Σχέδιο για χιλιάδες προσλήψεις σε δήμους, περιφέρειες ενόψει εκλογών

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον φετινό Μάρτιο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν σε 1.076.339 άτομα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός νέου, δεύτερου κύκλου προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε δήμους και περιφέρειες, μέσα στο καλοκαίρι και λίγο πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Εργασίας.

Ηδη, όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Κώστας Μπάρκας στη Βουλή, βρίσκεται σε επικοινωνία με τους δήμους και τις περιφέρειες ώστε να συλλέξει τις ανάγκες τους, στοχεύοντας στην υλοποίηση, χωρίς χρονικά κενά, ενός δεύτερου κύκλου του εν λόγω προγράμματος.

Μάλιστα, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι πιθανότητα ή δυνατότητα παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος δεν υπάρχει, αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο υλοποίησης ενός δεύτερου κύκλου. Την ενεργοποίηση του «όπλου» της κοινωφελούς εργασίας στο Δημόσιο – ευρύτερο δημόσιο τομέα υπαγορεύει και η πορεία της εγγεγραμμένης στον ΟΑΕΔ ανεργίας. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες και αφορούν τον Μάρτιο δείχνουν μεν μείωση των ανέργων που έχουν εγγραφεί στο μητρώο του οργανισμού, είτε αναζητούν εργασία είτε (κατά δήλωσή τους) όχι, σε σχέση με τον Φεβρουάριο, κατά 33.046 άτομα, όμως σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 δείχνουν αύξηση κατά 21.255 άτομα. Να σημειωθεί ότι, ήδη, «τρέχει» η δράση «προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης σε δήμους, περιφέρειες και κέντρα κοινωνικής πρόνοιας» (δημόσια πρόσκληση ΟΑΕΔ 08/2018) για 30.333 θέσεις ανέργων.

Ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο και εντός του καλοκαιριού αναμένεται σταδιακά να ολοκληρωθεί. Βάσει των κυβερνητικών σχεδιασμών, δε, χωρίς να υπάρξει καθυστέρηση, σταδιακά από τον Ιούνιο και μετά, εντός της προεκλογικής περιόδου, θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος προσλήψεων, 8μηνης διάρκειας, και μάλιστα με αυξημένη αμοιβή βάσει του νέου κατώτατου μισθού.

Από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οκτώ προγράμματα απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα, μέσω των οποίων έχουν ενταχθεί για εργασία σε δήμους, περιφέρειες, Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα 67.275 άνεργοι.

Ο συνολικός τους προϋπολογισμός ξεπερνά τα 423,4 εκατ. ευρώ. Σήμερα λειτουργούν τέσσερα προγράμματα τέτοιου χαρακτήρα, τα οποία απευθύνονται σε 46.414 ωφελουμένους, συνολικού προϋπολογισμού 331,48 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο είναι αυτό των 30.333 θέσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μπάρκα, από αυτές τις 30.333 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί έχουν καλυφθεί οι 25.184, ενώ από τα 219,27 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί θα δαπανηθούν τελικά τα 182,05 εκατ. ευρώ. Εχουμε, δηλαδή, κάλυψη θέσεων και δαπανών στο 83%.

Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα με νομοθετικές παρεμβάσεις δόθηκε παράταση στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σε δράσεις αντιπυρικής προστασίας και σε προσφυγικές δομές. Σύμφωνα με τον κ. Μπάρκα, αυτό έγινε κατ’ εξαίρεσιν, καθώς τα δύο αυτά προγράμματα άπτονταν συγκεκριμένων άμεσων και ανειλημμένων αναγκών, όπως η συνέχιση της όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερης διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, αλλά και η έγκαιρη προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου.

Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον φετινό Μάρτιο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν σε 1.076.339 άτομα, μειωμένοι κατά 33.046 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, οπότε ήταν 1.109.385 άτομα. Βέβαια, μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2018, όταν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονταν σε 1.055.084, προκύπτει αύξηση των ανέργων που βρίσκονται στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά 21.255 άτομα. Γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, παρότι επισημαίνουν ότι η εγγεγραμμένη ανεργία επηρεάζεται και από παράγοντες όπως το περιεχόμενο και τα οφέλη των προγραμμάτων απασχόλησης που «τρέχουν» κατά περίοδο, καθώς και από την υποχρέωση εγγραφής στον οργανισμό, των άνεργων δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Τροπολογία για μικρούς νησιωτικούς δήμους

Τη δυνατότητα περισσότερων προσλήψεων για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» από αυτές που προβλέπει ο νόμος, δίνει στους μικρούς νησιωτικούς δήμους τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπ. Εσωτερικών, Αλέξανδρος Χαρίτσης. Συγκεκριμένα, η τροπολογία αναφέρει ότι «ειδικά οι ΟΤΑ, α΄ βαθμού που ανήκουν στην κατηγορία των μικρών νησιωτικών δήμων δύνανται να συνιστούν, με την ίδια διαδικασία, οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού των ίδιων κλάδων και κατηγοριών και μέχρι του ίδιου αριθμού με τις θέσεις που προβλέπονταν στην αρχική σύμβασή τους με την ΕΕΤΑΑ Α.Ε., κατά τα έτη 2011 ή 2012, για την παροχή των υπηρεσιών του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, ακόμα και αν ο αριθμός αυτός υπερβαίνει τον αριθμό ενεργών συμβάσεων προσωπικού του Προγράμματος, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος».

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *