Υπερπτήσεις και μπαράζ εμπλοκών στο Αιγαίο

Ημέρα έντασης για την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) ήταν η χθεσινή, καθώς οι χειριστές των ελληνικών μαχητικών χρειάστηκε να εμπλακούν σε εικονικές αερομαχίες 16 φορές με 38 τουρκικά μαχητικά F-16 και F-4, τα οποία πραγματοποίησαν χθες συνολικά 40 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Δύο F-16 πραγματοποίησαν το πρωί υπέρπτηση στις νησίδες Καλόγεροι στο Κεντρικό Αιγαίο, ενώ τα συνολικά 38 τουρκικά μαχητικά κινήθηκαν σε τουλάχιστον δύο περιοχές εντός του FIR Αθηνών στα νότια του Καστελλόριζου έως και την Κάρπαθο, καθώς επίσης και σε περιοχή του FIR Λευκωσίας, που είχαν δεσμευθεί με διαδοχικές ΝΟΤΑΜ. Εκτιμάται ότι οι Τούρκοι προχώρησαν σε αυτό το μπαράζ προκειμένου να απαντήσουν στην πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος επισήμανε ότι η Π.Α. είχε υπεροπλία όχι μόνο ποιοτική, αλλά σε κάποιες φάσεις και αριθμητική, πάνω από το Αιγαίο. Παράλληλα, πάντως, υπήρχε και έντονη τουρκική ναυτική παρουσία στην περιοχή νότια του Καστελλόριζου, όπου και αναπτύχθηκαν πέντε φρεγάτες και κορβέτες.

Μια χαρακτηριστική ένδειξη της αντίληψης που έχει η Τουρκία για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά το μνημόνιο που υπεγράφη με την Τρίπολη, είναι και οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου ειδικού απεσταλμένου στη Λιβύη Εμρουλά Ισλέρ. «Η Τουρκία έβαλε τέλος στις πράξεις όλων όσοι προσπαθούν να την αποκλείουν στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο κ. Ισλέρ και πρόσθεσε ότι «με αυτή την κίνηση, η Τουρκία έδειξε ότι αλλάζει το παιχνίδι στην περιοχή». Επιπλέον, είπε ότι «υπάρχουν σχέδια που βασίζονται στη μετατροπή της Μεσογείου σε ελληνική επικράτεια, αγνοώντας την Τουρκία».

Στο εσωτερικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανέλαβε την προσήλωση της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο, ενώ πρόσθεσε ότι «όσον αφορά το ζήτημα της Χάγης, το οποίο σχετίζεται με όλα τα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών, η κυβέρνηση διατηρεί πάντα την πρωτοβουλία των κινήσεων, για να κάνει αυτό που θα χρειαστεί, στον χρόνο που η ίδια θα επιλέξει». Ο κ. Πέτσας επισήμανε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάποιο σχέδιο αύξησης της στρατιωτικής θητείας.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για «διγλωσσία και έλλειψη στρατηγικής». Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στις δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, του υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Βαρβιτσιώτη, σχετικά με τη στάση της Ελλάδας στο ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία. «Οχι μόνο δεν έχει αξιοποιήσει η κυβέρνηση το θέμα των κυρώσεων όπως έπρεπε, παράλληλα με τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, όχι μόνο βρίσκονται σε σύγχυση οι υπουργοί εντός του ίδιου αρμόδιου υπουργείου, όχι μονό δεν θεωρεί η κυβέρνηση ότι η τουρκική στάση είναι αρκετά σοβαρή ώστε να ζητήσουμε άμεσα αποτρεπτικές κυρώσεις, αλλά θεωρείται και σωστό να το ανακοινώνουμε στους γείτονές μας προς αποφυγήν παρεξήγησης», αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *