Τηλεχειρισμός οχήματος στη Γη από αστροναύτη σε τροχιά

Τηλεχειρισμός οχήματος στη Γη από αστροναύτη σε τροχιά

www.esa.int//Genevieve Porter

Ο αστροναύτης Λούκα Παρμιτάνο του ΕΟΔ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) πήρε τον έλεγχο ενός οχήματος εδάφους στην Ολλανδία την προηγούμενη Δευτέρα και το οδήγησε με ακρίβεια σε μια πίστα εμποδίων, προκειμένου να συλλέξει μια πέτρα από ένα σημείο λήψης δειγμάτων- ενώ ο ίδιος βρισκόταν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η δοκιμή αυτή, σύμφωνα με τον ΕΟΔ, ήταν η πρώτη από μια σειρά που έχει ως σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσον λειτουργεί σωστά η τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί από την υπηρεσία για τον τηλεχειρισμό οχημάτων εδάφους (ρόβερ). Το τεστ (Analog-1) στέφθηκε από πλήρη επιτυχία.

«Αναπτύσσουμε συστήματα προκειμένου οι αστροναύτες να συνεργάζονται στενά με ρομπότ, για να επιτυγχάνουν πολύ περισσότερα από ό,τι θα μπορούσαν μόνοι τους» λέει ο Κέτιλ Βόρμνες, υπεύθυνος προγράμματος στον ΕΟΔ. «Ένα όχημα στον Άρη θα χρειαζόταν εβδομάδες για να κάνει την ίδια δουλειά που έκαναν ο Λούκα και το όχημα Analog-1 σε μισή ώρα».

EUROPEAN SPACE AGENCY, ESA Operating a rover from space – Analog-1

Τα ρομπότ μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα για ειδικές αποστολές και να πηγαίνουν σε μέρη όπου δεν μπορούν να πάνε, αλλά ο άνθρωπος εξακολουθεί να έχει μεγάλο πλεονέκτημα εξαιτίας της ταχύτητας και προσαρμοστικότητας της σκέψης του. Το Analog-1 διαθέτει force feedback, οπότε οι αστροναύτες μπορούν να νιώσουν αυτά που νιώθει το ρομπότ και να αλλάξουν κατάλληλα τον χειρισμό τους μέσω joystick.

Η στρατηγική του ΕΟΔ για τις εξερευνητικές αποστολές στο προσεχές μέλλον περιλαμβάνει τηλεχειρισμό ρομπότ από αστροναύτες σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη ή τον Άρη, ή από το εσωτερικό κάποιας βάσης σε άλλο ουράνιο σώμα. «Ακόμα και στη Σελήνη, η προετοιμασία ενός αστροναύτη για έξοδο απαιτεί ώρες, απλά και μόνο για να μπεις σε μια στολή και να προετοιμάσεις τη θυρίδα» λέει η Τζέσικα Γκρενουϊλό, υπεύθυνη του προγράμματος Meteron στο Exploration Systems Group του ΕΟΔ. «Δίνοντας στους αστροναύτες τη δυνατότητα να ελέγχουν τα ρομπότ κοντά από την ασφάλεια και άνεση της βάσης ή του διαστημοπλοίου τους, μπορούν να επιτευχθούν πολλά περισσότερα. Αυτό το πρώτο τεστ υποδεικνύει μια έξοχη προσαρμογή μεταξύ του πληρώματος και του ρομποτικού συστήματος, καθιστώντας αυτόν τον συνδυασμό καλύτερο σε ένα μεγάλο εύρος εργασιών».

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *