Το Top 10 του Σφαιρόπουλου με τον Ολυμπιακό

Το Top 10 του Σφαιρόπουλου με τον Ολυμπιακό

Η επιστροφή στους τίτλους και στα Final Four. Το σπάσιμο του νόμου του ΟΑΚΑ και η σταθερή ευρωπαϊκή πορεία. Το ρεκόρ και η φιλοσοφία. Το Sport24.gr θυμάται τις καλύτερες στιγμές του Γιάννη Σφαιρόπουλου στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής της EuroLeague θα κοντραριστεί με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (21:05, LIVE Blog από το Sport24.gr)και θα βρεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο μετά την αποχώρησή του από το λιμάνι. Το Sport24.gr ξεφυλλίζει το ερυθρόλευκο… ημερολόγιο του 52χρονου κόουτς και θυμάται τις καλύτερες στιγμές του.

Ο έμπειρος κόουτς στις αρχές της σεζόν 2014/15 (1/11/14) πήρε το χρίσμα από τον Παναγιώτη και τον Γιώργο Αγγελόπουλο για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των του Ολυμπιακού σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την ομάδα του Πειραιά. Βλέπετε, είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας από τον Παναθηναϊκό, αλλά και μία σεζόν χωρίς την κατάκτηση κάποιου τίτλου. Ο Μίλαν Τόμιτς αρχικά είχε φροντίσει να μην… μπατάρει τελείως το ερυθρόλευκο καράβι, το οποίο εν συνεχεία και υπό τις οδηγίες του Γιάννη Σφαιρόπουλου μετατράπηκε σε πειρατικό κι έφτασε ως τον τελικό της EuroLeague, αλλά και στην κορυφή της Ελλάδας.

Η εποχή του Γιάννη Σφαιρόπουλο στον Ολυμπιακό κράτησε 1.333 ημέρες, καθώς στις 26 Ιουνίου του 2018 έπεσαν κι επίσημα οι τίτλοι τέλους της συνεργασίας των δύο πλευρών. Το Sport24.gr με αφορμή την αναμέτρηση της 22ης αγωνιστικής της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης θυμάται τις δέκα καλύτερες στιγμές του Έλληνα κόουτς στον πάγκο του Ολυμπιακού.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Στον Γιάννη Σφαιρόπουλο δεν χαρίστηκε κάτι. Όσα "κέρδισε" κατά την διάρκεια της καριέρας του, τα κατέκτησε με σκληρή δουλειά και θυσίες. Με αυτή την φιλοσοφία πορεύτηκε και κατά την διάρκεια της θητείας του στον Ολυμπιακό και ανταποκρίθηκε στην πρόκληση που του παρουσιάστηκε στις αρχές της σεζόν της 2014/15. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πλέον λογίζεται ως ένας από τους καλύτερους Έλληνες προπονητές που πρωταγωνιστούν και στο κορυφαίο επίπεδο της EuroLeague, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρχαν και δύσκολες στιγμές κατά την διάρκεια της θητείας του στον Ολυμπιακό. Έτσι και αλλιώς αυτός που δεν θα αποτύχει, είναι αυτός που δεν θα δουλέψει. Και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δουλεύει (πολύ).

Η ΑΜΥΝΑ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΟ DNA ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είναι ένας προπονητής που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην άμυνα και επί των ημερών του οι ερυθρόλευκοι φημίζονταν για την προσήλωση σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού. Η προσήλωση στην άμυνα έχει περάσει στο DNA του Ολυμπιακού και είναι ένα από τα στοιχεία που ο Ντέιβιντ Μπλατ και οι συνεργάτες του θέλουν να συνεχίσει να διακατέχει την ομάδα τους.

ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΥΝΕΠΗΣ

Η αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής της EuroLeague την σεζόν 2016/17 είχε ως αποτέλεσμα η διοργάνωση να μετατραπεί σε μαραθώνιο, καθώς κάθε παιχνίδι της είχε ιδιαίτερη σημασία. Ο Ολυμπιακός ήταν από τις ομάδες που έμαθε γρήγορα τα… μυστικά της κανονικής διάρκειας, καθώς και τις δύο περασμένες σεζόν (2016/17, 2017/18) τερμάτισε στην 3η θέση της regular season. Η συνέπεια χαρακτήριζε την πορεία των ερυθρολεύκων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στις νέες απαιτήσεις της διοργάνωσης, όπως τις "διαβολοβδομάδες".

ΕΣΠΑΣΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΟΑΚΑ

Το ΟΑΚΑ για καιρό έμοιαζε με απόρθητο κάστρο για τον Ολυμπιακό, αλλά επί των ημερών του Γιάννη Σφαιρόπουλο το γεγονός αυτό άλλαξε. Ο Ολυμπιακός υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Σφαιρόπουλου πήρε 7 νίκες σε 14 αναμέτρησης, ενώ οι προκάτοχοί του (επί Αγγελόπουλων) Γιώργος Μπαρτζώκας (2/8, 2012-14), Ντούσαν Ίβκοβιτς (16, 2010-12), Παναγιώτης Γιαννάκης (0/9, 2008-10), Πίνι Γκέρσον (1/5, 2006-08) και Γιόνας Καζλάουσκας (2004-06) είχαν 4/33.

ΠΟΛΥΝΙΚΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος από τις 9 Φεβρουαρίου του 2018 αποτελεί τον πολυνίκη προπονητή του Ολυμπιακού στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Έλληνας κόουτς μέτρησε 76 νίκες σε 122 αγώνες με τον Ολυμπιακό στην EuroLeague, ενώ στην δεύτερη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται ο Ντούσαν Ίβκοβιτς (70 νίκες σε 103 αγώνες), ο οποίος ύστερα από πρωτοβουλία του Γιάννη Σφαιρόπουλου έριξε τους τίτλους τέλους της καριέρας του στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Οι ερυθρόλευκοι στις αρχές της σεζόν 2017/18 διοργάνωσαν ένα φιλικό παιχνίδι για τον "Ντούντα" και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος λίγο πριν από το τέλος τον προσκάλεσε να καθίσει στον πάγκο του Ολυμπιακού για τελευταία φορά, ώστε ο χρόνος να σταματήσει για εκείνον ως χεντ κόουτς του Ολυμπιακού.

ΤΟ FINAL FOUR ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

Το… πειρατικό του Ολυμπιακού την σεζόν 2014/15 έφτασε ως τον τελικό της EuroLeague. Οι ερυθρόλευκοι απέκλεισαν στα playoffs την Μπαρτσελόνα με μειονέκτημα έδρας έχοντας και την… βοήθεια του "Αγίου Γεωργίου" Πρίντεζη και στον ημιτελικό της του Final Four έριξαν στο καναβάτσο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ύστερα από ένα κρεσέντο του Βασίλη Σπανούλη. Το "εμπόδιο" της γηπεδούχου Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό, όμως, αποδείχθηκε ανυπέρβλητο.

ΤΟ FINAL FOUR ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Ολυμπιακός την σεζόν 2017/18 – η πρώτη μετά την αλλαγή του format της EuroLeague για δεύτερη διαδοχική αγωνιστική περίοδο έφτασε στην πηγή, αλλά δεν ήπιε νερό. Οι ερυθρόλευκοι στην προημιτελική φάση της EuroLeague βρήκαν την "απάντηση" στο μπρέικ της Αναντολού Εφές, η ιστορία στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας επαναλήφθηκε, αλλά στον τελικό η ουσιαστικά γηπεδούχος Φενέρμπαχτσε είχε τον πρώτο λόγο.

Η ΑΦΙΕΡΩΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ "ΣΚΟΥΠΑ"

Η σεζόν 2014/15 άρχισε με πολύ άσχημο τρόπο για τον Ολυμπιακό, αλλά τελείωσε ονειρικά, καθώς οι ερυθρόλευκοι κατέτέκτησαν το πρωτάθλημα "σκουπίζοντας" (3-0) τον αιώνιο αντίπαλό τους, Παναθηναϊκό στη σειρά των τελικών της Basket League. Αυτός μάλιστα ήταν και ο πρώτος που κατέκτησε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ως χεντ κόουτς. Ο Έλληνας κόουτς μάλιστα μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος πρωταγωνίστησε σε ένα συγκινητικό highlight στους διαδρόμους του ΣΕΦ. "Δικό σας είναι", είπε απευθυνόμενος στην οικογένειά του και δείχνοντας το μετάλλιό του(ς).

ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟ ΟΑΚΑ

Ο Ολυμπιακός την σεζόν 2016/17 φλέρταρε έντονα με την αποτυχία. Οι ερυθρόλευκοι λύγισαν – και από τους τραυματισμούς – στο Top 16 της EuroLeague και είδαν τον Παναθηναϊκό να κάνει το μπρέικ στον πρώτο αγώνα της σειράς των τελικών της Basket League. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, όμως, έμεινε ενωμένη και με οδηγό τον Βασίλη Σπανούλη κατέκτησε το πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ για πρώτη φορά στην ιστορία της με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό.

ΤΟ "ΔΕΣΙΜΟ"

Ο επαγγελματικός αθλητισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με το αποτέλεσμα και την επίτευξη στόχων. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν δημιουργούνται σημαντικοί δεσμοί μέσω αυτού. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς με τα μέλη του Ολυμπιακού και τους φιλάθλους του. Τους αγάπησε και αγαπήθηκε.

"Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση δυο συνεχόμενων πρωταθλημάτων (2015, 2016) και δυο φορές στον τελικό του Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας σε Μαδρίτη (2015) και Κωνσταντινούπολη (2017) στα τέσσερα χρόνια της παρουσίας του στον πάγκο της ομάδα μας.

Τέσσερα χρόνια συνεργασίας με έναν ακέραιο άνθρωπο και σπουδαίο επαγγελματία ο οποίος καθημερινά έδινε τον καλύτερο του εαυτό για τον Ολυμπιακό.

Μαζί με τον κόουτς ζήσαμε μαγικές και ιστορικές στιγμές που θα μας μείνουν αξέχαστες.

Κόουτς σε ευχαριστούμε για όλα και σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία", είχαν δήωλωσει οι ισχυροί άνδρες της ΚΑΕ Ολυμπιακός λίγο μετά την επισημοποίηση του διαζυγίου της ομάδας τους με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, ο οποίος με τη σειρά του είχε πει:

"Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου. Ήρθε η ώρα του αποχαιρετισμού.

Κάθε τέλος ενός κύκλου, είναι έναυσμα για μια νέα αρχή και για νέους στόχους.

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που εκπροσώπησα έναν τόσο μεγάλο σύλλογο όπως ο Ολυμπιακός Πειραιώς. Το έπραξα με αξιοπρέπεια και ευθύνη.

Θέλω να ευχαριστήσω τους προέδρους κ.κ. Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο, για την τιμή, την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, το διοικητικό προσωπικό και βέβαια όλους τους παίκτες, τον καθέναν ξεχωριστά, για τα τέσσερα χρόνια που δουλέψαμε μαζί. Κάναμε πάντα το καλύτερο που μπορούσαμε, δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό, μέχρι το τέλος της προσπάθειας.

Τέλος, να ευχαριστήσω τον κόσμο του Ολυμπιακού και τη Θύρα 7, που με στήριξαν και με αγάπησαν.

Ο Ολυμπιακός θα είναι πάντα μέσα στην καρδιά μου. Καλή επιτυχία".

Photo credits: Eurokinissi

Πηγή άρθρου – sport24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *