Τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει πού θα πέσουν οι κεραυνοί

Τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει πού θα πέσουν οι κεραυνοί

actu.epfl.ch

Ερευνητές στο EPFL (Ecole polytechnique fédérale de Lausanne) ανέπτυξαν μια μέθοδο πρόβλεψης του πού θα πέφτουν κεραυνοί μέσα σε διάστημα 10 με 30 λεπτών και εντός μιας ακτίνας 30 χιλιομέτρων, που χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό δεδομένων από μετεωρολογικούς σταθμούς και τεχνητής νοημοσύνης.

Ερευνητές στο Electromagnetic Combatibility Laboratory της Σχολής Μηχανολογίας του EPFL, με επικεφαλής των Φαρχάντ Ραχίντι, ανέπτυξαν ένα σχετικά απλό και χαμηλού κόστους σύστημα που μπορεί να προβλέπει την πτώση κεραυνών εντός διαστήματος 10-30 λεπτών σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων, με το σχετικό επιστημονικό άρθρο να δημοσιεύεται στο Climate and Atmospheric Science. Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία τους στο πλαίσιο του προγράμματος European Laser Lightning Rod.

«Τα παρόντα συστήματα είναι αργά και πολύ πολύπλοκα, και απαιτούν ακριβά εξωτερικά δεδομένα, που έχουν αποκτηθεί μέσω ραντάρ ή δορυφόρου» εξηγεί ο Αμιρχοσεΐν Μοστατζαμπί, ο διδακτορικός φοιτητής που εφηύρε την τεχνική. «Η μέθοδός μας χρησιμοποιεί δεδομένα που μπορούν να προέλθουν από οποιονδήποτε μετεωρολογικό σταθμό. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να καλύψουμε απομακρυσμένες περιοχές που είναι εκτός εμβέλειας ραντάρ και δορυφόρων, όπου τα δίκτυα επικοινωνίας δεν είναι διαθέσιμα». Επιπρόσθετα, επειδή τα δεδομένα μπορούν να αποκτηθούν εύκολα και σε πραγματικό χρόνο, μπορούν να γίνουν προβλέψεις πολύ γρήγορα- και να βγουν συναγερμοί πριν καν εκδηλωθεί μια καταιγίδα.

Η μέθοδος των ερευνητών του EPFL χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο machine learning που έχει «εκπαιδευτεί» να αναγνωρίζει συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν σε δημιουργία κεραυνών. Για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκπαίδευση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα που είχαν συλλεγεί μέσα σε μια περίοδο δέκα ετών από 12 μετεωρολογικούς σταθμούς στην Ελβετία, τόσο σε αστικές όσο και σε ορεινές περιοχές.

Τέσσερις παράμετροι ελήφθησαν υπόψιν: Η ατμοσφαιρική πίεση, η θερμοκρασία του αέρα, η σχετική υγρασία και η ταχύτητα του ανέμου. Οι παράμετροι αυτοί συσχετίστηκαν με καταγραφές εντοπισμού κεραυνών και συστήματα εντοπισμού. Μέσω αυτής της μεθόδου, ο αλγόριθμος ήταν σε θέση να «μάθει» τις συνθήκες υπό τις οποίες λαμβάνει χώρα ένας κεραυνός. Όταν η «εκπαίδευση» ολοκληρώθηκε, το σύστημα προέβαινε σε προβλέψεις που ήταν ακριβείς στο 80% των περιπτώσεων, και πλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *