Τα σημάδια που φανερώνουν «διαρροή» στο έντερο

1Το επονομαζόμενο Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου οφείλεται στην αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου. Είναι αποτέλεσμα δυσλειτουργίας του γαστρεντερικού, με αποτέλεσμα να διαρρέουν τοξικές ουσίες στο αίμα.

Είναι συνηθέστερο σε άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) και νόσο του Crohn, ενώ μπορεί να οφείλεται και στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή, την ακτινοθεραπεία ή κάποια διατροφική αλλεργία.

Το γαστρεντερικό επιθήλιο είναι κανονικά ημι-διαπερατό, ώστε να επιτρέπεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουμε από τις τροφές. Όταν όμως η διαπερατότητα είναι αυξημένη, διαρρέουν στο αίμα τοξικές ουσίες που προκαλούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Το φούσκωμα, τα αέρια, οι κοιλιακές κράμπες, η ευαισθησία σε συγκεκριμένες τροφές και ο πόνος στην περιοχή της κοιλιάς είναι τα βασικότερα συμπτώματα που φανερώνουν τη συγκεκριμένη δυσλειτουργία του γαστρεντερικού.

Επειδή αυτές οι τυπικές ενδείξεις συνδέονται και με άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο γαστρεντερολόγο προκειμένου να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία του προβλήματος.

onmed.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *