μομέντουμ εκφράζοντας κατά κύριο λόγο διαφωνίες για το εύρος της διεύρυνσης και την «πασοκοποίηση» του κόμματος.

Τελευταία τάση, όπως ήδη ειπώθηκε, είναι αυτή υπό τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Το γεγονός πως ακόμη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα κάποιο κείμενο κάνει το τοπίο ασαφές γύρω από τις προθέσεις της κίνησης. Το όνομά της, πάντως –«Αριστερό Δίκτυο»–, αποτυπώνει μια πολιτική τοποθέτηση. Ο ίδιος ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος κρατά κλειστά τα χαρτιά του, όπως φάνηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Ανασυγκρότησης, όπου δεν πήρε τον λόγο. Οι ίδιες πηγές λένε πως ο κ. Τζανακόπουλος θέλει να καλύψει έναν «ενδιάμεσο χώρο» μεταξύ «Κίνησης Μελών» και «53», που σημαίνει πως δεν έχει αντιρρήσεις για τη διεύρυνση, αλλά θέτει όρους. Αλλοι λένε πως απλώς θέλει να έχει τη δική του εσωκομματική ομάδα, ώστε να αποτελεί πόλο διαπραγμάτευσης στη νομή της κομματικής εξουσίας.

Ερώτημα, πάντως, υφίσταται σχετικά με τον έτερο ισχυρό συνομιλητή του Αλέξη Τσίπρα επί πρωθυπουργίας του, τον κ. Νίκο Παππά, που πλέον έχει απολέσει και εσωκομματικά τα ισχυρά ερείσματα που είχε ως υπουργός. Ο κ. Τσίπρας, πάντως, στην τελευταία συνεδρίαση αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στις τάσεις του κόμματος, λέγοντας ότι ο στόχος δεν είναι να μιλήσουν με όρους παρελθόντος, αλλά μέλλοντος, που σημαίνει πως μπορεί να υπάρξουν νέες ομαδοποιήσεις.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *