Συσκευή που θεραπεύει και διατηρεί το ανθρώπινο ήπαρ εκτός σώματος για μια εβδομάδα

Συσκευή που θεραπεύει και διατηρεί το ανθρώπινο ήπαρ εκτός σώματος για μια εβδομάδα

media.uzh.ch

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ζυρίχης, του ETH Zurich, του Wyss Zurich και του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης ανέπτυξαν μια συσκευή η οποία επιδιορθώνει ανθρώπινα συκώτια που έχουν υποστεί βλάβες και τα διατηρεί ζωντανά εκτός σώματος για διάστημα μίας εβδομάδας. Το επίτευγμα αυτό θεωρείται πως μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των οργάνων που είναι διαθέσιμα για μεταμόσχευση, σώζοντας πολλές ζωές ασθενών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο ήπαρ.

Μέχρι τώρα τα συκώτια μπορούσαν να διατηρηθούν με ασφάλεια εκτός σώματος για μόλις μερικές ώρες. Χάρη στη συγκεκριμένη τεχνολογία, συκώτια (ακόμα και αυτά που έχουν υποστεί βλάβη) μπορούν να παραμείνουν ζωντανά εκτός σώματος για ολόκληρη εβδομάδα. Αυτό μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των οργάνων που είναι διαθέσιμα για μεταμόσχευση, δεδομένου πως ήπατα από πτωματικούς δότες θα μπορούν να ανακτούν λειτουργίες, διεγειρόμενα από τη συγκεκριμένη συσκευή για μερικές ημέρες.

Η βάση της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι ένα πολύπλοκο σύστημα διέγερσης που μιμείται βασικές σωματικές λειτουργίες.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στις 13 Ιανουαρίου στο Nature Biotechnology. «Η επιτυχία αυτού του μοναδικού συστήματος διέγερσης, που αναπτύχθηκε μέσα σε μια περίοδο τεσσάρων ετών από ομάδα χειρουργών, βιολόγων και μηχανικών, ανοίγει τον δρόμο για πολλές νέες εφαρμογές σε μεταμοσχεύσεις και την αντιμετώπιση του καρκίνου» εξηγεί ο καθηγητής Πιερ Αλέν Κλαβιέν, πρόεδρος του τμήματος χειρουργικής και μεταμοσχεύσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ζυρίχης (USZ). Όταν το εν λόγω πρόγραμμα άρχισε το 2015, τα συκώτια μπορούσαν να παραμείνουν στη συσκευή για 12 ώρες. Η επιτυχής επταήμερη διέγερση ηπάτων κακής ποιότητας ανοίγει τον δρόμο για ένα μεγάλο εύρος νέων στρατηγικών, πχ επιδιόρθωση/ θεραπεία βλαβών, εκκαθάριση συγκεντρώσεων λιπών ή ακόμα και μερική αναγέννηση ηπάτων.

Η έρευνα δείχνει πως έξι από δέκα ανθρώπινα συκώτια κακής ποιότητας, που είχαν απορριφθεί για μεταμόσχευση από όλα τα ευρωπαϊκά κέντρα, ανέκτησαν πλήρεις λειτουργίας μέσα σε μια εβδομάδα διέγερσης με τη μηχανή. Το επόμενο βήμα θα είναι η χρήση τους σε μεταμοσχεύσεις.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *