Τα έσοδα δείχνουν ότι ο στόχος του πλεονάσματος θα επιτευχθεί

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι «ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ο οποίος αποτελεί δέσμευσή μας, θα επιτευχθεί».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Yψηλότερα κατά 468 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου ήταν τα φορολογικά έσοδα του οκταμήνου Ιανουαρίου – Αυγούστου, σύμφωνα με το χθεσινό δελτίο εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, με αφορμή το οποίο ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι «ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ο οποίος αποτελεί δέσμευσή μας, θα επιτευχθεί».

Εκτός από την πορεία του προϋπολογισμού και ειδικότερα την υπέρβαση του στόχου των εσόδων, πηγή αισιοδοξίας αποτελεί η προβλεπόμενη υποεκτέλεση των δαπανών του προϋπολογισμού, λόγω των υψηλών οροφών που είχαν τεθεί. Ηδη, οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχουν εκτιμήσει ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, λόγω υποεκτέλεσης, ύψους 500 εκατ. ευρώ και η σχετική έρευνα συνεχίζεται. Συγκεκριμένα, 248 εκατ. ευρώ έχουν εντοπισθεί με βεβαιότητα από τις κύριες κατηγορίες του τακτικού προϋπολογισμού που αφορούν ελαστικές δαπάνες, άλλα 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα προκύψουν από άλλους κωδικούς του τακτικού προϋπολογισμού, ενώ 148 εκατ. ευρώ πιστεύεται ότι θα εξοικονομηθούν από την πίστωση για την επιδότηση των κόκκινων δανείων. Μόνο τρεις αιτήσεις έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής –καμία δεν έχει οριστικά ρυθμιστεί– οπότε, ακόμη κι αν αρχίσουν οι επιδοτήσεις τον Οκτώβριο, δεν μπορούν πρακτικά να απορροφηθούν πάνω από 2 εκατ. ευρώ από την πίστωση των 150 εκατ. ευρώ.

Στα μέσα Οκτωβρίου, ανέφερε η πηγή του υπουργείου Οικονομικών, θα εκτιμηθεί αν θα υπάρξει και επιπλέον χώρος, και στο τέλος του χρόνου θα μπορεί να υπολογιστεί το ύψος του και να ληφθούν αποφάσεις για την αξιοποίησή του.

Δεν είναι ακόμη σαφές, εξάλλου, αν και σε τι βαθμό θα υποεκτελεσθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς –σύμφωνα με την ίδια πηγή– οι περισσότερες δαπάνες του εκτελούνται τους τελευταίους δύο μήνες του χρόνου.

Την περίοδο 2016-2018, θύμισε, εξάλλου, η πηγή του υπουργείου Οικονομικών, τα υπερπλεονάσματα έφτασαν τα 11,4 δισ. ευρώ, μετά τη χορήγηση των κοινωνικών μερισμάτων στο τέλος κάθε χρονιάς. Αυτή ήταν μία επιπλέον περιοριστική πολιτική, που ισοδυναμεί με πάνω από τέσσερις ΕΝΦΙΑ, ενώ τα σχετικά ποσά ενίσχυσαν το «μαξιλάρι» του αποθεματικού. Η πηγή διευκρίνισε ότι το ποσό του αποθεματικού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών, αντίθετα με ό,τι είχε υποστηρίξει ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η υποεκτέλεση των δαπανών του 2019 δεν συνεπάγεται ότι το ίδιο θα συμβεί και το 2020, διευκρίνισε, εξάλλου, η ίδια πηγή. Αλλωστε, τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην πάμε σε υπερπλεόνασμα το 2020.

Για το 2020 ερώτημα δημιουργεί ο τρόπος με τον οποίο θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό οι επιστροφές των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs). Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί στις 7 Οκτωβρίου και δεν είναι σαφές ακόμη αν θα έχει ένα ή δύο σενάρια.

Ως προς το 2019, η μεγαλύτερη αβεβαιότητα προς το παρόν είναι η απόδοση της ρύθμισης των 120 δόσεων, η εκτέλεση των εσόδων, και κυρίως του ΦΠΑ, η πορεία του ΑΕΠ το β΄ εξάμηνο και οι ενδεχόμενες έκτακτες δαπάνες (π.χ. αποφάσεις δικαστηρίων).

Δεν είναι σαφές, εξάλλου, ακόμη πότε θα κατατεθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να υπάρξει σαφέστερη εικόνα για το ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 9μήνου, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού 1,591 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 4,976 εκατ. ευρώ και έναντι ελλείμματος 2,677 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 33,127 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 2,421 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, που οφείλεται και στην υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 468 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένες έναντι του στόχου κατά 965 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στα 34,718 δισ. ευρώ, μεταξύ άλλων λόγω υποεκτέλεσης του ΠΔΕ κατά 380 εκατ. ευρώ. Ειδικά τον Αύγουστο, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν αυξημένα κατά 287 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *