Το Bitcoin καταναλώνει πλέον την ίδια ενέργεια με την Ελβετία

Το Bitcoin καταναλώνει πλέον την ίδια ενέργεια με την Ελβετία

REUTERS/Dado Ruvic

To ψηφιακό νόμισμα Bitcoin πλέον χρησιμοποιεί τόση ενέργεια όση ολόκληρη η Ελβετία, όπως υποδεικνύει ένα νέο online εργαλείο του University of Cambridge.

Όπως αναφέρει το BBC, το εργαλείο αυτό διευκολύνει τη διαδικασία της σύγκρισης μεταξύ της χρήσης ενέργειας από το δίκτυο του κρυπτονομίσματος και άλλων φορέων. Ωστόσο, ένας ειδικός σημείωσε πως είναι το «αποτύπωμα» άνθρακα που αφήνει το ψηφιακό νόμισμα αυτό που έχει σημασία.

Αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο εργαλείο υπολογίζει πως το Bitcoin χρησιμοποιεί περίπου επτά gigawatts ηλεκτρισμού, που με τη σειρά τους αντιστοιχούν στο 0,21% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας. Μέσα σε διάστημα ενός έτους, αυτό αντιστοιχεί περίπου στην ενέργεια που καταναλώνει ολόκληρη η Ελβετία.

«Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε συγκρίσεις που παρουσιάζουν το αφήγημα» σημείωσε ο Μίσελ Ράουχς του University of Cambridge, ένας εκ των δημιουργών του εργαλείου. «Οι επιστκέπτες της ιστοσελίδας μπορούν να καταλήξουν σε δικά τους συμπεράσματα σχετικά με το αν αυτό φαντάζει πολύ ή λίγο».

Για την «εξόρυξη» bitcoins (mining) υπολογιστές συνδέονται στο δίκτυο του κρυπτονομίσματος και παρέχουν υπολογιστή ισχύ για την επικύρωση συναλλαγών σε bitcoins. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την επίλυση κάποιων «παζλ», που δεν είναι απαραίτητα για την επικύρωση των μεταφορών bitcoins, ωστόσο παρέχουν ένα εμπόδιο που θεωρείται απαραίτητο για να διασφαλίζεται πως δεν είναι δυνατή η απατηλή παραποίηση του διεθνούς αρχείου συναλλαγών. Ως ανταμοιβή για αυτή τη βοήθεια, οι «miners» λαμβάνουν μικρά ποσά bitcoins. Ως εκ τούτου, αυτοί που θέλουν να βγάλουν όσα περισσότερα χρήματα είναι δυνατόν από αυτή τη διαδικασία, συχνά συνδέουν μεγάλους αριθμούς υπολογιστών στο δίκτυο- κάποιες φορές ακόμα και ολόκληρες αποθήκες γεμάτες με υπολογιστές, που χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού, καθώς είναι σε γενικές γραμμές συνέχεια σε λειτουργία.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Joule, ο ηλεκτρισμός που χρησιμοποιείται για bitcoins παράγει περίπου 22 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *