Τι μας λέει το στόμα για την υγεία μας

1Η άσχημη αναπνοή, τα ούλα που ματώνουν ακόμη και τα κίτρινα δόντια δείχνουν πολλά για την υγεία μας. Η στοματική υγιεινή είναι συνδεδεμένη με τη συνολική μας υγεία κι ευεξία. Το στόμα μας μπορεί να μας αποκαλύψει πολλά.

Η άσχημη αναπνοή μπορεί να σημαίνει πολλά περισσότερα από ένα χαλασμένο δόντι. Ακόμη και το χρώμα των δοντιών ή η κατάσταση των ούλων μας δείχνουν πολλά για τη γενική υγεία μας ενώ μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια για κάποια πιο σοβαρή ασθένεια, προειδοποιεί ο γιατρός Σάμερ Πέιτελ, διευθυντής οδοντριατρικής κλινικής Elleven του Λονδίνου.

Μήπως πρέπει να ψαχτούμε; Τα σημάδια

Κακή αναπνοή: Χαλασμένο δόντι, βαρυστομαχιά ή πρόβλημα με το συκώτι;
Αν βουρτσίζεις τα δόντια σου συχνά, χρησιμοποιείς οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα αλλά η αναπνοή σου συνεχίζει να είναι απωθητική, τότε κάτι συμβαίνει. Το πιθανότερο είναι να έχεις κάποιο χαλασμένο δόντι ή να έφαγες βαριά το προηγούμενο βράδυ. Διαταραχές στομάχου και δυσπεψία, συχνά ευθύνονται για την άσχημη αναπνοή, ωστόσο, σε κάποιες πειρπτώσεις μπορεί να δείχνει πρόβλημα με το ήπαρ.

Κίτρινα δόντια: Καπνίζεις ή μήπως παίρνεις φάρμακα;
Εκτός από το κάπνισμα – που είναι ο πρώτος παράγοντας που μπορεί να ευθύνεται για τα κίτρινα δόντια σου – κάποια φάρμακα, κυρίως αντιβιοτικά όπως πχ αυτά πχ για την ακμή που περιέχουν τετρακυλίνη αλλά και ειδικά στοματικά διαλύματα για την ουλίτιδα ή φάρμακα για την πίεση του αίματος μπορούν να κάνουν τα δόντια σου κίτρινα. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η λεύκανση αφού οδοντόκρεμες για πιο λευκά δόντια που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορούν να καθαρίσουν τους λεκέδες, το κάνουν όμως επιφανειακά. Μπορούν για παράδειγμα να αφαιρέσουν τις κηλίδες, όχι όμως και να επέμβουν στο χρώμα των δοντιών.

Ξηροστομία: Αφυδάτωση είναι η αιτία;
Αν και για ένα ξηρό στόμα συχνά ευθύνεται η αφυδάτωση, μπορούμε να αναζητήσουμε την αιτία και σε άλλους παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα ή ακόμη και τα πρώτα συμπτώματα του διαβήτη. Βέβαια, πριν φοβηθείς ή φέρεις την καταστροφή, στην τελευταία περίπτωση, η ξηροστομία συνοδεύεται από υπερβολική δίψα, μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια, συχνή ούρηση και θολή όραση. Εαν λοιπόν παρατηρήσεις όλα τα παραπάνω, φρόντισε να επισκεφτείς τον οικογενειακό σου γιατρό.

Πληγές, αύτες και έλκη στο στόμα: Τόνωσε το ανοσοποιητικό σου
Συνήθως οι μικρές πληγούλες μέσα στο στόμα οφείλονται σε χαμηλό ανοσοποιητικό ή τραυματισμό. Όπως και έχει πάντως, η επούλωση γίνεται το πολύ μέσα σε 1 ή 2 εβδομάδες. Αν το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, τότε πρέπει να ελεγχθεί άμεσα.

Αιμοραγία των ούλων: Μην αφήνεις την ουλίτιδα χωρίς θεραπεία
Οι συνήθεις ύποπτοι είναι ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα. Αν τα ούλα σου αιμοραγούν κάθιε φορά που τα βουρτσίζεις, τότε η ουλίτιδα έχει κάνει την εμφάνισή της. Αν δεν ακολουθήσεις θεραπεία, τότε μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, μια μόλυνση των ιστών και των οστών που στηρίζουν τα δόντια και τα κρατούν στη θέση τους. Για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης νόσου των ούλων, βούρτσιζε τα δόντια σοτ καθημερινά κι άλλαζε οδοντόβουρτσα τουλάχιστον κάθε 3 μήνες. Η επίσκεψη σε κάποιον οδοντίατρο (κατά προτίμηση περιοοδοντολόγο) θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα.

Ραγισμένα & φθαρμένα δόντια: Μήπως το στρες είναι η αιτία;
Μήπως τρίζεις τα δόντια σου κατά τη διάρκεια του ύπνου; Τα σφίγγεις κάθε φορά που αγχώνεσαι ή πιέζεσαι για κάτι; Το άγχος και το στρες μπορεί να εκδηλωθεί και κατά τη διάρκεια του ύπνου ενώ εκτός από τη συνολική μας υγεία επηρεάζει και τα δόντια μας. Μάλιστα, αρκετοί εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν πως τρίζουν τα δόντια στον ύπνο (κατάσταση που ονομάζεται βρυγμός), ωστόσο, ο οδοντίατρος μπορεί να αναγνωρίσει το πρόβλημα άμεσα με την εξέταση της στοματικής σου κοιλότητας.

Πηγη medicalblog

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *