Το ινδικό διαστημόπλοιο Chandrayaan-2 τέθηκε επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη

Το ινδικό διαστημόπλοιο Chandrayaan-2 τέθηκε επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη

twitter/ISRO

Το ινδικό διαστημόπλοιο Chandrayaan-2 τέθηκε επιτυχώς την Τρίτη σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη: Πρόκειται για τη δεύτερη αποστολή της ινδικής διαστημικής υπηρεσίας, ISRO, στο φεγγάρι και πρόκειται να ακολουθήσει η αποδέσμευση της σεληνακάτου από το διαστημικό σκάφος, με σκοπό την προσελήνωσή της.
Σύμφωνα με την ISRO, η σεληνάκατος θα απελευθερωθεί από το κύριο σκάφος και θα τεθεί και αυτή σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, όπου θα πραγματοποιήσει μια σειρά πολύπλοκων ελιγμών φρεναρίσματος, με απώτερο στόχο τη «μαλακή» προσεδάφιση στον νότιο πόλο της Σελήνης στις 7 Σεπτεμβρίου. Όπως τόνισε η ινδική διαστημική υπηρεσία, όλα τα συστήματα του Chandrayaan-2 λειτουργούν όπως πρέπει.
Το διαστημόπλοιο είχε εκτοξευτεί πριν από έναν μήνα. Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, συνεχάρη την ISRO, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στο συγκεκριμένο ταξίδι στη Σελήνη, το οποίο χαρακτήρισε «ορόσημο». Υπενθυμίζεται πως η πρώτη αποστολή της ISRO στο φεγγάρι, Chandrayaan-1, δεν περιελάμβανε προσελήνωση.
Η αποστολή Chandrayaan-2, κόστους 145 εκατ. δολαρίων, είχε εκτοξευτεί στις 22 Ιουλίου από το κέντρο εκτοξεύσεων στη Σριχαρικότα. Η εκτόξευση αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 15 Ιουλίου, ωστόσο είχε αναβληθεί λόγω τεχνικού προβλήματος.
Tο Chandrayaan-1 δεν είχε κατεβεί στην επιφάνεια της Σελήνης, αλλά πραγματοποίησε την πρώτη και ακριβέστερη έρευνα για νερό στο φεγγάρι, μέσω ραντάρ. H αποστολή Chandrayaan-2 θα επιδιώξει προσελήνωση κοντά στον νότιο πόλο, που έχει εξερευνηθεί ελάχιστα. Γενικότερα, η αποστολή θα επικεντρωθεί στην επιφάνεια της Σελήνης, μεταξύ άλλων αναζητώντας νερό και ορυκτά και κάνοντας μετρήσεις για σεισμούς.

Το διαστημόπλοιο ζυγίζει 2.379 κιλά και αποτελείται από τρία τμήματα: Ένα σκάφος που κινείται σε τροχιά, μία σεληνάκατο και ένα όχημα. Η αποστολή του σκάφους σε τροχιά αναμένεται να διαρκέσει ένα έτος, κατά το οποίο θα τραβάει φωτογραφίες της επιφάνειας, πραγματοποιώντας παράλληλα άλλες έρευνες.
Η σεληνάκατος, Vikram, φέρει μαζί της το 27 κιλών όχημα εδάφους, που είναι εξοπλισμένο με όργανα για την ανάλυση του σεληνιακού εδάφους. Κατά τη 14 ημερών «ζωή» του, το όχημα (Pragyan) προορίζεται να ταξιδέψει μέχρι και μισό χιλιόμετρο μακριά από τη σεληνάκατο, συλλέγοντας και αποστέλλοντας δεδομένα πίσω στη Γη για ανάλυση.
Εάν όλα πάνε καλά, η Ινδία θα γίνει η τέταρτη χώρα που πραγματοποιεί «μαλακή» (ελεγχόμενη) προσεδάφιση οχήματος στην επιφάνεια της Σελήνης μετά τη Σοβιετική Ένωση, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *