Τεχνητή «γλώσσα» για τον έλεγχο των αλκοολούχων ποτών

Τεχνητή «γλώσσα» για τον έλεγχο των αλκοολούχων ποτών

UNIVERSITY OF GLASGOW

Μια τεχνητή «γλώσσα» η οποία μπορεί να αντιλαμβάνεται τις διαφορές στο ουΐσκι θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του εμπορίου ποτών «μαϊμού», σύμφωνα με ερευνητές.

Σε σχετικό επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Nanoscale της Royal Society of Chemistry, Σκωτσέζοι μηχανικοί του University of Glasgow περιγράφουν πώς δημιούργησαν τη συσκευή, η οποία εκμεταλλεύεται τις οπτικές ιδιότητες του χρυσού και του αλουμινίου για τους σκοπούς της.

Φύλλα των δύο μετάλλων, τοποθετημένα σε ειδική διαρρύθμιση, λειτουργούν ως «γευστικοί κάλυκες» της τεχνητής «γλώσσας». Οι ερευνητές έριξαν δείγματα ουΐσκι σε αυτούς- οι οποίοι είνια περίπου 500 φορές μικρότεροι από τους αντίστοιχους ανθρώπινους- και παρατήρησαν πώς απορροφούσαν το φως ενώ ήταν βυθισμένοι στο αλκοόλ.

Η στατιστική ανάλυση των πολύ ανεπαίσθητων αυτών διαφορών στην απορρόφηση του φωτός επέτρεψε στους ερευνητές να αναγνωρίζουν διαφορετικά είδη ουΐσκι- για την ακρίβεια, η «γλώσσα» ήταν σε θέση να αντιλαμβάνεται τις διαφορές μεταξύ των ποτών με ακρίβεια άνω του 99%. Ακόμη, ήταν σε θέση να διακρίνει τις διαφορές μεταξύ του ίδιου ουΐσκι από διαφορετικά βαρέλια και διαφορετικών ηλικιών.

«Την αποκαλούμε τεχνητή γλώσσα επειδή λειτουργεί παρόμοια με την ανθρώπινη γλώσσα- όπως και εμείς, δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα μεμονωμένα χημικά που κάνουν πχ τον καφέ να έχει διαφορετική γεύση από τον χυμό του μήλου, αλλά μπορεί εύκολα να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ αυτών των πολύπλοκων χημικών μειγμάτων. Δεν είμαστε οι πρώτοι ερευνητές που φτιάχνουν μια τεχνητή γλώσσα, αλλά είμαστε οι πρώτοι που φτιάχνουμε μια τεχνητή γλώσσα η οποία χρησιμοποιεί δύο διαφορετικά είδη μεταλλικών “γευστικών καλύκων”, που παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για τη “γεύση” του κάθε δείγματος και επιτρέπουν ταχύτερη και πιο ακριβή αντίδραση» είπε ο Άλασντερ Κλαρκ, lead author του επιστημονικού άρθρου.

«Αν και επικεντρωθήκαμε στο ουΐσκι σε αυτό το πείραμα, η τεχνητή γλώσσα θα μπορούσε πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθεί για να δοκιμάζει πρακτικά κάθε υγρό, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών. Επιπρόσθετα στις προφανείς δυνατότητές του για τον εντοπισμό του αλκοόλ “μαϊμού”, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για δοκιμές ασφάλειας τροφίμων, ελέγχου ποιότητας, ασφάλεια- κάθε τομέας όπου θα ήταν χρήσιμη μια φορητή, επαναχρησιμοποιούμενη μέθοδος δοκιμής» πρόσθεσε σχετικά.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *