Υποβλήθηκε το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ στον ESM

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το αίτημα για πρόωρη μερική αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ υπέβαλε χθες η κυβέρνηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), όπως είχε συμφωνηθεί στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Κριστίν Λαγκάρντ.

Το αίτημα, σύμφωνα με πηγή στην Αθήνα, αφορά μόνο τα ακριβά δάνεια που λήγουν φέτος και το 2020, συνολικού ύψους 3,6-3,7 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο που επιβαρύνει τα συγκεκριμένα ποσά φτάνει το 5,13%. Εφόσον το αίτημα γίνει δεκτό, θα απομένουν περίπου άλλα 5,5 δισ. ευρώ που πρέπει να εξοφληθούν έως τον Ιούνιο του 2024. Το ποσό είναι αρκετό ώστε να κρατήσει το ΔΝΤ «κοντά» στην ελληνική οικονομία, με την έκδοση 2 εκθέσεων εκ μέρους του ετησίως. Kάτι που θέλουν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και κυρίως ορισμένα, όπως η Γερμανία, προκειμένου να μπορούν να υποστηρίξουν στο εσωτερικό τους ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό τη στενή παρακολούθηση του αυστηρού ΔΝΤ και επομένως τα δάνεια που έχουν δώσει δεν κινδυνεύουν.

Το αντίστροφο επιχείρημα, ότι δηλαδή η Ελλάδα απαλλάσσεται από τη στενή εποπτεία του αυστηρού ΔΝΤ, επιχειρεί να προβάλει η ελληνική κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας, ενόψει εκλογών.

Η αλήθεια είναι ότι το ΔΝΤ έχει χαλαρώσει την εποπτεία του σε σύγκριση με το μνημονιακό παρελθόν, αν και αυτό δεν συνδέεται με την εξόφληση του δανείου του –που δεν έχει γίνει ακόμη– αλλά με το γεγονός ότι δεν έχει πλέον δικό του πρόγραμμα στην Ελλάδα. Με βάση τους κανονισμούς του, πάντως, επειδή το υπόλοιπο του δανείου της Ελλάδας είναι υψηλό, η χώρα εντάσσεται στο καθεστώς της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να κάνει τις υποδείξεις του, τις οποίες λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν οι αγορές.

Η εξοικονόμηση τόκων που θα προκύψει από την πρόωρη αυτή εξόφληση θα είναι της τάξης των 150 εκατ. ευρώ για τη διετία 2019-2020.

Κανονικά, η Ελλάδα θα έπρεπε να εξοφλήσει μαζί με το ΔΝΤ και τον ESM και μάλιστα με το ίδιο ποσοστό στο σύνολο του υπολοίπου του δανείου του, καθώς ο ESM είναι κι αυτός επίσημος πιστωτής με καθεστώς προτεραιότητας στην εξόφληση. Επειδή, όμως, αυτό δεν είναι εφικτό, ο ESM πρέπει να εγκρίνει την απαλλαγή της Ελλάδας από την υποχρέωση αυτή. Το επιχείρημα υπέρ του ελληνικού αιτήματος είναι ότι μειώνει το βάρος των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας και άρα βελτιώνει τους όρους εξόφλησης του ESM.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *