Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αβάσιμες και ατυχείς οι δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Δριμεία επίθεση εξαπολύει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει φτάσει στα όρια της» με το προσφυγικό και ότι η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι πλέον μη διαχειρίσιμη.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «αβάσιμες και ατυχείς δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουθργού» επισημαίνοντας ότι οι ροές μεταναστών έχουν μειωθεί χάρη στα μέτρα που έλαβε η Τουρκία.

Παράλληλα, καλεί την Αθήνα να τερματίσει την επαναπροώθηση των μεταναστών και να επανορθώσει για τις απάνθρωπες συνθήκες υπό τις οποίες ζουν οι μετανάστες.

Σημειώνεται ότι χθες ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι «χρειάζεται ένα κοινό σύστημα για το άσυλο που θα αντικαταστήσει το Δουβλίνο» τονίζοντας ότι η κατανομή των βαρών δεν πρέπει να είναι απλώς ένα άδειο σύνθημα χωρίς καμία ουσία. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχεται κατά μέσον όρο 500 αιτούντες άσυλο την ημέρα, η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι πλέον «μη διαχειρίσιμη», ενώ η μεταφορά προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας δημιουργεί αντιδράσεις στον τοπικό πληθυσμό. «Δεν βλέπουμε πώς θα σταματήσει αυτή η τάση στο άμεσο μέλλον», είπε και τόνισε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Το τελευταίο παράδειγμα χειραγώγησης της κοινής γνώμης που προσπαθεί να κάνει η Ελλάδα μέσω στρέβλωσης των γεγονότων είναι οι αβάσιμες και ατυχείς δηλώσεις του πρωθυπουργού Μητσοτάκη.

Σε σύγκριση με τη μεταναστευτική κρίση του 2015, όταν 850 χιλιάδες παράτυποι μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη, το σημερινό επίπεδο διέλευσης μειώθηκε κατά 94% χάρη στα μέτρα που έλαβε η Τουρκία.

Δεν είναι ανθρώπινο για τις χώρες που βρίσκονται στις μεταναστευτικές διαδρομές καθώς και για την Ελλάδα να εφαρμόσουν "μηδενική μεταναστευτική πολιτική" και να αγνοήσουν τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Η Ελλάδα και οι χώρες που πλήττονται από το μεταναστευτικό πρέπει να επικεντρωθούν κυρίως στην αντιμετώπιση των βασικών αιτιών που προκαλούν τη μετανάστευση στις χώρες προέλευσης.

Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια εξωτερικά εκτοπισμένους. Οι Έλληνες ομόλογοι μας καθώς και η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι δίκαιο να αναλάβει η Τουρκία το βάρος της μετανάστευσης, το οποίο αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα.

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αρνείται να δει και να αναγνωρίσει την κατάσταση, οι παράτυποι μετανάστες συνεχίζουν να επαναπροωθούνται στα σύνορα από τις ελληνικές αρχές. Αγνοώντας τις ευρωπαϊκές αξίες, αυτοί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε απάνθρωπη μεταχείριση.

Θεωρούμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε στην Ελλάδα ότι η επιλογή συνεργασίας με την Τουρκία σε αυτό το θέμα θα αποφέρει αποτελεσματικότερα αποτελέσματα αντί να προπαγανδίζει την Τουρκία.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να

– επανορθώσει για τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, οι οποίες καταγράφονται επίσης από διεθνείς οργανισμούς,

– κάνει κάτι για την πρόληψη των θανάτων μεταναστών, των ανηλίκων καθώς και των μεταναστών που δεν μπορούν να λάβουν την απαιτούμενη βοήθεια,

– μην ξεχνάει ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα και ελευθερίες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο,

– τερματίσει την πρακτική επαναπροώθησης των μεταναστών, η οποία αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο,

– μην χρησιμοποιεί όπλα εναντίον μεταναστών και να μην τους αντιμετωπίζει απάνθρωπα,

– επιδείξει σεβασμό στις πεποιθήσεις των μεταναστών καθώς και στις κοινές αξίες της Ευρώπης και της ανθρωπότητας».

kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *