Τι πρέπει να ξέρουν οι άνδρες για τα »υδραυλικά» τους;

Έντονος πόνος ή τσούξιμο κατά την ούρηση; Συχνουρία; Πόνος στη μέση και θολά ούρα ή αίμα κατά την ούρηση;
Αν δείτε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με το ουροποιητικό σας.
Ποιες είναι και πώς εκδηλώνονται οι κυριότερες διαταραχές του ουροποιητικού;
Οι ειδικοί επιστήμονες του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων χαρτογράφησαν τις κυριότερες.
Μάθετε ποιες είναι όπως τις κατέγραψαν οι ειδικοί του ΙΜΟΠ
Λιθίαση: Είναι η δημιουργία λίθου ή λίθων μέσα στην αποχετευτική μοίρα του ουροποιητικού συστήματος (πυελοκαλυκικό σύστημα του νεφρού, ουτητήρας, ουροδόχος κύστη, ουρήθρα). Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά συχνότητας πάθηση του ουροποιητικού, μετά τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις του προστάτη.
Πολλοί ασθενείς με λίθο στο ουροποιητικό δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται, όταν κάποιος λίθος βρεθεί μέσα στον ουρητήρα με αποτέλεσμα να εμποδίζει τη ροή των ούρων από τα νεφρά.
Ουρολοίμωξη: Πρόκειται για έναν γενικό όρο, ο οποίος αναφέρεται σε μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος από μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες. Τα βακτήρια είναι η πιο κοινή αιτία της ουρολοίμωξης.
Ωστόσο, μερικές φορές τα βακτήρια ξεπερνούν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και προκαλούν λοίμωξη. Η λοίμωξη στην ουρήθρα ονομάζεται ουρηθρίτιδα στην ουροδόχο κύστη ονομάζεται κυστίτιδα. Και στα νεφρά πυελονεφρίτιδα.
Αιματουρία: Είναι η παρουσία αίματος στα ούρα, η οποία χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Τη μικροσκοπική αιματουρία (τα ερυθρά αιμοσφαίρια στα ούρα είναι ορατά μόνο με το μικροσκόπιο στη γενική εξέταση ούρων). Τη μακροσκοπική αιματουρία (τα ερυθρά αιμοσφαίρια στα ούρα βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα, με αποτέλεσμα το χρώμα των ούρων να είναι κόκκινο).
Ακράτεια: Χαρακτηρίζεται η απώλεια ούρων στη διάρκεια άσκησης ή της καθημερινής δραστηριότητας από την ουρήθρα, χωρίς τη βούληση του ατόμου (χωρίς να μπορεί να το ελέγξει). Αφορά κατά κύριο λόγο τον γυναικείο πληθυσμό και πολύ πιο σπάνια τους άντρες. Προκαλεί προβλήματα υγιεινής (δερματίτιδες) ή προβλήματα κοινωνικής απομόνωσης (μυρωδιές, βρεγμένα ρούχα) και είναι σύμπτωμα και όχι πάθηση.
Υπάρχουν δύο βασικά είδη ακράτειας: Ακράτεια από προσπάθεια (τα ούρα χάνονται με βήχα, γέλιο ή ανύψωση βάρους). Η επιτακτική ακράτεια, στην οποία τα ούρα χάνονται ύστερα από μία έντονη και ξαφνική επιθυμία για ούρηση, που ο ασθενής δεν μπορεί να αναστείλει.
Ανουρία: Είναι η παραγωγή ούρων σε ποσότητα μικρότερη από 50ml ανά 24ωρο. Τα αίτια είναι πολλά και μπορεί να οφείλονται σε βλάβη των νεφρών, σε απόφραξη του ουροποιητικού από λίθους, σε λήψη φαρμάκων ή σε σοβαρές λοιμώξεις (σήψη). Η ανουρία είναι σύμπτωμα και όχι πάθηση. Επίσης, συχνά ο ασθενής παραπονιέται για αδυναμία, καταβολή, ανορεξία, τάση προς εμετό και δύσπνοια.
Ολιγουρία: Είναι η μειωμένη παραγωγή ούρων (λιγότερα από 400 ml ανά 24ωρο για τους ενήλικες) και οφείλεται σε οξεία βλάβη των νεφρών. Τα αίτια που μπορεί να την προκαλέσουν είναι πολλά, όπως αφυδάτωση, μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης, σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, παθήσεις των νεφρών, διάφορα φάρμακα που δρουν τοξικά στα νεφρά και απόφραξη του ουροποιητικού.
Κολικός του νεφρού: Είναι ένας από τους πιο δυνατούς πόνους που μπορεί να βιώσει ο άνθρωπος. Ο πόνος, στον τυπικό κολικό του νεφρού, αρχίζει συνήθως ξαφνικά χωρίς να προηγηθεί κάποιο προειδοποιητικό σύμπτωμα. Αρχικά, εντοπίζεται στην περιοχή του νεφρού (πλάγια, μεταξύ σπονδυλικής στήλης και κοιλιάς, ακριβώς κάτω από τις πλευρές), στη συνέχεια, όμως, συχνά επεκτείνεται προς την κύστη, τα γεννητικά όργανα και την ουρήθρα.
Συχνουρία: Ο ασθενής παρουσιάζει συχνές ουρήσεις, με συνοδό χαρακτηριστικό ότι σε καθεμιά από αυτές βγαίνει μικρή ποσότητα ούρων. Ο αριθμός των ουρήσεων είναι πάνω από 8 το 24ωρο και η ποσότητα των ούρων μικρότερη από 200 ml τη φορά. Labels Υγεία Loading…Article Source – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *