Τι αποκαλύπτουν για τις ανθρωποθυσίες των Αζτέκων τα χιλιάδες κρανία που ανακαλύφθηκαν στο Μέξικο Σίτι

Τα πολυάριθμα κρανία που ανακαλύφθηκαν θαμμένα κάτω από τους δρόμους της σημερινής Πόλης του Μεξικού αποκαλύπτουν φρικιαστικές λεπτομέρειες για τις ανθρωποθυσίες των Αζτέκων, μια κτηνώδη πρακτική που κέντριζε πάντα την περιέργεια του σύγχρονου ανθρώπου.
Η περιοχή όπου βρέθηκαν τα κρανία, και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, ήταν το επίκεντρο της πόλης Τενοτστιτλάν, πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας των Αζτέκων, το μέρος όπου διεξάγονταν οι ανθρωποθυσίες προς τιμήν των θεών. Οι αιχμάλωτοι οδηγούνταν στον Μεγάλο Ναό (Τέμπλο Μαγιόρ) της πόλης όπου οι ιερείς τους ξερίζωναν την καρδιά, ενώ εκείνη χτυπούσε ακόμη στο στήθος τους.


Σύμφωνα με το περιοδικό Science, οι σοροί έπειτα αποκεφαλίζονταν και οι ιερείς αφαιρούσαν το δέρμα και τους μυς από τα κομμένα κεφάλια. Κατόπιν, με ειδικά εργαλεία, άνοιγαν τρύπες στα πλαϊνά των κρανίων και τα τοποθετούσαν σε ξύλινα κοντάρια.
Αυτά τα κοντάρια χρησιμοποιούνταν κατόπιν για να δημιουργήσουν το «τζομπάντλι», μια τεράστια μακάβρια κατασκευή από δεκάδες κρανία που στόλιζε την είσοδο του ναού. Δύο στήλες από ακόμα περισσότερα κρανία, στερεωμένα με κονίαμα, περιέβαλλαν το «τζομπάντλι».
Πίνακες και γραπτές περιγραφές από την πρώιμη αποικιακή περίοδο αποκαλύπτουν τις φρικτές λεπτομέρειες αυτής της τελετουργίας.
Το 2015, αρχαιολόγοι του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού ανακάλυψαν την είσοδο του Μεγάλου Ναού, μαζί με 650 ολόκληρα κρανία, χιλιάδες θραύσματα ανθρώπινων σκελετών, και μακάβριες θρησκευτικές κατασκευές που παγώνουν το αίμα.
Σύμφωνα με το science, οι ειδικοί που αναλύουν τώρα τα ευρήματα ένα-ένα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτές οι θρησκευτικές κατασκευές ήταν γιγάντιες και αποτελούνταν από χιλιάδες κρανία.
Τα τρία τέταρτα των κρανίων που ανακαλύφθηκαν ολόκληρα άνηκαν σε άνδρες, ηλικίας από 20 έως 35 ετών. Περίπου το 20% των κρανίων άνηκαν σε γυναίκες και τα υπόλοιπα σε παιδιά που θυσιάστηκαν πριν ακόμα φτάσουν στην εφηβεία.
Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν σε «σχετικά καλή υγεία» προτού θυσιαστούν. Προέρχονταν από διάφορες περιοχές της Μεσοαμερικής, αλλά πιστεύεται ότι είχαν περάσει αρκετά χρόνια στο Τενοτστιτλάν προτού οδηγηθούν στον βωμό της θυσίας. Labels Αποκαλύψεις, Περίεργα – Απίστευτα Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση
Article Source – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *