Το διάστημα θα γίνει πιο προσιτό

 Στο να γίνουν πιο προσιτά τα διαστημικά ταξίδια θα βοηθήσει το πρόγραμμα Up in the Space…Η έναρξή του πραγματοποιήθηκε στην οικολογική ζώνη «Ο άλλος πλανήτης» στα προάστια της Μόσχας. Οι δημιουργοί του είναι βέβαιοι ότι η εφαρμογή της ιδέας θα επιτρέψει στον καθένα να αισθανθεί τον εαυτό του κοσμοναύτη.

Η εκλαΐκευση του ιδιωτικού διαστημικού τουρισμού, όπως επίσης και η ανάπτυξη της διαστημικής επιστήμης – αυτά τα σχέδια σκοπεύουν να υλοποιήσουν στο εγγύς μέλλον οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Up in the Space. Στο πρόγραμμα προβλέπονται κερδοσκοπικές πτήσεις στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, ταξίδια στο Φεγγάρι και ακόμη και σε άλλους πλανήτες, είπε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο δημιουργός του Αλεξέι Ανάνιην:

Κύριος στόχος μας είναι να γίνει το διάστημα προσιτό. Εκτός τούτου, είναι σημαντικό οι διαστημικοί τουρίστες όχι απλώς να πετάνε αλλά να κάνουν και έρευνες. Προβλέπουμε μια μεγάλη αύξηση της αγοράς, διότι τώρα οι Αμερικανοί έχουν κατασκευάσει ένα πολύ ενδιαφέρον σκάφος, το οποίο μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερο αριθμό τουριστών. Ελπίζουμε πάρα πολύ ότι και η Ρωσία θα αναπτύσσει και θα υποστηρίζει αυτή την τάση.

Δεν είναι μια διασκέδαση για πλούσιους, διαβεβαιώνουν στο Up in the Space. Πάνω από 150 ερευνητικά προγράμματα έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν το 2014-2016, περισσότερα από τα οποία εστιάζονται στην ανάπτυξη των καινοτομικών τεχνολογιών, συστημάτων σχεδίασης και πρόληψης των καταστροφών, τη βελτίωση του επιπέδου προστασίας του πλανήτη και των επανδρωμένων διαστημικών εγκαταστάσεων. Ο Αλεξέι Ανάνιην επισημάνει:

Διεξάγουμε ιδιωτικές επιστημονικές έρευνες, οι οποίες, φυσικά, δεν έχουν τις διαστάσεις, που έχουν τα κράτη. Κύριος στόχος μας είναι να προσελκύσουμε τα μυαλά να ασχοληθούν με τα ζητήματα παρακολούθησης της οικολογίας, της πρόληψης των αεροδιαστημικών καταστροφών. Και σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν πολλά προβλήματα. Το πρόσφατο περιστατικό στο Τσελιάμπινσκ δείχνει ότι μπορούμε και πρέπει να εργαστούμε στον τομέα αυτό.

Στην έναρξη του προγράμματος Up in the Space συμμετείχαν οι Ρώσοι κοσμοναύτες. Είχε σχηματιστεί και η πρώτη ιδιωτική διαστημική ομάδα από αυτούς που θα ήθελαν το επόμενο έτος να πάνε στα άστρα. Κύριο μέσο μεταφοράς σήμερα είναι τα ρωσικά σκάφη Σογιούζ, όμως βρίσκονται υπό ανάπτυξη τα σκάφη της νέας γενιάς.

Αρκετά ελπιδοφόρα φέρονται να είναι τα διαστημόπλοια για τους απλούς θνητούς, τα οποία ανεβαίνουν μέχρι 100 χλμ πάνω και μετά επιστρέφουν στη Γη. Δεν είναι πολύ κουραστικό για τους απλούς θνητούς, και οι επιβάτες αισθάνονται την έλλειψη βαρύτητας.

Έχοντας όνειρα για τα «άστρα για τις μάζες», οι δημιουργοί του Up in the Space δεν ξεχνούν και τα προβλήματα της Γης: προετοιμάζεται το πρόγραμμα του ταξί με ελικόπτερο Mantra Teleport. Αυτό θα επιτρέψει στους ανθρώπους να μετακινούνται άνετα στη γη και να λύσει εν μέρει το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *