Το σκηνικό σε Μακεδονία και Θράκη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Tέσσερις έδρες στη Ν.Δ. και μία στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσει η 5εδρική Κοζάνη. Από την αξιωματική αντιπολίτευση υποψήφιοι είναι ο Χρόνης Ακριτίδης, ο Γιώργος Αμανατίδης, η Παρασκευή Βρυζίδου, ο Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Μιχαήλ Παπαδόπουλος, η Ευλαμπία Πρωίου-Βάρζη –που ήταν στις 50 υπογραφές για την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2015– και η Καλλιόπη Σεμερτζίδου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι υποψήφιοι και οι τέσσερις νυν βουλευτές Δημήτρης Δημητριάδης, Θέμης Μουμουλίδης, Γιάννης Θεοφύλακτος και Γιώργος Ντζιμάνης, ενώ τον σταυρό διεκδικούν και η Καλλιόπη Βέττα, η συμβολαιογράφος Θεοδώρα Γούλιαρου και η φιλόλογος Στυλιανή Θεοχάρη.

Στα μονοεδρικά Γρεβενά στις πρόσφατες ευρωεκλογές η Ν.Δ. ήρθε πρώτη με 34,79% έναντι 23,82% του ΣΥΡΙΖΑ. Ψηλό ποσοστό σημείωσε και το ΚΙΝΑΛ με 12,12%. Από τη Ν.Δ. δυναμικό αγώνα δίνει ο δικηγόρος Ανδρέας Πάτσης, ενώ υποψήφιοι είναι και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Γρεβενών Θανάσης Σταυρόπουλος και η Λαμπρινή Κόγιου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα κατέχει τη μία έδρα στον νομό, υποψήφιος θα είναι ο νυν βουλευτής Χρήστος Μπγιάλας και ο Καλαμαράς Γιώργος.

Η παραδοσιακά «γαλάζια» Καστοριά, όπου στις πρόσφατες ευρωεκλογές η Ν.Δ. έσπασε το όριο του 40% (41,29%) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτω από το πανελλαδικό του (21,28%), δίνει 2 έδρες στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Τη μία έδρα που αναμένεται να πάρει η Ν.Δ. θα διεκδικήσει η νυν βουλευτής Μαρία Αντωνίου, η Αγνή Κανδύλη από το μητρώο στελεχών, ο πρώην βουλευτής Ζήσης Τζηκαλάγιας και ο Βασίλης Τσιφλικιώτης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφια θα είναι η νυν βουλευτής Ολυμπία Τελιγιορίδου, αλλά και οι Βασίλης Κωνσταντινίδης, Στέφανος Μπαλταγιάννης, Ιωάννα Μπουτάση.

Στην επίσης 2εδρική Φλώρινα, που στις πρόσφατες ευρωεκλογές έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα το μεγαλύτερο ποσοστό του στη Βόρεια Ελλάδα (27,02%), οι έδρες αναμένεται να μοιραστούν. Από τη Ν.Δ. υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο νυν βουλευτής Γιάννης Αντωνιάδης, η Σοφία Ηλιάδου-Τάχου, ο Γιάννης Μίσκας και η Λεμονιά Μπρούτσκου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ την έδρα θα διεκδικήσουν ο βουλευτής Κωνσταντίνος Σέλτσας, ο Καλαμαράς Φίλιππος και η Πέρκα Θεοπίστη.

Στην Ανατολική Μακεδονία, και συγκεκριμένα στην 3εδρική Δράμα, στην οποία στις ευρωπαϊκές κάλπες η Ν.Δ. πήρε διπλάσιο αριθμό ψήφων από τον ΣΥΡΙΖΑ (20.600 έναντι 10.159), το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο είναι ιδιαίτερα δυνατό. Τις 2 έδρες που αναμένεται να καταλάβει διεκδικούν ο νυν βουλευτής Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Παναγιώτης Μάγγαλος, ο Κωνσταντίνος Μπλούχος, αλλά και οι γυναίκες του ψηφοδελτίου, Τουφεκτσή Θεοδώρα και Παναγιώτα Τσιαμούρα. Από το ΚΙΝΑΛ θα είναι εκ νέου υποψήφια η νυν βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Καραγιαννίδης.

Καβάλα, Ξάνθη

Στην 4εδρική Καβάλα, το «σκορ» να γράψει ακόμα και 4-0 υπέρ της Ν.Δ., καθώς είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να περάσει το εκλογικό μέτρο του 25%. Φαβορί για την πρώτη θέση είναι ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη Μακάριος Λαζαρίδης, ενώ ακολουθούν ο τομεάρχης της Ν.Δ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Γιάννης Πασχαλίδης και ο πρώην βουλευτής Γιώργος Καλαντζής. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα δώσει μάχη για μία έδρα, θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο νυν βουλευτής Δημήτρης Εμμανουηλίδης. Η Ξάνθη δίνει 3 έδρες στην εθνική αντιπροσωπεία, τις οποίες σήμερα κατέχει όλες ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις 7 Ιουλίου η κατανομή αναμένεται να πάει στις 2 έδρες για τη Ν.Δ. και 1 για το κυβερνών κόμμα. Από τη Ν.Δ. τις 2 έδρες θα διεκδικήσουν ο Δημήτρης Σαλτούρος, προερχόμενος από τον χώρο του Κέντρου, ο Σπύρος Τσιλιγγίρης, ο Τουρκές Χατζή Μεμίς, ο Αλεβ Σιαμπάν Ογλού και η Μαρίνα Παυλίδου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ τη μία έδρα θα διεκδικήσουν οι νυν βουλευτές Στάθης Γιαννακίδης, ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και ο Γρηγόρης Στογιαννίδης.

Ροδόπη, Εβρος

Ιδια κατανομή αναμένεται και στην επίσης τριεδρική Ροδόπη, η οποία το 2015 εξέλεξε μόνο μουσουλμάνους βουλευτές. Από τη Ν.Δ. φαβορί να επανέλθει στη Βουλή είναι ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ την έδρα διεκδικούν ο Φεράλ Αλη Ογλού και η Παρασκευή Ελευθεριάδου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ τη μία έδρα θα διεκδικήσουν ο Μουσταφά Μεμέτ Μουσταφά και ο Καρά Γιουσούφ Μεμέτ Αϊχάν. Υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ θα είναι ο νυν βουλευτής Αχμέτ Ιλχάν, ο οποίος είχε εκλεγεί με το Ποτάμι. Τέλος, στον Εβρο, που δίνει 4 έδρες στη Βουλή, δεν αποκλείεται όλες να πάνε στη Ν.Δ., καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές κινήθηκε στο 20% και το εκλογικό μέτρο είναι 25%.

Στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο είναι ο νυν βουλευτής Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο Σταύρος Κελέτσης, η Χρυσή Μπαχαρίδου, η Ελένη Σώκου και ο απόστρατος Παναγιώτης Φαραντάτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει σήμερα 3 βουλευτές θα παλέψει για μία έδρα την οποία θα διεκδικήσουν οι νυν βουλευτές Νατάσα Γκαρά, Γιώργος Καϊσας και Δημήτρης Ρίζος. Μία επισήμανση για το τέλος: στην Κεφαλονιά, που αναφερθήκαμε σε πρόσφατο άρθρο, θα είναι υποψήφιος και ο Παναγής Καππάτος.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *