Το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας πρέπει να γίνει με κανόνες

Ο Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε «οικονομικό φρενοκομείο» τη συμφωνία μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υποκατέστησε το σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

H μετάβαση στο νέο μοντέλο της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας πρέπει να γίνει με σοβαρότητα, με ευρωπαϊκούς κανόνες και όχι με τους «γιαλαντζί» κανόνες, που πήγε να γίνει στην Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. «Δεν θέλουμε να στραφούμε εναντίον των άλλων εταιρειών και των καταναλωτών που έχουν πάει στις άλλες εταιρείες. Δεν ξεκινάμε με την αντίληψη ότι η ΔΕΗ είναι δική μας και τα άλλα είναι αποπαίδια και οι καταναλωτές που είναι στις άλλες εταιρείες και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στις άλλες εταιρείες δεν είναι Ελληνες, δεν είναι άνθρωποι κ.λπ. Το θέμα είναι να βρούμε μια ισορροπία», είπε.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, ο υπουργός Ενέργειας είπε πως «η εταιρεία τη βγάζει δεν τη βγάζει» και χαρακτήρισε «οικονομικό φρενοκομείο» τη συμφωνία μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υποκατέστησε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ.
«Συμφώνησαν να κατεβεί το μερίδιο της ΔΕΗ από το 90% στο 50%. Χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα και με τα στελέχη της επιχείρησης να δουλεύουν για να χάσουν πελάτες. Πούλησαν το 66% του ΔΕΣΦΑ και πανηγύριζαν. Πούλησαν το 49% του ΑΔΜΗΕ και πανηγύριζαν. Η ΔΕΗ τους μάρανε για να δείξουν την ευαισθησία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά».

Επανέλαβε ότι στα μέτρα στήριξης της ΔΕΗ περιλαμβάνεται η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, μέσω των οποίων η επιχείρηση υποχρεώθηκε να πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της χάνοντας συνολικά 600 εκατ. ευρώ, καθώς και η αναπροσαρμογή των τιμολογίων προς τα πάνω, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, γιατί θα μειωθούν παράλληλα ο ΦΠΑ και το ΕΤΜΕΑΡ.

Αναφερόμενος στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Francis Fannon, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα (7 Αυγούστου), ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «θα ασχοληθούμε με τα ζητήματα της ενεργειακής συνεργασίας και θα μιλήσουμε για τον αγωγό East Med, που θα ξεκινάει από το Ισραήλ, θα περνάει από την Κύπρο, θα έρχεται εδώ και θα καταλήγει βάσει του σχεδιασμού στην Ιταλία».

Σε σχέση, τέλος, με τις έρευνες υδρογονανθράκων υπογράμμισε: «Υπάρχει σε εξέλιξη, και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μια διαδικασία για τα οικόπεδα με τους υδρογονάνθρακες. Υπάρχει μια αντίληψη ότι θα γίνουμε Σαουδάραβες αύριο το πρωί με τους υδρογονάνθρακες. Δεν θα γίνουμε. Είναι μια πηγή πλούτου, αλλά πρέπει πρώτα να υπάρξουν οι γεωτρήσεις. Να διαπιστώσουμε ακριβώς τι γίνεται. Με βάση το τι γίνεται στην ευρύτερη γειτονιά μας, η λογική λέει ότι και εδώ υπάρχουν κάποιες τέτοιες δυνατότητες. Αλλά μεταξύ του συμβολαίου και της γεώτρησης μεσολαβούν περίπου 4-7 χρόνια. Αρα όλη αυτή η διαδικασία, που ξεκίνησε ακόμα και από την κυβέρνηση Σαμαρά, προχωρεί. Μου λένε από τα ΕΛΠΕ ότι το 2020 θα κάνουν την πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό. Υπάρχουν κάποιες άλλες διαδικασίες στην Ηπειρο και στο Κατάκολο. Θα υπογράψουμε συμβόλαια με την ExxonMobil και τη γαλλική Total νοτίως της Κρήτης. Ολα αυτά θα τα καταθέσουμε, και γρήγορα, στη Βουλή προκειμένου να δείξουμε και τη βούλησή μας να “τρέξουμε” τους υδρογονάνθρακες».

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *