Το Σαν Φρανσίσκο απαγορεύει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου

Το Σαν Φρανσίσκο απαγορεύει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου

Shutterstock

Απαγόρευση της χρήσης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου ψηφίστηκε στο Σαν Φρανσίσκο- την πρώτη αμερικανική πόλη που προβαίνει σε αυτή την ενέργεια.

Η αναδυόμενη αυτή τεχνολογία δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιείται από τοπικές υπηρεσίες, όπως οι αρμόδιες αρχές μεταφορών της πόλης, ή τις υπηρεσίες επιβολής νόμου. Ακόμη, όπως αναφέρει το BBC, επιπρόσθετα σχέδια για αγορά νέων ειδών τεχνολογίας παρακολούθησης θα πρέπει να εγκρίνονται από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι υπέρμαχοι του μέτρου αυτού λένε ότι η εν λόγω τεχνολογία, όπως υφίσταται σήμερα, είναι αναξιόπιστη και αποτελεί άνευ λόγου παραβίαση της ιδιωτικότητας και των ελευθεριών των πολιτών. Οι πολέμιοί του υποστηρίζουν πως με αυτόν τον τρόπο παρεμποδίζονται οι προσπάθειες των αρχών για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

«Με αυτή την ψηφοφορία, το Σαν Φρανσίσκο κηρύσσει πως η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου είναι ασύμβατη με μια υγιή δημοκρατία και ότι οι κάτοικοι αξίζουν να έχουν φωνή σε αποφάσεις σχετικά με την παρακολούθηση (με μέσα) υψηλής τεχνολογίας» δήλωσε ο Ματ Καγκλ, της American Civil Liberties Union of Northern California. «Επικροτούμε την πόλη που άκουσε την κοινωνία της και δείχνει τον δρόμο προς τα εμπρός με αυτή την σημαντική νομοθεσία. Άλλες πόλεις θα έπρεπε να παραδειγματιστούν και να πάρουν και αυτές τέτοια μέτρα ασφαλείας για την προστασία της ασφάλειας και των δικαιωμάτων των πολιτών».

Το μέτρο ψηφίστηκε από τους «επόπτες» της πόλης (supervisors- εκπρόσωποι περιοχών της πόλης) με 8-1, με δύο απόντες. Αναμένεται να γίνει επίσημα νόμος της πόλης σε δεύτερη ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα.

«Αντί για καθολική απαγόρευση, πιστεύουμε πως θα ήταν προτιμότερο ένα μορατόριουμ» είπε ο Τζόελ Ενγκάρντιο, αντιπρόεδρος της Stop Crime SF. «Συμφωνούμε πως υπάρχουν προβλήματα με την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται σήμερα. Αλλά η τεχνολογία θα βελτιωθεί και θα ήταν χρήσιμο εργαλείο για τη δημόσια ασφάλεια, εάν χρησιμοποιείται υπεύθυνα. Θα έπρεπε να κρατήσουμε ανοιχτή την πόρτα για αυτό το ενδεχόμενο».

Σημειώνεται πως οι νέοι αυτοί κανόνες δεν ισχύουν για τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι του Σαν Φρανσίσκο, καθώς τα διαχειρίζονται ομοσπονδιακές και όχι τοπικές υπηρεσίες.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *