Τι σημαίνει το όνομα του μωρού σας που αρχίζει από Α;

Κάπως έτσι αρχίζει το βιβλίο των Άννα Αναγνωστάκη και Ελένης Μυστρίδου, με τίτλο «Μάθε το όνομά σου» που κυκλοφορεί από τις…
εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ. Ένα όνομα δεν είναι μόνο ένας όμορφος ή άσχημος ηχητικά συνδυασμός των γραμμάτων, συχνά έχει μια σημασία και συνήθως εκφράζει μια εποχή. Στα παρακάτω ονόματα ίσως βρείτε όνομα όσοι αναζητάτε κάποιο όνομα για το μικρό σας αγγελούδι ή θα μάθετε τι πραγματικά σημαίνει το όνομα που διαλέξατε για το ή τα παιδιά σας!

Αβραάμ
Φυλετικός γενάρχης κι εθνικός ηγέτης των Εβραίων, πρώτος Πατριάρχης της Αγίας Γραφής.
Άντικομφορμιστής και ενθουσιώδης, έχει ανοιχτό μυαλό. Όταν, όμως, απογοητεύεται το ρίχνει στην κριτική και μπορεί να γίνει κακός. Έχει μεγάλη ενέργεια που πρέπει να χρησιμοποιεί σωστά και όχι… αυτοκαταστροφικά!

Αγαθή
Πανέμορφη Χριστιανή, που έζησε στη Σικελία τον 3ο αιώνα μ.Χ. Βασανίστηκε μέχρι θανάτου από έναν δικαστή, επειδή δεν ανταποκρίθηκε στον ερωτά του. Γιορτάζει στις 5 Φεβρουαρίου. Πνευματώδης, διακρίνεται για την εξυπνάδα και την ετοιμότητα της. Είναι αυταρχική και πολύ δραστήρια. Διαθέτει φαντασία κι έχει πολλά ενδιαφέροντα. Το αδύνατο σημείο της: δεν ξέρει να ελέγχει τα συναισθήματα της.

Αγαμέμνων
Γνωστός ομηρικός ήρωας. Βασιλιάς των Μυκηνών (κατά τον Όμηρο) ή του Αργούς (κατά τον Αισχύλο). Σύζυγος της Κλυταιμνήστρας, πατέρας της Ιφιγένειας, της Ηλέκτρας και του Ορέστη. Επιβιώνει σήμερα ως,.. Μενιός! Καλόκαρδος και εξωστρεφής, αγαπάει περισσότερο απ’ όσο πρέπει τις γυναίκες και το καλό φαΐ. Ξέρει να ελίσσεται και να επηρεάζει τους άλλους. Πρέπει να ελέγχει περισ¬σότερο τα νεύρα του…

Αγάπη
Όνομα που εμπνεύστηκε από την… αγάπη κι είναι κρίμα που δεν το συναντάμε συχνότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στην ελληνική γλώσσα η λέξη αυτή έγινε όνο¬μα. Γιορτάζει στις 17 Σεπτεμβρίου με τη Σοφία, την Πίστη και την Ελπίδα. Χαρακτήρας ήπιος, ευαίσθητος. Διαθέτει εξυπνάδα και κρίση, αλλά προτιμάει συνήθως να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους άλλους.

Αγγελίνα
Δημοφιλής πριγκίπισσα της Σερβίας, που έζησε τον 15ο αιώνα. Δεν έχει εμπιστοσύνη στις πνευματικές της ικανότητες και πιστεύει ότι ποτέ δεν έχει μάθει αρκετά. Φαίνεται μάλλον παθητική και μετριόφρων. Καταφέρνει, όμως, και επιβάλλεται στον κύκλο της.
Άγγελος, Αγγελική. Από τους γνωστούς μας… αγγέλους, που όπως ξέρουμε ανήκουν στον πνευματικό κόσμο του Θεού κι έχουν σαν κύριο έργο να αναγγέλλουν στους ανθρώπους το θέλημα Του. Η Αγγελική έδωσε τ’ όνομα της και στο ομώνυμο φυτό με τις θεραπευτικές ιδιότητες και την… αγγελική μυρωδιά! Γιορτάζουν στις 25 Μαρτίου {Ευαγγελισμός της Θεοτόκου) ή στις 8 Νοεμβρίου (Ταξιαρχών).

Ο Άγγελος είναι ονειροπόλος και δίνει συχνά την εντύπωση ότι βρίσκεται «αλλού». Είναι, όμως, πεισματάρης και πετυχαίνει πάντα αυτό που βάζει στο μυαλό του. Η Αγγελική αγαπάει την τέχνη και τα ταξίδια. Είναι καλή φίλη και δημιουργεί ισχυρούς προσωπικούς δεσμούς.

Αγησίλαος
Δυο βασιλιάδες της Σπάρτης κι ο αθηναίος αδελφός του Θεμιστοκλή, που διακρίθηκε για τη γενναιότητα του στον πόλεμο με τους Πέρσες είχαν το όνομα του Αγησίλαου. Στη σύγχρονη Ελλάδα, το συναντάμε, όλο και σπανιότερα, ως Άγι. Κι όμως, στην αρχαιότητα, το όνομα αυτό δεν ήταν υποκοριστικό. Απόδειξη ότι το έφεραν τέσσερις βασιλιάδες της Σπάρτης, ένας ποιητής από το Αργός που ακολούθησε τον Μ. Αλέξανδρο, στην εκστρακι ένας Άγιος που μαρτύρησε μαζί με 23 άλλους Χριστια-νούς.

Δίκαιος, με ερευνητικό μυαλό, αρκετά ιδεαλιστής. Η Αδριανή είναι έξυπνη και γοητευτική. Η δύναμη της έγκειται περισσότερο στη φαντασία και το μυαλό της, παρά στο ένστικτο της.

Άδωνις
Ήταν όμορφος σαν… ‘Αδωνις! Μισός άντρας μισή γυναίκα, τον ερωτεύτηκαν η Περσεφόνη κι η Δήμητρα, ο Απόλλων κι ο Ηρακλής, Το όνομα του δεν αποκλείεται να προέρχεται απ’ την εβραϊκή λέξη Άδων, που σημαίνει «Κύριος», Ο μύθος του συμβόλιζε τον κύκλο της βλάστησης, ο θάνατος του την εξαφάνιση τον φυτών τον χειμώνα. Γι’ αυτό, τον γιόρταζαν το καλοκαίρι.

«Βαρύ» όνομα για έναν άντρα! Χαρακτήρας κλειστός, κάπως απόμακρος, με καλλιτεχνικές ευαισθησίες. Δυσκο-λεύεται στις επαφές του με τους ανθρώπους. Όταν θέλει ξέρει να υπερνικάει τα εμπόδια…

Αθανάσιος, Αθανασία
Ο Μέγας Αθανάσιος ήταν Αρχιεπίσκοπος της Αλεξάνδρειας. Η επικρατέστερη από τις Αργίες που φέρουν αυτό το όνομα, μαρτύρησε επί Διοκλητιανού, μαζί με τις τρεις κόρες της. Και έμεινε «αθάνατη»… Γιορτάζουν στις 18 Ιανουαρίου.
Απλός κι ευγενικός, ο Αθανάσιος χρειάζεται χρόνο για να επιβληθεί. Επηρεάσιμος, έχει ανησυχίες και -ψάχνει τρόπο να τις εκφράσει. Η Αθανασία είναι σταθερή στα πι¬στεύω της και τα συναισθήματα της. Δίνει πολλά στους άλ¬λους, χωρίς να ξεχνάει τον εαυτό της.

Αθηνά
Η γνωστή θεά της σοφίας, του πολέμου και της γεωργίας,. Γεννήθηκε απ’ το κεφάλι του Δία. Ήταν προστάτις της Αθήνας. Γεμάτο νεύρο και κέφι γι,α τη ζωή, η Αθηνά διψάει, για μάθηση και κοινωνικές επαφές. Περίεργη κι ανυπόμονη, έχει πολλά ενδιαφέροντα. Κι είναι πολύ καλή οικοδέσποινα…

Άθως
Ένας απ’ τους Γίγαντες, γιος του Ουρανού και της Γης. Στη γιγαντομαχία με τους θεούς, άρπαξε το -ψηλότερο βουνό της Θράκης και το έριξε εναντίον τους. Εκείνο έπεσε στη Μακεδονία και πήρε τ’ όνομα του. Σταθερός στις επιδιώξεις του, ο Άθως δεν ξεφεύγει απ’ το στόχο του. Πετυχαίνει αυτό που θέλει, χωρίς να κάνει πολύ θόρυβο. Του αρέσει να κινείται και προσπαθεί να δώσει διέξοδο στη φαντασία του.

Αίας
Ο Αίας ο Μικρός κι ο Αίας ο Μεγάλος ήταν κι οι δυο γρήγοροι, γενναίοι και χειρίζονταν καλά τα όπλα. Ήταν φίλοι και ήρωες του Τρωικού Πολέμου.
Καλόκαρδος, αυθόρμητος και φτιαγμένος για δράση. Είναι εύθικτος, αλλά δεν κρατάει κακία. Ξέρει να κερδίζει φίλους.

Αίγλη
Κόρες της ήταν οι Τρεις Χάριτες, αλλά εκείνη θρηνούσε το θάνατο του αδελφού της για αυτό οι θεοί τη μεταμόρφωσαν σε λεύκα.. Αντίθετα απ’ το μύθο της, η Αίγλη είναι ανέμελη και χαρούμενη. Δημιουργεί συμπάθειες, αλλά δεν αγωνίζεται αρκετά για να τις κρατήσει…

Αμφιτρίτη
Μία απ’ τις πενήντα Νηρηίδες, σύζυγος του Ποσειδώνα, που την ερωτεύτηκε όταν την είδε να χορεύει με άλλες νύμφες κι έστειλε ένα δελφίνι να του τη φέρει. Την ονόμασε Ποσειδώνη ή Ποσειδώνια κι η αρχαία τέχνη την εμφανίζει σαν βασίλισσα της θάλασσας, να κρατάει τρίαινα δίπλα στον άντρα της. Την τιμούσαν σε πολλά μέρη κι υπήρχαν αγάλματα της σε πολλούς ναούς του Ποσειδώνα. Σ’ ένα ψηφιδωτό του Λούβρου βλέπουμε την Αμφιτρίτη με τον Ποσειδώνα, σε άρμα που σέρνουν θαλάσσιοι ίπποι. Κι υπάρχει στο Μουσείο του Μονάχου ανάγλυφο που δείχνει τους γάμους τους Σοβαρή και πεισματάρα, ξέρει να παίρνει αυτό που θέλει. Περίεργη, νομίζει ότι ποτέ δεν μαθαίνει αρκετά. Άνθρωπος του καθήκοντος, είναι συνδεδεμένη με την οικογένεια της.

Αναίς
Υποκοριστικό του Άνα (κελτική θεότητα που ταυτίστηκε αργότερα με την Αγία Αννη). Όνομα που, μετά την Αναΐς Νιν, έρχεται στη μόδα. Δημιουργική, αγαπάει την τέχνη και τη ζωή. Περίεργη και θαρραλέα, είναι μπροστά απ’ την εποχή της. Πολύ ρομαντική χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πατάει στη γη.

Ανάργυρος
Πράος και καλός χαρακτήρας. Έχει μεταφυσικές ανησυχίες. Δίνει περισσότερα απ’ όσα παίρνει, (Αργύρης, Αργυρώ).

Αναστάσιος, Αναστασία.
Όνομα που προέρχεται, βέβαια, από την Ανάσταση του Χριστού. Γιορτάζουν την Κυριακή του Πάσχα. Αυταρχικός και δυνατός χαρακτήρας, ο Αναστάσιος προσπαθεί να επιβληθεί στους άλλους και συνήθως τα καταφέρνει. Δίνει σημασία στα υλικά αγαθά και κοπιάζει για να τ’ αποκτήσει. Του αρέσει να δίνει συμβουλές, όπως και της Αναστασίας, που είναι, όμως, πιο μαλακιά. Αλλά αρκετά εγωκεντρική…

Ανδρέας
Ο Απόστολος και πρώτος μαθητής του Ιησού. Όνομα που σημαίνει «θαρραλέος, άφοβος». Γιορτάζει στις

30 Νοεμβρίου. Του αρέσει η οικογενειακή ζωή κι η συμμετοχή στα κοινά. Κερδίζει την υποστήριξη των ισχυρών. Ζηλιάρης, πεισματάρης και οικονόμος. Έξυπνος, με ιδέες συχνά πολύ πρωτότυπες.

Ανδρομάχη
Κόρη βασιλιά της Κιλικίας και σύζυγος του ‘Εκτορα. Έζησε περιπετειώδη ζωή κι έγινε ηρωίδα δυο τραγωδιών του Ευριπίδη. Αφοσιωμένη στην οικογένεια και στα πρόσωπα που αγαπά. Περνάει εύκολα απ’ τη μελαγχολία στο κέφι. Της χρειάζεται περισσότερη δράση.

paidika onomata apo a 1

Ανδρομέδα
Υπάρχει ο γνωστός μύθος του Περσέα και της Ανδρομέδας, κατά τον οποίον μεταμορφώθηκαν κι οι δυο. Συντρόφισσα της Αρτέμιδος, ταχύτατη στα πόδια, ερωτεύθηκε τον Βάκχο και γέννησε δίδυμα, που καταβρόχθισε σε στιγμή μανίας. Αυτοκτόνησε, αλλά ο Ζευς τη λυπήθηκε και την έκανε πηγή. Χαρακτήρας που δεν περνάει απαρατήρητος. Ισχυρή προσωπικότητα, πολύ δραστήρια και με πολλά πνευματικά ενδιαφέροντα. Ανεξάρτητη και πεισματάρα.

Αφροδίτη
Θεά της ομορφιάς, του έρωτα και της γονιμότητας. Γεννήθηκε στον αφρό των κυμάτων, από τα γεννητικά όργανα του Ουρανού, που έπεσαν στη θάλασσα όταν τον ακρωτηρίασε ο Κρόνος. Αναδύθηκε πρώτα στα νερά των Κυθήρων, απ’ όπου ένα τεράστιο κοχύλι την έφερε στην Κύπρο. Σύζυγός της ήταν ο Ήφαιστος, εραστής της ο Άρης, που σκότωσε από ζήλια τον ‘Αδωνι. Είχε αμέτρητους εραστές και ερωμένες κι ένα πλήθος ιερόδουλους που υπηρετούσαν στους ναούς της. Τόποι λατρείας της Αφροδίτης υπήρχαν σ’ όλη την Ελλάδα και η διάσημη μορφή της έμεινε σε πολλά και θαυμάσια αγάλματα («Αφροδίτη της Μήλου», Αούδρο).

Ακόμα ένα «βαρύ» και πολύ συνηθισμένο όνομα… Η σύγχρονη Αφροδίτη είναι αγαπητή, ευχάριστη, θαρραλέα, και… απρόβλεπτη! Λίγο άστατη, υποτάσσεται στον εκάστοτε άντρα που αγαπάει. Όχι, όμως, για πολύ…

Αχιλλέας
Πρωταγωνιστής της «Ιλιάδας». Γιος του Πηλέα και της Θέτιδας, που τον έκανε άτρωτο εκτός απ’ τις φτέρνες του. Τον μεγάλωσε και τον μόρφωσε ο Κένταυρος Χειρων. Ήταν πολύ γρήγορος στα πόδια, δραστήριος και θαρραλέος… Καθόλου απλός χαρακτήρας, ο Αχιλλέας είναι αυταρχικός, περήφανος και αρκετά εγωιστής. Εύθικτος, θυμώνει εύκολα και έχει συναισθηματικά ξεσπάσματα. Αγαπάει πολύ τη φύση. Είναι παρορμητικός….

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *