Τα πιο περίεργα αντικείμενα που άφησαν οι άνθρωποι στη Σελήνη – Από νυχοκόπτη μέχρι οικογενειακή φωτογραφία [photos+video]

Από το διαστημικό όχημα Luna 2 του 1959 της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μέχρι το Apollo 17…
της NASA, η ανθρώπινη γνώση για το διάστημα έχει διευρυνθεί σημαντικά από πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στο φεγγάρι. Ωστόσο, η Σελήνη έχει γεμίσει με απόβλητα ανθρώπινου υλικού ως αποτέλεσμα των μέχρι τώρα προσγειώσεων στην επιφάνειά του.

Μηχανές όπως το σεληνιακό όχημα Apollo 15 ή το σοβιετικό Luna 13 είναι μερικά από τα πιο προφανή αντικείμενα που άφησαν οι άνθρωποι στο σεληνιακό τοπίο. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα πολύ πιο ασυνήθιστα αντικείμενα που συνεχίζουν να βρίσκονται στο φεγγάρι.

Το Σαββατοκύριακο, η NASA γιόρτασε τη «Διεθνή Παρατήρηση της νυχτερινής Σελήνης» και το Russia Today ρίχνει μια ματιά στα περίπλοκα αντικείμενα που άφησαν οι αστροναύτες στον φυσικό δορυφόρο της Γης, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο κατάλογο αντικειμένων του διαστημικού οργανισμού.

1. Τα μετάλλια με τα οποία τιμήθηκαν ο Γκαγκάριν και ο Κομαρόφ

Ο Ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν. Φωτογραφία: AP
Η διαστημική πτήση Apollo 11 του 1969 που έκανε τον Νιλ Άρμστρονγκ και τον Μπαζ Άλντριν, τους πρώτους ανθρώπους που περπάτησαν στο φεγγάρι, απέτισε επίσης φόρο τιμής στους συναδέρφους τους εξερευνητές του χώρου, Γιούρι Γκαγκάριν και Βλαντιμίρ Κομαρόφ. Αν και μέρος του αντίπαλου σοβιετικού διαστημικού προγράμματος, οι κοσμοναύτες αναγνωρίστηκαν για τη συμβολή τους στην επιστήμη με τα μετάλλια που τιμούν τα επιτεύγματά τους να έχουν παραμείνει στο φεγγάρι.

2. Σημαίες των ΗΠΑ

Η σημαία των ΗΠΑ από την αποστολή του Apollo 11 στη Σελήνη. Φωτογραφία: AP/NASA/Neil A. Armstrong
Η αποστολή του Apollo 11 τοποθέτησε επίσης της σημαία των ΗΠΑ στη Σελήνη. Εικόνες από την 21η Ιουλίου 1969 δείχνουν τον Άλντριν να στέκεται δίπλα στην σημαία, που συγκρατείται από έναν τηλεσκοπικό στύλο. Τώρα, υπάρχουν συνολικά έξι σημαίες των ΗΠΑ στο φεγγάρι.

3. Ανθρώπινα απόβλητα

Διαστημικός ουροσυλλέκτης. Φωτογραφία: NASA
Στο φεγγάρι βρήκαν επίσης ένα σπίτι και οι συσκευές αποβλήτων των πρώιμων αστροναυτών. Αποστολές από το Apollo 11 μέχρι το Apollo 17 άφησαν μέχρι και ουροσυλλέκτες στο φεγγάρι.

4. Νυχοκόπτη από το Apollo 17

Ο νυχοκόπτης του Apollo 17. Φωτογραφία: Wikimedia Commons
Οι τελευταίοι άνθρωποι που πάτησαν το πόδι τους στο φεγγάρι ήταν μέλη του Apollo 17, που προσγειώθηκε στα υψίπεδα του Taurus-Littrow τον Δεκέμβριο του 1972. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, οι αστροναύτες οδήγησαν περίπου 30 χιλιόμετρα χρησιμοποιώντας το σεληνιακό όχημα. Σύμφωνα με τη NASA, η ομάδα άφησε ένα ιδιαίτερα απροσδόκητο υπόλειμμα κατά την επίσκεψή τους, έναν νυχοκόπτη.

5. Οικογενειακή φωτογραφία του Τσαρλς Ντιουκ

Η οικογενειακή φωτογραφία του Τσαρλς Ντιουκ. Φωτογραφία: Wikipedia
Ένα μέλος του πληρώματος Apollo 16, ο Τσαρλς Ντιουκ, ήταν επιφορτισμένος με την καταγραφή των κρατήρων στο φεγγάρι τον Απρίλιο του 1972. Αλλά ο πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας δεν έφυγε χωρίς να αφήσει ένα αναμνηστικό της επίσκεψής του στην επιφάνεια της σελήνης. Ο Ντιουκ έριξε μια οικογενειακή φωτογραφία τυλιγμένη σε πλαστικό κατά τη διάρκεια μιας βόλτας στο φεγγάρι, στο πίσω μέρος της οποίας γράφει: «Αυτή είναι η οικογένεια του αστροναύτη Ντιουκ από τον πλανήτη Γη. Προσγειώθηκε στη Σελήνη, Απρίλιος 1972». Η φωτογραφία έχει επίσης τις υπογραφές της συζύγου και των παιδιών του.

6. Ένα σφυρί και ένα φτερό
Κατά τη διάρκεια του moonwalk του Apollo 15, ο αστροναύτης Ντέιβιντ Σκοτ παρουσίασε μια θεωρία που είχε προταθεί από τον αστρονόμο Γαλιλαίο τον 17ο αιώνα. Χρησιμοποιώντας ένα γεωλογικό σφυρί και ένα φτερό από γεράκι, ο Σκοτ έδειξε πως όλα τα αντικείμενα σε κενό πέφτουν με τον ίδιο ρυθμό.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *