Το Facebook βρήκε και έκλεισε σελίδες που είχαν σκοπό την παρέμβαση στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Το Facebook βρήκε και έκλεισε σελίδες που είχαν σκοπό την παρέμβαση στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

REUTERS/YVES HERMAN

Το Facebook ανακοίνωσε την Τρίτη πως έκλεισε 32 λογαριασμούς και σελίδες που θεωρείται πως είχαν στηθεί με σκοπό να παρέμβουν/ ασκήσουν επιρροή στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες είναι να γίνουν τον Νοέμβριο.

Όπως επισήμανε, ο εντοπισμός τους έγινε στα πολύ πρώιμα στάδια της έρευνας, και δεν έχει βρεθεί ακόμα ποιος ήταν από πίσω τους. Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, υπογραμμίστηκε ότι οι δημιουργοί τους είχαν καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες να αποκρύψουν τις ταυτότητές τους από ό,τι σε αντίστοιχη ρωσική καμπάνια το 2016 για τις προεδρικές εκλογές. Παρόλα αυτά, χαρακτήρισε την όλη υπόθεση «κούρσα εξοπλισμών» ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να επιτύχουν τέτοιους σκοπούς και στις δραστηριότητες του ίδιου για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το κοινωνικό δίκτυο ανέφερε σε επίσημο blogpost ότι εντόπισε 17 ύποπτα προφίλ στο Facebook και επτά λογαριασμούς στο Instagram. Επίσης, αναφέρθηκε ότι πάνω από 9.500 αναρτήσεις είχαν δημιουργηθεί από τα accounts αυτά, καθώς και υλικό στο Instagram. Συνολικά πάνω από 290.000 λογαριασμοί «ακολουθούσαν» τουλάχιστον μία από αυτές τις σελίδες.

Επίσης, το Facebook αποκάλυψε ότι οι ύποπτοι λογαριασμοί είχαν «τρέξει» περίπου 150 διαφημίσεις στο Facebook και το Instagram, κόστους 11.000 δολαρίων. Οι πιο δημοφιλείς ψεύτικοι λογαριασμοί ήταν οι Aztlan Warriors, Black Elevation, Mindful Being και Resisters.

Όπως προαναφέρθηκε, το Facebook τόνισε ότι αυτή τη φορά οι προσπάθειες για να αποκρυφθούν τα ίχνη ήταν πιο έντονες σε σχέση με το παρελθόν και την περίπτωση της ρωσικής Internet Research Agency- περιλαμβανομένης χρήσης δικτύων VPN για απόκρυψη της γεωγραφικής τοποθεσίας, της χρήσης «τρίτων» για να παίξουν διαφημίσεις εκ μέρους αυτών που κρύβονταν πίσω από τους λογαριασμούς κ.α. Ωστόσο, σημειώθηκε ότι δεν βρέθηκαν ίχνη ρωσικών διευθύνσεων ΙΡ- αν και βρέθηκε μία σύνδεση μεταξύ της Internet Research Agency και των νέων λογαριασμών. Γενικά πάντως, το Facebook παραδέχτηκε πως ίσως να μην είναι ποτέ σε θέση να εντοπίσει την «πηγή» των ψεύτικων accounts.

H εταιρεία έκλεισε τους λογαριασμούς και ενημέρωσε διαχειριστές («κανονικών») σελίδων που αλληλεπίδρασαν μαζί τους, προκειμένου με τη σειρά τους να ενημερώσουν χρήστες οι οποίοι είχαν αλληλεπιδράσει και αυτοί/ εκφράσει ενδιαφέρον για σετικά events. Επίσης, δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες εντοπισμού περιπτώσεων κατάχρησης της πλατφόρμας του και να συνεργαστεί πιο στενά με τις αρχές για την αντιμετώπιση των απειλών τέτοιου είδους.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *