Υπόθεση Novartis: Επιμένει το Μέγαρο Μαξίμου

Ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στα γραφεία του κόμματος για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Πάνω σε δύο κεντρικούς άξονες κινήθηκε χθες η ενημέρωση του κ. Τζανακόπουλου προς τους πολιτικούς συντάκτες, αποκαλύπτοντας τις κυβερνητικές προθέσεις ενόψει της συνέχειας: Πρώτον, ο κ. Τζανακόπουλος δεν παραιτήθηκε της άποψης πως η Novartis εξακολουθεί να είναι «ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους» και δεύτερον, στον αντίποδα, παρείχε πλήρη κάλυψη σε όλες τις υποθέσεις που έχουν οσμή κυβερνητικού σκανδάλου.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά την υπόθεση της Novartis, παρά το γεγονός πως η ίδια η δικαστική έρευνα έχει ήδη αρχειοθετήσει την υπόθεση για τέσσερις από τους δέκα εμπλεκομένους, ενώ ο ίδιος δρόμος αναμένεται για ακόμα τέσσερις, ο κ. Τζανακόπουλος επέλεξε να σηκώσει τους τόνους έναντι της μείζονος και ήσσονος αντιπολίτευσης. Εμμένοντας στην άποψη πως πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη χώρα, καθως «έχει κοστίσει 23 δισεκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο», κατήγγειλε τις δυνάμεις του «παλιού καθεστώτος», όπως τις χαρακτήρισε, καθώς «δεν δίστασαν από την πρώτη κιόλας στιγμή να μηνύσουν εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς, να απειλήσουν μάρτυρες» και «να μιλήσουν για σκευωρίες», αποδίδοντας τη στάση αυτή σε πανικό. «Εστηναν δουλειές» και «έβαζαν χέρι στο δημόσιο χρήμα, παρασιτώντας εις βάρος του ελληνικού λαού», υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος.

Οι παραπάνω αναφορές κρίνονται ως «απαραίτητες», καθώς η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα είχε σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχυ, περνώντας πλέον από κάτω. Προς επίρρωσιν αυτού, η επιθετική ρητορική του κ. Τζανακόπουλου περιείχε και άλλες σκληρές εκφράσεις με έντονο ταξικό πρόσημο, που όπως φαίνεται θα έχει και αυτό κομβικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία. «Υπηρετούσαν και συνεχίζουν να υπηρετούν δουλικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα από τα οποία εξαρτώνται», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας πως «τα αριστοκρατικά κεκτημένα (σ.σ. του “παλιού καθεστώτος”) ανήκουν στο παρελθόν».

Αντίθετα, η στάση του κ. Τζανακόπουλου στην περίπτωση της γενικής γραμματέως Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Αναστασίας Ξεπαπαδέα, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα φερόταν να είναι μέχρι και σήμερα μέλος του Δ.Σ. ξενοδοχειακής εργοληπτικής εταιρείας του πατέρα της που αναλαμβάνει δημόσια έργα, ήταν αρνητική, καθώς απέκρουσε κάθε υπόνοια σκανδάλου. Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «δήθεν εμπλοκή» της γ.γ. Διαφθοράς, υπογραμμίζοντας ότι η κ. Ξεπαπαδέα υπήρξε δικηγόρος μιας εταιρείας σε μία δίκη για μια οφειλή, κάτι που δεν έχει «κάτι μεμπτό», εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρή επίθεση σε μερίδα του Τύπου, κάνοντας λόγο για «πληρωμένη δημοσιογραφία». Αντίθετα, στην υπόθεση Πετσίτη, πήρε αποστάσεις από το συγκεκριμένο πρόσωπο, αναφέροντας μεν πως «όσο κι αν ψάξει, δεν θα βρει απολύτως τίποτα μεμπτό για αυτήν την κυβέρνηση», προσθέτοντας δε, πως ο ίδιος ακολούθησε προσωπικό δρόμο. Αίσθηση προκάλεσε και η απάντησή του, ερωτηθείς για τη σχέση Παππά – Αρτεμίου. «Δεν γνωρίζω τη σχέση του κ. Παππά με τον κ. Αρτεμίου» είπε χαρακτηριστικά, φράση που κάλλιστα μπορεί να εκληφθεί ως «άδειασμα». Τούτο σχολίασε και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Κων/νος Ζούλας: «Κάτι θα ξέρει μάλλον ο κ. Τζανακόπουλος που τον άδειασε ή επί το ευγενικότερον κράτησε αποστάσεις». Ο κ. Τζανακόπουλος επανήλθε και με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «φαντασιώσεις του κ. Ζούλα», αρνούμενος πως υπήρξε άδειασμα.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ανακοίνωνε τη βούλησή του για την οργάνωση επιτροπών της «Προοδευτικής Συμμαχίας» σε «κάθε πόλη» και «σε κάθε χωριό». Πρόκειται ουσιαστικά για την προσπάθεια δημιουργίας «κομματικής οργάνωσης», κάτι στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη μετατροπή του το 2015 σε κυβερνητικό κόμμα απέτυχε, αφού παρέμεινε σε δομές του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά πως «καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή η ευρεία, προοδευτική συμμαχία να πάρει σάρκα και οστά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με κινητοποίηση των οργανωμένων δυνάμεων του κόμματος και της Νεολαίας, των στελεχών και των βουλευτών μας». Με το πέρας της συνεδρίασης ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ακόμα 11 ονόματα υποψηφίων ευρωβουλευτών. Είναι οι Αγτζίδης Βλάσης, ιστορικός του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού, Αρσένη Ευγενία (Τζένη), σκηνοθέτις – θεατρολόγος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Βαλντέν Σωτήρης, πανεπιστημιακός, τ. στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος της Κίνησης «Γέφυρα», Δανέλλης Σπύρος, βουλευτής Ηρακλείου, Δουλουμπέκης Θοδωρής, πολιτικός μηχανικός, επικεφαλής ακτιβιστικής κίνησης Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Καλπάκης Στέργιος, εκπαιδευτικός, γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Καστελίνα Λουτσιάνα, ιστορικό στέλεχος της ευρωπαϊκής Αριστεράς, Κουντουρά Ελενα, υπουργός, βουλευτής Α΄ Αθήνας, Λάμπρου Πάνος, δημοσιογράφος, μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Μπελιά Στέλλα, εκπαιδευτικός, πρόεδρος ΜΚΟ «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», ακτιβίστρια του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος, Τζαμπάζη Μαρία, μέλος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, Τσιόγκας Βλάσης, συνδικαλιστής αγροτικού κινήματος.

Συνέντευξη Τσακαλώτου

Μία συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου προκάλεσε εκνευρισμό στο Μαξίμου. Ο ΥΠΟΙΚ μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς την επικράτηση της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές: «Αν η Ν.Δ. μας κατηγορεί ότι τους αφήνουμε καμένη γη είναι μια αστεία υπόθεση, τους αφήνουμε και αναδιαρθρωμένο χρέος», είπε χαρακτηριστικά. Παρά το γεγονός ότι σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε πως «έχρισε» τη Ν.Δ. επόμενη κυβέρνηση, η αποστροφή είχε δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *