Τροφή από ηλεκτρισμό, νερό και αέρα

Τροφή από ηλεκτρισμό, νερό και αέρα

facebook.com/SolarFoodsFi

Μια φινλανδική εταιρεία η οποία παράγει τροφή από ηλεκτρισμό, νερό και αέρα υποστηρίζει πως σχεδιάζει να διαθέσει προϊόν που αντιστοιχεί σε 50 εκατομμύρια γεύματα μέσω σουπερμάρκετ εντός διαστήματος δύο ετών.

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, η Solar Foods συνεργάζεται επίσης με τον ΕΟΔ (ESA) για σκοπούς σίτισης αστροναυτών σε αποστολές στον Άρη, αναπτύσσοντας μια μέθοδο με την οποία παράγεται ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες προϊόν το οποίο έχει την εμφάνιση και τη γεύση σιτάλευρου, σε κόστος 5 ευρώ το κιλό.

Η εταιρεία, που εδρεύει στο Ελσίνκι και αξιοποιεί για τους σκοπούς της έρευνες του VTT Technical Research Centre of Finland και του Lappeenranta University of Technology, θα υποβάλει αίτηση στην ΕΕ για σχετική άδεια αργότερα μέσα στο έτος πριν αρχίσει την παραγωγή για εμπορικούς σκοπούς το 2021.

Η συγκεκριμένη σκόνη, γνωστή ως Solein, μπορεί να αποκτήσει υφή μέσω 3D εκτύπωσης ή να προστεθεί σε πιάτα και τρόφιμα ως συστατικό. Παράγεται μέσω μιας διαδικασίας που θυμίζει την αντίστοιχη διαδικασία παραγωγής μπύρας: Ζωντανά μικρόβια τοποθετούνται σε υγρό και τρέφονται με φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα και υδρογόνου, που απελευθερώνονται από το νερό μέσω ηλεκτρισμού. Τα μικρόβια δημιουργούν πρωτεΐνη, η οποία στη συνέχεια αποξηραίνεται, με τελικό αποτέλεσμα την παραγωγή σκόνης/ αλευριού.

Ο Πάσι Βαϊνίκα, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, είπε ότι η Solar Foods έχει δημιουργήσει μια «ουδέτερη» από άποψης εκπομπών άνθρακα μέθοδο για την παραγωγή μιας πλήρως φυσικής πρωτεΐνης, χωρίς να σπαταλάται νερό ή γη. «Είναι ένα εντελώς νέο είδος τροφής, ένα νέο είδος πρωτεΐνης, διαφορετικό από όλες τις τροφές στην αγορά σήμερα ως προς το πώς παράγεται, καθώς δεν απαιτεί καλλιέργεια ή υδατοκαλλιέργεια» σημείωσε σχετικά.

Ο Βαϊνίκα υποστήριξε ότι η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια πραγματική επανάσταση σε σχέση με χιλιάδες χρόνια παραγωγής τροφής: «Αν πάμε πίσω στον χρόνο, στις κοινωνίες των συλλεκτών, απλά χρησιμοποιούμε περισσότερα από τα ίδια φυτά και ζώα» σημείωσε. Ωστόσο, όπως είπε, δεν αναμένει το προϊόν αυτό – το οποίο περιέγραψε ως «την πιο φιλική προς το περιβάλλον πρωτεΐνη στον κόσμο»- να «απειλήσει» τους αγρότες μέσα στις επόμενες δεκαετίες, αλλά ότι θα αποτελέσει μια «νέα σοδειά για τους ανθρώπους».

Σημειώνεται πως τα 3/4 των θερμιδών του κόσμου προέρχονται από 12 είδη φυτών και πέντε είδη ζώων, ενώ το 1/4 του αποτυπώματος άνθρακα του πλανήτη οφείλεται στην παραγωγή τροφής- ωστόσο τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως κατά τα μέσα του αιώνα θα χρειάζεται αύξηση των τροφίμων της τάξης του 50%-70%,

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *