Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη ΔΕΗ

Ο Γ. Σταθάκης υποδέχεται τον διάδοχό του Κ. Χατζηδάκη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Την εφαρμογή ενός σχεδίου διάσωσης για τη ΔΕΗ έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του στις 2 το μεσημέρι χθες, και λίγες ώρες αργότερα, στις 6.30 το απόγευμα, βρέθηκε στο Μαξίμου για να συμμετάσχει στην πρώτη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και αντικείμενο τη διάσωση της ΔΕΗ. Αν και στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, όπως ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης τόνισε στη σύντομη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους αμέσως μετά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, δεν αναμενόταν να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, εκτιμάται ότι στη συζήτηση μπήκαν όλα τα θέματα που ταλανίζουν τη ΔΕΗ με αιχμή τη ρευστότητα και εξετάστηκαν όλες οι πιθανές λύσεις για τη βραχυπρόθεσμη ενίσχυσή της. «Στην ενέργεια στοχεύουμε να εργαστούμε σκληρά από την πρώτη ημέρα για να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο διάσωσης για τη ΔΕΗ. Ενα σχέδιο που θα είναι προς όφελος καταναλωτών και εργαζομένων και θα δώσει νέα προοπτική στην εταιρεία», είπε ο κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο διάσωσης σκοπεύει καταρχάς να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της εταιρείας και ακολούθως να δώσει νέα προοπτική. Εντύπωση, μάλιστα, προκάλεσε ο διαχωρισμός του προβλήματος ΔΕΗ και διοίκησης της εταιρείας από τον κ. Χατζηδάκη.

«Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα, παρά τις προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων της», είπε χαρακτηριστικά, υιοθετώντας μια πολύ πιο ήπια ρητορική για τους επικεφαλής της ΔΕΗ σε σχέση με αυτή που ακολούθησαν στελέχη της Ν.Δ. κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Στις άλλες προτεραιότητες του τομέα ενέργειας, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών και την ολοκλήρωση όλων των διεθνών projects για υποδομές φυσικού αερίου καθώς και άλλα έργα υποδομών, την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και για έρευνες σε νέα οικόπεδα, αλλά και πρωτοβουλίες για εξοικονόμηση ενέργειας και την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Ο κ. Χατζηδάκης μετέφερε την απόφαση της κυβέρνησης να ακολουθήσει εμπροσθοβαρή πολιτική. «Ξέρουμε ότι το πρώτο εξάμηνο είναι κομβικής σημασίας όχι μόνο γιατί δεν θα υπάρχει ανοχή, αλλά και για να προκαλέσουμε μια ευχάριστη έκπληξη διεθνώς, ότι η Ελλάδα θα γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα με χαμόγελο και προοπτική», είπε. Στις προτεραιότητες του υπουργείου έθεσε και τη χωροταξική πολιτική, την οποία συνέδεσε με τις επενδύσεις, μνημονεύοντας το Ελληνικό και τις Σκουριές ως δύο εμβληματικές επενδύσεις που συνδέονται με τις αρμοδιότητες του ΥΠΕΝ.

Με την πολιτική ευγένεια που τον χαρακτηρίζει, αποχαιρέτησε τον προκάτοχο και συμπατριώτη του Γιώργο Σταθάκη, όπως και τον απερχόμενο αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελλο και τον υφυπουργό Γιάννη Δημαρά, και καλωσόρισε δίπλα του τον νέο υφυπουργό Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά και τον νέο υφυπουργό Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου. «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έρχεται για να γκρεμίσει, έρχεται για να χτίσει. Θα κρατήσουμε ό,τι θετικό έχει γίνει, άλλωστε έχουμε υπερψηφίσει αρκετές νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου», είπε ο κ. Χατζηδάκης και, απευθυνόμενος στους υπαλλήλους του υπουργείου, τόνισε ότι προσβλέπει σε εποικοδομητική συνεργασία.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *