Τι μπορεί να προκαλέσει στο σώμα η κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού;

1Τα ενεργειακά ποτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (8-12%), καφεΐνη και ταυρίνη…
Ένα νέο infographic που έγινε από την ιστοσελίδα Personalise.co.uk αποκαλύπτει τι συμβαίνει στο σώμα 10 λεπτά, 15-45 λεπτά, 30-50 λεπτά, μία ώρα, 5-6 ώρες, 12 ώρες και 12-24 ώρες μετά από την κατανάλωση ενός από τα πιο γνωστά ενεργειακά ποτά.

Από τα πρώτα 10 λεπτά αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση, ενώ τις τελικές 12-24 ώρες το σώμα αρχίζει να αισθάνεται συμπτώματα στέρησης, συμπεριλαμβανομένων πονοκεφάλων, ευερεθιστότητας και δυσκοιλιότητας.
Σύμφωνα με τον Βρετανό ερευνητή τροφίμων δρ Stuart Farrimond, τα ενεργειακά ποτά είναι ένας κακός τρόπος πρόσληψης καφεΐνης. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη –μερικά τρομακτικά υψηλή, ενώ τα προστιθέμενα, όπως η ταυρίνη, κάνουν τα ποτά πιο εμπορεύσιμα. Όλα τα ανθρακούχα ποτά είναι όξινα επειδή είναι ανθρακούχα. Έχουν pH 3,3 δηλαδή ίδιο με το ξίδι, που σε συνδυασμό με τη ζάχαρη διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών.
Η μέτρια κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αυτό όμως δεν ισχύει για τα ενεργειακά ποτά.
Μόλις καταναλώσετε ένα ενεργειακό ποτό, συμβαίνουν στο σώμα τα εξής:
Στα πρώτα 10 λεπτά: Η καφεΐνη αρχίζει να απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος. Το σώμα αντιδρά με αύξηση των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης.
15 έως 45 λεπτά: Σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια των πρώτων 15-45 λεπτών θα αισθανθείτε εγρήγορση και τη συγκέντρωσή σας βελτιώνεται. Αυτό οφείλεται στην καφεΐνη που είναι ένα διεγερτικό φάρμακο. Θα σας βοηθήσει αν οδηγείτε τη νύχτα και αισθάνεστε ότι πρέπει να είστε σε εγρήγορση. Η καφεΐνη φράζει τα σήματα της κούρασης προς τον εγκέφαλο. Μια χημική ουσία στον εγκέφαλο, που ονομάζεται αδενοσίνη, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο να αισθανόμαστε κουρασμένοι προκαλώντας υπνηλία το βράδυ. Η καφεΐνη εμποδίζει ορισμένα μονοπάτια της αδενοσίνης και την κάνουν να κυκλοφορεί πιο δύσκολα στον εγκέφαλο.
30-50 λεπτά: Αφού ολοκληρώσετε το ποτό και το σώμα έχει πλέον απορροφήσει πλήρως την καφεΐνη, το συκώτι θα αντιδράσει απορροφώντας περισσότερη ζάχαρη. Δηλαδή η καφεΐνη μειώνει το σάκχαρο στο αίμα. Αυτό μπορεί να είναι καλό για κάποιους και κακό για άλλους (αν συμβάλλει στην υπογλυκαιμία).
Πάντως, η καφεΐνη φαίνεται να κάνει καλό στο συκώτι. Ο καφές έχει συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά νόσων του ήπατος και καρκίνου του ήπατος. Το ίδιο δεν έχει αποδειχθεί για τα ενεργειακά ποτά.
Πάνω από 60 λεπτά: Μια ώρα μετά, εμφανίζεται το λεγόμενο “κραχ της ζάχαρης”, πέφτει δηλαδή το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Αρκετοί επιστήμονες πάντως, δεν πιστεύουν ότι το κραχ της ζάχαρης είναι κάτι σημαντικό.
Πέντε έως έξι ώρες: Περίπου 5-6 ώρες είναι η ημιζωή της καφεΐνης. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται πολλές ώρες για το σώμα σας να μειώσει τη συγκέντρωση της καφεΐνης στο αίμα κατά 50%. Για τις γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά από το στόμα, ο χρόνος αυτός είναι διπλάσιος. Η εγκυμοσύνη, τυχόν ηπατική βλάβη και άλλα φάρμακα μπορεί να επιβραδύνουν το ρυθμό με τον οποίο η καφεΐνη απομακρύνεται από το σώμα. Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν ένα σημαντικά μεγαλύτερο χρόνο ημίσειας ζωής.
Πάνω από 12 ώρες: 12 ώρες μετά την ολοκλήρωση ενός ενεργειακού ποτού, για τους περισσότερους ανθρώπους όλη η καφεΐνη θα έχει αφαιρεθεί από το αίμα, αλλά η ακριβής ταχύτητα ποικίλει από άτομο σε άτομο.
Από 12 έως 24 ώρες: Σύμφωνα με το γράφημα, για τους τακτικούς πότες ενεργειακών ποτών αρχίζουν να υπάρχουν συμπτώματα στέρησης μεταξύ 12 και 24 ωρών, δηλαδή η ανάγκη για νέα ποσότητα καφεΐνης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα και δυσκοιλιότητα. Τα συμπτώματα στέρησης μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και 9 ημέρες, κάτι που εξαρτάται από την ποσότητα της καφεΐνης που καταναλώνουμε κάθε μέρα.

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *