Τα παράσιτα που ζουν επάνω στο πρόσωπό μας (pics & vid)

1Αγνοούμε την ύπαρξή τους επειδή είναι αόρατα με γυμνό μάτι, δυστυχώς όμως αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν…

Ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας διαπίστωσαν ότι όλοι ανεξαιρέτως φιλοξενούμε επάνω στην επιδερμίδα του προσώπου μας μικροσκοπικά οκτάποδα παράσιτα, συγγενικά της γνωστής σε όλους αράχνης.

Ονομάζονται Demodex, ζουν μέσα στο θύλακα της τρίχας και τρέφονται από τα έλαια που εκκρίνουν οι αδένες του προσώπου. Στο ανθρώπινο πρόσωπο ζουν και αναπαράγονται δύο είδη τέτοιων παρασίτων, το Demodex folliculorum και το Demodex brevis.

1par

Όσο ανησυχητική κι αν είναι η σκέψη ότι τα συγκεκριμένα παράσιτα φιλοξενούνται σε κάθε ανθρώπινο πρόσωπο, στην πραγματικότητα είναι εντελώς αβλαβή.

2par

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ανάλυση DNA σε 29 εθελοντές. Διαπίστωσαν ότι όλοι οι συμμετέχοντες άνω των 18 ετών φέρουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας τους DNA από τα παράσιτα Demodex. Περαιτέρω αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερα ακόμη άτομα επιβεβαίωσαν τα παραπάνω ευρήματα.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS One αναφέρει πως παραμένει άγνωστο πώς μεταφέρονται τα παράσιτα από άνθρωπο σε άνθρωπο, πιθανότατα όμως μεταδίδονται από τη μητέρα στο μωρό κατά το θηλασμό.

 

 

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *