Τι συμβαίνει και δε μπορούμε να κοιμηθούμε σε ξένο κρεβάτι

Όταν φιλοξενούμαστε σε ξένα σπίτια, όταν δηλαδή καλούμαστε να
κοιμηθούμε σε άλλων τα κρεβάτια, υπάρχει η πιθανότητα ο ύπνος μας να δυσκολευτεί αρκετά. Συνήθως, κοιμόμαστε με το… ένα μάτι ανοιχτό και όχι άδικα, μιας και σύμφωνα με έρευνα το αριστερό μέρος του εγκεφάλου παραμένει σε υψηλή επιφυλακή κατά τη διάρκεια της πρώτης νύχτας σε άγνωστο περιβάλλον.
“Όταν κοιμάσαι σε ένα νέο μέρος για πρώτη φορά, ένα μέρος από τη μια πλευρά του εγκεφάλου μοιάζει να μένει άγρυπνο για λόγους επιβίωσης, ώστε να μπορέσετε να ξυπνήσετε πιο γρήγορα αν αυτό κριθεί απαραίτητο”, αναφέρει ο συντάκτης της μελέτης, Yuka Sasaki του Πανεπιστημίου Brown.
“Τα συχνά ταξίδια, μπορεί να οδηγήσουν σε ανήσυχο ύπνο”, συμπληρώνει ο Sasaki και προσθέτει “αλλά αν μείνεις αρκετές ημέρες στο ίδιο μέρος, τότε ο θα έχεις ομαλότερο ύπνο”. Ο καθηγητής, προκειμένου να διαπιστώσει πώς ένα ξένο ως προς τον οικείο μας χώρο, μέρος μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μας, προχώρησε σε μια σειρά από “πειράματα”.
Ο ίδιος και η ομάδα του, ανακάλυψαν ότι όσοι κοιμούνται σε ένα ξένο περιβάλλον είναι περισσότερο επιρεπείς σε εξωτερικά ερεθίσματα, σε ήχους για παράδειγμα, καθώς ο εγκέφαλος τα εκλαμβάνει ως απειλές.
Όπως σημειώνεται, τέτοιο μηχανισμό διαθέτουν και ζώα όπως οι φάλαινες και τα δελφίνια που τους επιτρέπει να προστατεύουν τη ζωή τους από τυχόν απειλές.
“Ίσως ο εγκέφαλος των ανθρώπων να είναι μια μικρογραφία αυτού του μηχανισμού που διαθέτουν οι φάλαινες και τα δελφίνια”, εξηγεί ο Y.Sasaki.
Labels Υγεία Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Article Source – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *