Το απόρθητο φρούριο της αρχαίας πόλης Σιγκιρίγια στη Σρι Λάνκα [φωτό]

Η Σιγκιρίγια (Sigiriya) «Lion Rock» είναι ένα από τα κύρια σύμβολα της Σρι Λάνκα και είναι εξαιρετικά δημοφιλής για τους τουρίστες. Βρίσκεται στην κεντρική περιοχή της Σρι Λάνκα – Matale – και είναι ένας βράχος με ερείπια από ένα αρχαίο φρούριο.

Είναι περιτριγυρισμένη με αρχαίους κήπους και λίμνες, και είναι γνωστή για τα αρχαία έργα ζωγραφικής – τοιχογραφίες που μοιάζουν με τις σπηλιές της Ajanta στην Ινδία.
Η Σιγκιρίγια μπορεί να έχει κατοικηθεί από τους προϊστορικούς χρόνους και χρησιμοποιήθηκε ως μοναστήρι σπήλαιο από τον 5ο αιώνα π.Χ.. Σύμφωνα με ιστορικά αρχεία, το όλο συγκρότημα χτίστηκε από τον βασιλιά Kassapa (477 – 495 π.Χ.), και μετά το θάνατό του, είχε χρησιμοποιηθεί ως ένα βουδιστικό μοναστήρι μέχρι τον 14ο αιώνα.

Ο βασιλιάς Kassapa ήρθε στην εξουσία με τη δολοφονία του πατέρα του και κατέλαβε την εξουσία από τον αδελφό του. Δικαίως φοβούμενος για εκδίκηση έζησε στο οχυρωμένο παλάτι, χτισμένο πάνω στο βράχο, το οποίο θεωρήθηκε απόρθητο.

Sigiriya

Ωστόσο, νικήθηκε μετά από μια σύντομη αλλά σφοδρή μάχη κατά το έτος 495, όπου σκοτώθηκε. Μετά το θάνατο του Kassapa Moggallana επέστρεψαν στην Σιγκιρίγια μοναχοί, καταδικάζοντας την σε αμέλεια.

Κατά τη διάρκεια των έντεκα χρόνων που έζησε στο Sigiriya Kassapa, δημιούργησε ένα πομπώδες μέρος διαμονής που τα εντυπωσιακά ερείπια σώζονται μέχρι και σήμερα.

Sigiriya

Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται ένα παλάτι με ερειπωμένα κτίρια, γλυπτά και μια πισίνα. Στους πρόποδες του βράχου είναι δύο τετράγωνα από το κέντρο της πόλης, υπάρχουν δύο τεράστια τείχη και στεγάζουν κήπους, πλούσια διακοσμημένους με σιντριβάνια και κανάλια.

Στα μισά του δρόμου επάνω στο βράχο, σε μια βραχώδη σπηλιά στον κάθετο τοίχο στη δυτική πλευρά είναι χαραγμένες βραχογραφίες που έχουν λάβει παγκόσμια φήμη και έγιναν τα σύμβολα της Σρι Λάνκα – «παρθενικές γυναικείες μορφές, συγκρίσιμες με τις πιο όμορφες δημιουργίες του Ajanta».

Sri_Lanka-Sigiriya-hd

Ποιήματα γραμμένα πάνω στο βράχο, που είναι γνωστά ως «Graffiti Sigiriya», είναι από τα πιο αρχαία κείμενα της γλώσσας Sinhala, και έχουν ένα σημαντικό αντίκτυπο στην φιλοσοφία της Σιγκιρίγια.

Η περιοχή είναι ενταγμένη στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *