Τα Σκόπια συνεχίζουν το προκλητικό τους κρεσέντο: «Η Εκκλησία μας είναι η “Μακεδονική”- Ξεχάστε όλα τα άλλα»

Ανένδοτα τα Σκόπια αναφορικά με την αλλαγή του ονόματος της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων κάτι που αντανακλά πρακτικά στο σύνολο της διαπραγματευτικής τους τακτικής.
Επιπρόσθετα με δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας τους διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε έστω και μια πιθανότητα αλλαγής του ονόματος η οποία όπως λέει είναι και παραμένει «Μακεδονική».
Περιττό βέβαια να τονιστεί ότι έτσι τινάσσεται στον αέρα η προϋπόθεση για «μια χρήση έναντι όλων» και συνολικά την όποια καρκινοβατούσα συμφωνία.
Όλα ξεκίνησαν στις 31 Μαΐου όταν μετά από μια «περίεργη» ανακοίνωση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως γινόταν γνωστό ότι η Εκκλησία των Σκοπίων προτίθεται να αλλάξει όνομα και να μετονομαστεί σε «Αρχιεπισκοπή Αχριδών» και έτσι να επιστρέψει στο Πατριαρχείο.
Τα δημοσιεύματα στην Ελλάδα έπεσαν «βροχή» ως μια ένδειξη ότι η τελική συμφωνία είναι κοντά, μετά την κίνηση αυτή «καλής θέλησης», εκ μέρους των Σκοπιανών.
Μάλιστα όπως αναφερόταν το αίτημα συνοδευόταν από υποτιθέμενη επιστολή της Αρχιεπισκοπής της γειτονικής χώρας, προς το Πατριαρχείο, όπως και με την υπενθύμιση ότι στις 10 Απριλίου ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ιβάνοφ είχε συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με τα σενάρια ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε καταφέρει μάλιστα να πείσει τον Ζάεφ για την αναγκαιότητα να επανέλθει η Εκκλησία της γείτονος χώρας στην κανονικότητα με την ονομασία «Αρχιεπισκοπή Αχριδών», χωρίς το προσωνύμιο «Μακεδονική» και να υπαχθεί στην αρμοδιότητα του Φαναρίου.
Βέβαια όλα αυτά γρήγορα φρούδες ελπίδες.
Ουδείς εκ των Σκοπίων ζήτησε κάτι τέτοιο!
Ούτε ο Ζόραν Ζάεφ, ούτε και η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία».
Και το ερώτημα που τίθεται βέβαια εδώ είναι ποιος στο Πατριαρχείο παίζει παιχνίδια με το "Μακεδονικό" σπρώχνοντάς σε μια λύση υπέρ των Σκοπίων;
Πως η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου προχώρησε σε ανακοίνωση με φερόμενη επιστολή απο την σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων και πως άφησε να διαρρέονται πληροφορίες για ομολογία «πίστης» Ζάεφ προς το Πατριαρχείο τη στιγμή που τίποτα από αυτά δεν είχε συμβεί!
Ποιος από το Πατριαρχείο νομίζει πως μπορεί να ασκεί εξωτερική πολιτική για λογαριασμό της Ελλάδας προσπαθώντας να συμβάλει στο κλείσιμο μιας λύσης που απορρίπτει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού;
Και εν πάση περιπτώσει εάν το Πατριαρχείο αναφέρεται στην επιστολή Ζάεφ προ μηνός γιατί προσέτρεξε να προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση πριν εξετάσει όλο το περίγραμμα της περίπλοκης αυτής υπόθεσης;
Το γεγονός βέβαια πήρε και έκταση στα γειτονικά Σκόπια.
Ο Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε ερώτηση της αντιπολίτευσης για το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δήλωσε ότι «κανείς δεν ζήτησε αλλαγή του ονόματος της Μακεδονικής Εκκλησίας, αλλά ούτε κανείς μπορεί να το αλλάξει».
«Ως Πρωθυπουργός έστειλα επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, για να βοηθήσω στην αναγνώριση της Εκκλησίας της Μακεδονίας. Ποτέ δεν ζήτησα να γίνει αλλαγή του ονόματος, παρά μόνο να γίνει αναγνώριση και η επίλυση της διαμάχης» – ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ δίνοντας την επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα πρακτικά.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας των Σκοπίων Επίσκοπος Αγαθάγγελος. Δήλωσε:
«Ίσως κάποιος παίζει στη Σύνοδο (σ.σ. Πατριαρχείο) , δεν μπορώ να το ισχυρισθώ, ούτε να επιτεθώ σε κάποιον, δεν θέλω να αμαρτάνω την ψυχή μου, αλλά, κάποιος προσπαθεί να χειραγωγήσει τη Σύνοδό μας, τους ανθρώπους, τους ιεράρχες, τους πιστούς.
Αλλά, έρχεται το φως, η αλήθεια κερδίζει πάντα, δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από την αλήθεια», είπε ο Σκοπιανός σχισματικός Επίσκοπος στο σκοπιανό τηλεοπτικό σταθμό ‘Alfa’ αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι η «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» προέβη σε αίτημα για αλλαγή του ονόματος ‘Μακεδονική’.
«Η “Μακεδονία” καθημερινά ταρακουνιέται με πληροφορίες που μερικές είναι αληθινές, μερικές είναι ψευδείς, όπως η τελευταία γύρω από την «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» είναι ψευδής:
Ότι δηλαδή η αρχιεπισκοπική Σύνοδος αποφάσισε να στείλει επιστολή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και να επιδιώξει την ανεξαρτησία με την αναγνώριση της “Αγίας Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας” μας, ως αυτοκέφαλη», δήλωσε ο επίσκοπος Αγαθάγγελος για να συνεχίσει αυτή τη φορά εντελώς προκλητικά και πολύ μακριά πάντως από το περίφημο erga omnes:
«Κανένα μέλος της Ιεράς Συνόδου δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει την “Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας”, γιατί αυτό είναι το όνομα της χώρας μας, της εκκλησίας μας, εμείς είμαστε εθνική εκκλησία αυτού του “μακεδονικού” λαού. Όμως, όλο το χρόνο, αγωνιζόμαστε σε διάφορες επιθέσεις, δηλώσεις κακόβουλες ταπεινωτικές, απάτες, αλλά πιστεύουμε ότι θα επιβιώσουμε», πρόσθεσε ο Αγαθάγγελος.
pronews.gr Labels Άρθρα, Ξυπνήστε Ρε Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση
Πηγή – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *