Φαράγγι του Ρίχτη: μια «τροπική» κρητική ζούγκλα

1Το φαράγγι του Ρίχτη βρίσκεται στο νομό Λασιθίου, στην βόρια πλευρά, ανάμεσα στον Άγιο Νικόλαο και την Σητεία. Ξεκινάει λίγο έξω από το χωριό Έξω Μουλιανά και καταλήγει στην ομώνυμη παραλία του Ρίχτη, ανατολικά από το χωριό Κάλαβρο.

Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 6 χλμ και η υψομετρική διαφορά εισόδου και εξόδου είναι περίπου 350 μέτρα. Στο φαράγγι ακόμα και το καλοκαίρι έχει αρκετό νερό, το οποίο αξιοποιείται από δεξαμενή.

Το φαράγγι του Ρίχτη μπορεί να το διασχίσει κανείς σε τρις με τέσσερις ώρες με τα πόδια. Η διαδρομή ξεκινά από το πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Λαχανά(19ος αιώνας) το οποίο έχει μια τραγική ιστορία.

Εκεί κατά την ανταλλαγή του πληθυσμού Ελλάδας και Τουρκίας, λέγεται ότι οι χριστιανοί σκότωσαν τους Τούρκους της περιοχής, οι οποίοι προσπαθούσαν να κατέβουν στην Σητεία, για να φύγουν με καράβια για την Τουρκία.

Η διαδρομή συνεχίζεται σε ένα κατάφυτο τοπίο μέσα στο ποτάμι, που όμοιο του δεν υπάρχει τουλάχιστον στην ανατολική Κρήτη. Το βουνό πραγματικά σε ορισμένα σημεία είναι πολύ κάτω από το κεφάλι σας.

rixtis2

Τα πλατάνια, οι πικροδάφνες και οι φασκομηλιές είναι αμέτρητα, και οι μυρωδιές από τα αρωματικά φυτά εναλλάσσονται συνέχεια.

Το αποκορύφωμα βέβαια όλων είναι ο πανέμορφος καταρράκτης ύψους άνω τον 15 μέτρων που μονό σε περιοχές της Βοριάς Ελλάδας περιμένει κανείς να δει. Ο καταρράκτης έχει ακόμα νερό και το καλοκαίρι.

farangi-tou-richti

Εντυπωσιακή επίσης παρουσία ‘’αποτύπωμα του παρελθόντος΄΄ είναι οι παλιοί νερόμυλοι που συναντά ο επισκέπτης. Όμορφο επίλογο στη πορεία αποτελεί η έξοδος από το φαράγγι στο Κρητικό πέλαγος. Στην όμορφη βοτσαλωτή παραλία του Ρίχτη υπάρχουν αρκετά αλμυρίκια με πέτρινα καθίσματα και τραπέζια.

Επίσης, υπάρχει μια πέτρινη βρύση που τρέχει νερό όλο το χρόνο. Η παραλία βρίσκετε 20 χλμ δυτικά της Σητείας και 45 χλμ ανατολικά του Άγιου Νικολάου.

farangi-tou-richti-mia-tropiki-kritiki-zougkla

H Πεζοπορία από τα Έξω Μουλιανά προς την παραλία είναι μια μοναδική εμπειρία, καθώς λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξη αυτού του καταπράσινου παράδεισου σε ένα ξερό τοπίο, όπως η Ανατολική Κρήτη.

rixti_1

faraggi_rixtis

apocalypsejohn.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *