Το πιο ψηλό τροπικό δέντρο στον κόσμο βρίσκεται στο Βόρνεο

1Το πιο ψηλό τροπικό δέντρο στον κόσμο βρίσκεται στο Βόρνεο – Φτάνει σε ύψος τα 94,1 μέτρα, κι έχει άλλα 49 πανύψηλα «αδέρφια»!

Η συγκλονιστική ανακάλυψη ανακοινώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου από τον οικολόγο Γκρέγκορι Άσνερ (Gregory Asner), του Ιδρύματος Carnegie για την Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Στάνφορν, σε συνέδριο.

pio-psilo-tropiko-dentro-kosmo-vriskete-vorneo

Το εύρημα έρχεται μόλις μερικούς μήνες μετά την ανακοίνωση μιας άλλης ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, για τον εντοπισμό ενός τροπικού δέντρου που φτάνει σε ύψος τα 89,5 μέτρα.

Η ομάδα του Ασνερ χρησιμοποίησε ένα αεροσκάφος, εφοδιασμένο με ειδικό σύστημα λέιζερ, το οποίο ονομάζεται LiDAR (ανίχνευσης και σκόπευσης). Αυτό μπορεί να μετρήσει και να χαρτογραφήσει τοπία σε τρεις διαστάσεις.

Έτσι, λοιπόν, ο Ασνερ, έχοντας στο χέρι τα δεδομένα LiDAR, επέστρεψε στην περιοχή με ελικόπτερο, προκειμένου να παρατηρήσει από κοντά το ψηλότερο τροπικό δέντρο του κόσμου, μέσα σε μια θάλασσα από πράσινο.

tree-lidar

Οι επιστήμονες δεν έχουν επιβεβαιώσει το είδος, αλλά θεωρούν ότι ανήκει στο γένος Shorea, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 200 είδη δέντρα τροπικού δάσους, εγγενή στην Νοτιοανατολική Ασία.

Μάλιστα, το Βόρνεο αποτελεί το σπίτι για 130 από αυτά τα είδη, τα οποία μπορούν να ζήσουν για εκατοντάδες χρόνια.

Ο Άσνερ δήλωσε ότι το εντυπωσίασε το σκηνικό, καθώς το πιο ψηλό τροπικό δέντρο στον κόσμο, βρέθηκε να πλαισιώνεται σε κάθε πλευρά από ένα δέντρο του είδους! Οι ερευνητές εντόπισαν μια ομάδα 49 δέντρων, με ύψος πάνω από 90 μέτρα!

(με πληροφορίες και εικόνες από Science Alert, snoopit24 / Photo Credit πρώτης εικόνας Greg Asner, Carnegie Institution for Science.)

πηγη

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *