Συσκευή για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Ιαπωνία

Συσκευή για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Ιαπωνία

EPA/FRANCK ROBICHON

Η εταιρεία, Shachihata, λέει πως ανέπτυξε αυτή τη συσκευή για να βοηθήσει στην αποτροπή της θώπευσης στα τρένα της χώρας

Μια συσκευή «anti-groping»(κατά της θώπευσης), με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης σε μέσα μαζικής μεταφοράς, λανσαρίστηκε στην Ιαπωνία.

Όπως αναφέρει το BBC, επιτρέπει στα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης να «μαρκάρουν» αυτούς που τα παρενοχλούν με μια στάμπα αόρατης μελάνης σε σχήμα χεριού. Στη συνέχεια, αυτοί που έχουν μαρκαριστεί με αυτόν τον τρόπο εντοπίζονται μέσω του black light της συσκευής.

Η εταιρεία, Shachihata, λέει πως ανέπτυξε αυτή τη συσκευή για να βοηθήσει στην αποτροπή της θώπευσης στα τρένα της χώρας. Σκοπός της, όπως υποστηρίζει, είναι να συμβάλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου, ωστόσο οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης προβληματίζονται πως η εν λόγω τεχνολογία θα έχει ως αποτέλεσμα τα θύματα να δεχτούν ένα επιπλέον βάρος.

Η Shachihata είχε ανακοινώσει πως αναπτύσσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία τον Μάιο, μετά από την ευρεία κυκλοφορία ενός βίντεο που έδειχνε μαθήτριες να κυνηγούν κάποιον που φερόταν να τις έχει παρενοχλήσει στην πλατφόρμα ενός σταθμού. Εκπρόσωπος της εταιρείας έγραψε στο Twitter πως η συσκευή αυτή είναι ένα «μικρό βήμα προς έναν κόσμο ελεύθερο από σεξουαλικά εγκλήματα».

Σύμφωνα με την αστυνομία του Τόκιο, 2.620 σεξουαλικά εγκλήματα αναφέρθηκαν το 2017, μεταξύ των οποίων 1.750 περιπτώσεις θώπευσης, κυρίως σε τρένα ή σταθμούς. Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε στο CNN πως την περασμένη Τρίτη πουλήθηκαν 500 συσκευές μέσα σε 30 λεπτά, σε τιμή 2.500 γεν (περίπου 21,4 ευρώ).

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη μιας σειράς προσπαθειών αποτροπής/ αντιμετώπισης του φαινομένου της θώπευσης στη χώρα, και λαμβάνει χώρα μερικούς μήνες μετά την κυκλοφορία της εφαρμογής Digi Police, κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης: Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στα θύματα να ενημερώνουν τους επιβάτες γύρω τους πως κινδυνεύουν στέλνοντας ένα γραπτό μήνυμα πως υπάρχει κάποιος που παρενοχλεί στον χώρο και ζητώντας το βοήθεια. Επίσης, κάμερες ειδικά για την αντιμετώπιση του φαινομένου είχαν εγκατασταθεί στα τρένα του Τόκιο το 2009.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *