Το παρασκήνιο της εν θερμώ διάσωσης του ’15

Τη νύχτα της 12ης Ιουλίου 2015 η Γερμανίδα καγκελάριος έφτασε στο όριο να προκρίνει την έξωση της Ελλάδας από το ευρώ.

Η «17ωρη διαπραγμάτευση» του 2015 έμοιαζε με κρίσιμη ιατρική επέμβαση στην οποία ο ασθενής κινδύνευσε κάμποσες φορές να χάσει τη ζωή του. Oπως επιβεβαιώνεται πλέον από τηλεοπτικό ρεπορτάζ του BBC, που προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, η κ. Αγκελα Μέρκελ, η πλέον σταθερή υποστηρίκτρια της παραμονής της χώρας μας στην Ευρωζώνη καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, τη νύχτα της 12ης Ιουλίου 2015 έφτασε στο όριο να προκρίνει την έξωση από το ευρώ. Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μίλησε στο βρετανικό δίκτυο και επιβεβαίωσε ότι η επίμονη άρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί τη λήψη μέτρων που θα συνόδευαν τη νέα διάσωση έκανε την Γερμανίδα καγκελάριο να χάσει την ψυχραιμία της.

Σύμφωνα με τις αναμνήσεις του τότε επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που επίσης μίλησε στο BBC, η ευρωπαϊκή σύνοδος είχε ξεκινήσει σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα με αρκετούς πρωθυπουργούς να κατηγορούν τον κ. Τσίπρα ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του έδρασαν ως «ψεύτες» ενώπιον του ελληνικού λαού! Η κ. Μέρκελ έθετε ως όρο της διάσωσης τη διοχέτευση των πόρων από τις ιδιωτικοποιήσεις στην απομείωση του δημοσίου χρέους, κάτι που, όπως είπε ο κ. Ολάντ, ο κ. Τσίπρας αρνείτο να αποδεχθεί. Το γεγονός αυτό σήμανε συναγερμό στις αντιπροσωπείες της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Ο τότε Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στο BBC, είχε αποκοιμηθεί στα γραφεία της ιταλικής αντιπροσωπείας όταν ξύπνησε απότομα από ένα δυνατό χτύπημα στην πόρτα. Oταν άνοιξε την πόρτα είδε μπροστά του τον Φρανσουά Ολάντ. «Η Aγκελα διακινδυνεύει ξεκάθαρα να αποδεχθεί την έξοδο της Ελλάδας», του είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Ο κ. Ρέντσι έσπευσε στην αίθουσα όπου διεξάγονταν οι συνομιλίες και ζήτησε να μιλήσει ιδιαιτέρως με την καγκελάριο. «Αρκετά, ώς εδώ», δήλωσε ότι της είπε για να εισπράξει την οργισμένη απάντησή της: «Δεν είμαι ανόητη». «Μια τέτοια απόφαση είναι το πιο ανόητο πράγμα για την Ευρώπη», ανταπάντησε ο Ιταλός πολιτικός. Εκείνη την ώρα παρενέβη ο κ. Τουσκ, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του λέγοντας ότι δεν θα αποχωρήσει κανείς προτού συμφωνηθεί λύση. Τελικώς, η κ. Μέρκελ αποδέχθηκε το 1/4 των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις να αφιερωθεί στην ανάπτυξη της χώρας, έχοντας ωστόσο αποσπάσει συμφωνία για τη δέσμευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια υπό τον έλεγχο των δανειστών, κάτι που δεν είχαν αποδεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η ειρωνεία βέβαια είναι ότι η σύγκρουση Τσίπρα – Μέρκελ αποτέλεσε την απαρχή μιας μεγάλης φιλίας που κορυφώθηκε με τις Πρέσπες.

Το δράμα των Καννών

Στο ίδιο ντοκιμαντέρ επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Β. Σόιμπλε επανέφερε το σχέδιο για ελεγχόμενο πενταετές Grexit στις αρχές Ιουλίου 2015, ενώ ο κ. Ολάντ επιβεβαίωσε ότι τη νύχτα του ελληνικού δημοψηφίσματος είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα: «Κέρδισες, αλλά η Ελλάδα έχασε». Σε εκείνο το τηλεφώνημα ο Γάλλος πολιτικός προειδοποίησε τον Ελληνα πρωθυπουργό πως εκείνοι που δεν ήθελαν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη θα εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για να την αποβάλουν. Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι δεν ήθελε αυτό να συμβεί. Τέλος, ως πρελούδιο για την παρ’ ολίγον τραγωδία του 2015 αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ το δράμα του 2011 στις Κάννες. Σύμφωνα με τον τότε πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν Βαν Ρομπέι, η συνάντηση Παπανδρέου – Σαρκοζί με αντικείμενο την πρόταση Παπανδρέου για διενέργεια δημοψηφίσματος ήταν «ταπεινωτική» για τον Ελληνα πρωθυπουργό.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *