Το «plan B» των Ευρωπαίων δανειστών για το χρέος, το ΔΝΤ και τα νέα μέτρα στην Ελλάδα

Τα σενάρια της τελευταίας ώρα δίνουν και παίρνουν ενώ σίγουρο είναι ότι μέχρι να φτάσουμε σε μια τελική συμφωνία θα ακουστούν πολλά.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ένα εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα εξετάζουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές, σε περίπτωση που «κολλήσει» το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της καθημερινής εφημερίδας, το Plan b θα τεθεί σε εφαρμογή από το προσεχές φθινόπωρο και βασίζεται στα εξής σημεία:

α) Δεν θα περιλαμβάνει συμμετοχή τους Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ή έστω δεν θα είναι στην …πρώτη γραμμή

β) Η ελάφρυνση του χρέους θα είναι μικρότερη από την υπολογιζόμενη

γ) Η Ελλάδα θα χρειαστεί να εφαρμόσει λιγότερα μέτρα από αυτά που συμφωνήθηκαν για μετά τη λήξη του προγράμματος, στα οποία επέμενε το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το θέμα αυτό έχει συζητηθεί ήδη στο περιθώριο του τελευταίου Eurogroup.

Η πιθανότητα αυτή θα τεθεί επιτακτικά το φθινόπωρο όταν θα ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Και τότε μπορεί πλέον να διαφανεί οριστικά ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, καθώς η ελάφρυνση του χρέους που απαιτεί για την ελληνική οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που προτίθενται να δώσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Αν τελικά υλοποιηθεί αυτό, η Γερμανία θα είναι ουσιαστικά κερδισμένη γιατί από τη μια μεριά δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε ελάφρυνση του χρέους, κάτι το οποίο δεν θέλει και από την άλλη το ΔΝΤ θα εμφανιστεί σταθερό στις αγορές και στους τεχνοκράτες που το αποτελούν καθώς θα δείξει ότι δεν υποκύπτει σε πολιτικές πιέσεις όταν τα νούμερα «δεν βγαίνουν».

Την ίδια ώρα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ν.Βούτσης ότι στις 15 ή στις 22 Ιουνίου θα υπάρξει μια «έντιμη και ρεαλιστική συμφωνία» η οποία θα βοηθάει την Ελλάδα να βγει στις αγορές την ώρα που πρέπει και θα βάζει στις σωστές ράγες την ελληνική οικονομία και κοινωνία, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες δίνουν έναν «θετικό οδικό χάρτη» για την Ελλάδα είπε ο κ. Βούτσης, χαρακτήρισε «εύλογες» τις κόντρες που εκδηλώνονται, για τον κ. Σόϊμπλε σημείωσε ότι πρέπει να πάρει υπόψη του και άλλες φωνές στους κόλπους της Ευρωζώνης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα διαμορφωθεί ο κατάλληλος συσχετισμός δυνάμεων τις επόμενες μέρες για να υπάρξει συμφωνία.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *