Τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο σας ;

1Μπορεί αρχικά να νόμιζες πως όταν ο σύντροφός σου σε ενημέρωνε πως τρίζεις τα δόντια σου όταν κοιμάσαι, σου έκανε πλάκα, στην πορεία όμως συνειδητοποίησες πως τα λεγόμενα του μάλλον έχουν βάση.Αν μάλιστα σκεφτείς το άγχος που τελευταία σε έχει κυριεύσει αλλά και την αδυναμία σου να ιεραρχήσεις και να διαχειριστείς το χρόνο σου, τότε ίσως κι εσύ όντως να υποφέρεις από βρυγμό, την διαταραχή αυτή που συνδέεται με το τρίξιμο των δοντιών.

Τι είναι ο βρυγμός και που οφείλεται;
Ο βρυγμός δεν είναι κάτι παραπάνω από την κατάσταση που μόλις περιγράψαμε. Όντας αγχωμένη και εξαιτίας της υπερέντασης και των ευθυνών της ημέρας, ασυναίσθητα τείνεις να σφίγγεις ή και να τρίζεις τα δόντια ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Συνήθως δηλαδή, το τρίξιμο των δοντιών οφείλεται σε έντονο στρες ή θυμό που έχεις βιώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν για παράδειγμα είχες έναν έντονο καυγά με τον καλό σου, με μια φίλη ή κάποιον συνάδελφο τότε πιθανότητα η ένταση να βγει με αυτόν τον τρόπο. Ακόμη κι αν δε συνέβη κάτι δυσάρεστο, οποιαδήποτε αγχωτική κατάσταση, όπως για παράδειγμα μια συνέντευξη για εργασία, εξετάσεις ή και η προσμονή για κάτι ευχάριστο μπορεί να σε κάνουν να δίνεις «συναυλία» εν ώρα ύπνου.
Βέβαια, σε αρκετές περιπτώσεις η ενοχλητική συνήθεια είναι απλά κληρονομική και οφείλεται σε γενετική προδιάθεση.

Πως θα καταλάβεις ότι έχεις πρόβλημα;
Οι περισσότεροι από όσους τρίζουν τα δόντια τους εν ώρα ύπνου δεν το γνωρίζουν καν, κι αυτό διότι το κάνουν ασυνείδητα.
Ο μόνος τρόπος να το αντιληφθείς λοιπόν, εκτός της αίσθησης κουρασμένης γνάθου, είναι να στο πει κάποιος. Ο σύντροφός σου για παράδειγμα ή φίλοι με τους οποίους έχεις πάει διακοπές σίγουρα θα είναι σε θέση να σου το πουν. Κι επειδή μπορεί να ντρέπονται αν στο πουν ή να απογεύγουν να το κάνουν φοβούμενοι μη σε κάνουν να αισθανθείς άσχημα, καλύτερα να τους ρωτήσεις η ίδια.
Βέβαια, σε αρκετές περιπτώσεις το τρίξιμο δεν είναι ιδιαίτερα αισθητό ή μπορεί και να μην υφίσταται. Πρόκειται για περιπτώσεις όπου ο βρυγμός εμφανίζεται μόνο με την μορφή του σφιξίματος. Κι όπως καταλαβαίνεις, σε αυτήν την περίπτωση τα πράγματα γίνονται λιγάκι πιο περίπλοκα. Ούτε ο σύντροφος, ούτε κανείς άλλος δε θα μπορέσει να αντιληφθεί το πρόβλημα, οπότε καλείσαι να το κάνεις μόνη σου.

Κι αν απλά τα σφίγγεις; Πως θα το αντιληφθείς;
Ο μόνος τρόπος για να το καταλάβεις είναι να παρατηρήσεις μόνη σου οποιαδήποτε αλλαγή. Νιώθεις κουρασμένη κάθε φορά που ξυπνάς ενώ βλέπεις αλλαγή στη μορφολογία των δοντιών; Έχεις συχνούς πονοκεφάλους, ενοχλήσεις στον αυχένα και βουητό στα αυτιά; Σε πονούν οι μυς του προσώπου σου; Παρουσιάζεις δυσκολία στο να ανοίγεις το στόμα σου;
Αν απάντησες θετικά στις περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις, θα ήταν να επισκεφτείς κάποιον οδοντίατρο.

Πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα;
Επειδή συνήθως είναι αποτέλεσμα άγχους είναι χρήσιμο να βάλεις στο παιχνίδι τεχνικές χαλάρωσης. Προσπάθησε πρό ύπνου να κάνεις ένα ζεστό μπανάκι, να ακούσεις χαλαρή μουσικούλα ή να διαβάσεις ένα βιβλίο, ώστε να αφήσεις πίσω την καθημερινότητα.
Επίσης, να θυμάσαι πως καταχρήσεις και υπερκατανάλωση καφέ και καπνού επιδεινώνουν την κατάσταση, οπότε προσπάθησε να μειώσεις την κατανάλωσή τους για κάποιο διάστημα ή να βρεις κάποια άλλα υποκατάστατα.
Τέλος, αν όλα τα παραπάνω αποβούν ανώφελα δοκίμασε μόνη σου μια καλή κι αποτελεσματική σε αρκετές περιπτώσεις θεραπεία, που δεν είναι άλλη από τη «γυμναστική» της γνάθου. Αρχικά, προσπάθησε να σφίξεις τα δόντια σου όσο πιο έντονα γίνεται και στη συνέχεια χαλάρωσε την πίεση που ασκείς. Επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία, πιθανότητα να μειώσεις σταδιακά την ενοχλητική συνήθεια.

Κι αν δεν δεις βελτίωση;
Αν το πρόβλημα δε διορθωθεί τότε μάλλον απαιτούνται δραστικότερα μέτρα. Ο οδοντίατρός σου θα σου υποδείξει τον καταλληλότερο τρόπο αντιμετώπισης. Συνήθως πάντως αυτό που γίνεται είναι η εφαρμογή κάποιου ειδικού νάρθηκα – το γνωστό σε όλους μας μασελάκι – που εκτός από το ότι προστατεύει τα δόντια, βοηθά σταδιακά στην εξάλειψη του προβλήματος.

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *