Το ράλι στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας ευνόησε και τα ελληνικά

Ακόμα και οι 10ετείς ιταλικοί τίτλοι οι οποίοι είχαν έντονες αναταράξεις λόγω των φόβων για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε., σημείωσαν χθες ισχυρή ανάκαμψη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το ισχυρό ράλι στα ομόλογα της Ευρωζώνης και ειδικά της ευρωπεριφέρειας έφερε χθες κάποιες μικρές ανάσες ανακούφισης στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, οι οποίοι είχαν βρεθεί υπό σημαντικές πιέσεις τις τελευταίες ημέρες, κυρίως λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις που θα έχουν στα δημοσιονομικά της χώρας οι προεκλογικές εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Τα σύννεφα που έχουν συγκεντρωθεί πάνω από τις αγορές λόγω των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, σε συνδυασμό με τους φόβους για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, οδήγησαν τους επενδυτές μακριά από τις μετοχές και προς την αγορά ομολόγων χθες, στέλνοντας την απόδοση του γερμανικού 10ετούς κοντά σε χαμηλά δυόμισι ετών, ενώ οι αποδόσεις γαλλικών και ισπανικών τίτλων γνώρισαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των δύο τελευταίων μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πτώση στις αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων (οι οποίες διαμορφώθηκαν στο 0,867%) άγγιξε χθες το 4,73%, ενώ τα πορτογαλικά ομόλογα είδαν την απόδοσή τους να υποχωρεί κατά 3,8% στο 1,043%. Οι αποδόσεις των ιρλανδικών τίτλων διαμορφώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά, στο 0,47% με πτώση 5%. Ακόμα και οι 10ετείς ιταλικοί τίτλοι, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα βίωσαν έντονες αναταράξεις λόγω των φόβων για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε., σημείωσαν χθες ισχυρή ανάκαμψη. με την απόδοσή τους να διαμορφώνεται στο 2,63% με πτώση 2,2% στα χαμηλά δύο εβδομάδων.

Το ιδιαίτερα θετικό κλίμα παρέσυρε έτσι τους ελληνικούς τίτλους, αν και δεν κατάφεραν να «τρέξουν» με την ίδια ταχύτητα λόγω της αστάθειας που έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα παροχές στις οποίες προχώρησε προεκλογικά η κυβέρνηση, ενώ ο τζίρος κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά 1,5% και διαμορφώθηκε στο 3,418%, με το spread στις 355 μ.β.

Υπενθυμίζεται πως η απόδοση των ελληνικών 10ετών τίτλων στα μέσα Απριλίου πλησίαζε τα ιστορικά χαμηλά και διαμορφωνόταν στο 3,285%, με τον ΟΔΔΗΧ να σχεδιάζει άμεσα μια νέα έξοδο στις αγορές, κάτι το οποίο έχει «παγώσει» αυτή τη στιγμή.

Οι ξεκάθαρες ενστάσεις των θεσμών για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ να επισημαίνει κατά τη διάρκεια του Eurogroup ότι τα ερωτήματα σχετικά με την οικονομική πολιτική της Ελλάδας έχουν οδηγήσει τα ελληνικά spreads σε αύξηση κατά σχεδόν 50 μονάδες βάσης τις τελευταίες εβδομάδες, σε συνδυασμό με τις προειδοποιήσεις των διεθνών οίκων για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, συνεχίζουν να προβληματίζουν τους επενδυτές και διατηρούν το κλίμα νευρικότητας.

Πάντως, όπως επισημαίνει στην «Κ» παράγων της αγοράς, δεν αποκλείεται –ενόψει των εκλογών– να δούμε προσπάθειες καλλωπισμού του κλίματος, όπως και λίγο πριν από την έξοδο στις αγορές με το 5ετές, όταν και τότε (λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών που οδήγησε σε διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού) υπήρχε αστάθεια στο πολιτικό μέτωπο, με τη ρηχότητα της αγοράς να βοηθάει τέτοιες κινήσεις.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *