Τουαρέγκ: Οι «Μπλε Άντρες της Σαχάρα» και τα έθιμα που ξεπερνούν τον δυτικό πολιτισμό

1Όταν μας αναφέρουν χώρες από τη Μέση Ανατολή και την βορειοκεντρική Αφρική, τα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό θρησκευτικός φονταμενταλισμός, συντηρητισμός, κακομεταχείριση των γυναικών, έννομη βία κτλ. Όμως αυτό δεν ισχύει για όλους. Για την ακρίβεια τα έθιμα που επικρατούν σε μια από τις πιο διάσημες φυλές της ηπείρου θα σας ξαφνιάσουν και είναι ανώτερα και από αυτά που έχει ο δυτικός πολιτισμός.

Για παράδειγμα εδώ στην Ευρώπη αν μια κοπέλα έχει πολλούς εραστές δεν θα διστάσουν να της κολλήσουν τη ρετσινιά της πόρνης. Στην φυλή των Τουαρέγκ τα πράγματα διαφέρουν. Πρόκειται για μια φυλή που κάθε χρόνο διασχίζει τη Σαχάρα από τη μία πλευρά στην άλλη, οδηγούμενη από τους φυλάρχους, που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν τυφλοί γέροι που άφηναν την όσφρηση τους και την ακόη τους να τους οδηγήσει. Στην πορεία των χρόνων οι Τουαρέγκ δεν έμειναν κολλημένοι στις πανάρχαιες παραδόσεις τους, αλλά υιοθέτησαν νέα ήθη κι έθιμα. Η αλλαγή αυτή έφερε τη γυναίκα σε μια πιο ιερή και σωστή θέση.

Η φωτογράφος Χενριέτα Μπάτλερ επισκέφθηκε την φυλή και αποτύπωσε την καθημερινότητα τους, ενώ έμαθε και πράγματα για τον τρόπο ζωής τους. Με το υλικό της έφτιαξε ένα βιβλίο-άλμπουμ με φωτογραφίες. Τα όσα μας μεταφέρει για την ζωή τους είναι εκπληκτικά.

Για παράδειγμα, σε αντίθεση με τον μουσουλμανικό νόμο, οι γυναίκες είναι ελεύθερες να δείχνουν το πρόσωπο τους και είναι οι άντρες που πρέπει να το καλύπτουν. Άλλωστε από εκεί πήραν και το προσωνύμιο Μπλε Άντρες της Σαχάρα, καθώς το μαντήλι που σκούπιζαν το πρόσωπο από τον ιδρώτα είχε αυτό το χρώμα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό; «Οι γυναίκες είναι όμορφες, θέλουμε να βλέπουμε το πρόσωπο τους».

Οι γυναίκες δεν τυγχάνουν σεβασμού μόνο αυτόνομα, αλλά και σε σύγκριση με τους άντρες. Σε περίπτωση διαζυγίου είναι αυτές που θα πάρουν όλα τα ζώα και τη σκηνή, εκτός από μία καμήλα που θα την πάρει ο άντρας, ενώ έχουν τη δυνατότητα να πάνε με όσους άντρες επιθυμούν. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και την τελευταία νύχτα πριν τον γάμο τους. Μπορούν να πάνε σε ένα βράδυ με όσους θέλουν, αρκεί να γίνει μετά την πτώση του ηλίου και πριν την ανατολή του την επόμενη. Και όλο αυτό ακόμα κι αν στη σκηνή υπάρχει η οικογένεια της.

Το βιβλίο της Χενριέτα κυκλοφόρησε το Μάιο και περιέχει πραγματικά εντυπωσιακά πλάνα από τους Τουαρέγκ και ιδίως τις γυναίκες.

 












 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *