Φαγόπυρο: Η σούπερ τροφή

Οι θαυματουργές ιδιότητες που έχει στον οργανισμό μας το «μαύρο σιτάρι», ή αλλιώς φαγόπυρο, το καθιστούν μια σούπερ τροφή που… δεν πρέπει να λείπει από την διατροφή μας.
Το φαγόπυρο προέρχεται από την Ανατολή και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στις ασιατικές χώρες. Αποτελεί το βασικό συστατικό για τα noodles. Ανήκει στην κατηγορία των «ψευδο-δημητριακών» και στην ουσία είναι ένας σπόρος. Οι πρώτοι που το χρησιμοποίησαν ήταν οι μοναχοί στο Θιβέτ, οι οποίοι έφτιαχναν ζυμαρικά από το αλεύρι του. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το ραβέντι και το λάπαθο. Πρόκειται για έναν θάμνο που φτάνει τα 80 εκ., ιδιαίτερα ανθεκτικός στα ψυχρά κλίματα και ανθίζει τους μήνες Ιούλιο-Σεπτέμβριο. Οι καρποί του έχουν τριγωνικό σχήμα και καφέ χρώμα.
Η θρεπτική του αξία είναι πολύ μεγάλη. Ενδεικτικά, τα 100 γρ. φαγόπυρου περιέχουν 11-14γρ. πρωτεΐνης. Δεν περιέχει γλουτένη, περιέχει όμως όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνη Β, και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε και Κ. Επιπλέον, περιέχει φολικό οξύ κι άλλα ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο και ψευδάργυρο.
Η κατανάλωση του φαγόπυρου ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία και βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης. Οι ευεργετικές ιδιότητές του οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή, και ειδικά στη ρουτίνη, και σε μαγνήσιο. Χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει, συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, καθώς οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να καθυστερούν την απορρόφηση της γλυκόζης μετά την κατανάλωση ενός γεύματος. Επιπλέον, βοηθούν σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και προσφέρουν γρήγορο κορεσμό. Οι δίαιτες που το περιέχουν φαγόπυρο έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης υψηλής πίεσης του αίματος ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρωσης και δρα καταπραϋντικά στους πονοκεφάλους και τις δερματοπάθειες.
Μπορείτε να το βρείτε σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα και σε σουπερμάρκετ. Θα το βρείτε είτε με τους καρπούς του ωμούς ή ψημένους, ολόκληρους ή αλεσμένους, είτε σε μορφή αλευριού ή νιφάδων. Κυκλοφορούν, επίσης, πολλά προϊόντα από φαγόπυρο, κυρίως ζυμαρικά.
Το βράζετε όπως το ρύζι ή το πλιγούρι, ένα φλιτζάνι φαγόπυρο σε δύο φλιτζάνια νερό. Βρασμένο μπορείτε να το προσθέσετε στο γιαούρτι, σε σαλάτες, σούπες, όσπρια ή άλλα μαγειρευτά φαγητά. Το αλεύρι από φαγόπυρο μπορείτε να το χρησιμοποιηθεί όπως και τα υπόλοιπα αλεύρια. Labels Υγεία Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση
Article Source – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *