Τί συμβαίνει στο σώμα όταν παθαίνουμε έμφραγμα (βίντεο)

Περίπου επτά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από έμφραγμα. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία ευθύνονται για το έμφραγμα αλλά και για άλλες επιπλοκές όπως το εγκεφαλικό, η καρδιακή ανεπάρκεια και η αρρυθμία, ευθύνονται για περισσότερους θανάτους παγκοσμίως από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Πώς ακριβώς προκαλείται το έμφραγμα και τι συμβαίνει στο σώμα κατά τη διάρκεια του επεισοδίου;

Δείτε όλα όσα θέλετε να μάθετε στο βίντεο που ακολουθεί.

Η καρδιά, όπως και κάθε άλλος μυς του ανθρώπινου σώματος, χρειάζεται οξυγόνο για να λειτουργήσει σωστά. Κατά τη διάρκεια ενός εμφράγματος η καρδιά δεν οξυγονώνεται επαρκώς. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν συσσωρευτεί στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών λιπαρές ουσίες (πλάκα). Οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι αυτές που αναλαμβάνουν να μεταφέρουν το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα στην καρδιά.

Η πλάκα αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας και μπορεί να αναπτυχθεί τόσο ώστε να φράξει εντελώς μια αρτηρία. Εάν μια πλάκα υποστεί μερική ή ολική ρήξη θα σχηματιστεί γύρω από αυτήν θρόμβος μέσα σε λίγα λεπτά και δημιουργείται στην πάσχουσα αρτηρία απόφραξη ακόμη κι αν η πλάκα δεν την είχε κλείσει εντελώς. Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι να διακοπεί η ροή αίματος προς τον καρδιακό μυ και τα κύτταρα της καρδιάς να αρχίσουν να πεθαίνουν.

Αυτό είναι το λεγόμενο έμφραγμα του μυοκαρδίου, κοινώς έμφραγμα. Το έμφραγμα αποτελεί επείγουσα κατάσταση και η άμεση ιατρική παρέμβαση είναι αναγκαία για να αποφευχθεί ο πρόωρος θάνατος.

Πηγή: onmed.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *