Φθηνότερη η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Πρόκειται για σημαντική ελάφρυνση, που ενδέχεται να φθάσει έως και τις 8 ποσοστιαίες μονάδες στο τέλος της 10ετίας, στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει τις 120 δόσεις.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Περαιτέρω μείωση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για όσους ενταχθούν στις 120 δόσεις, με μείωση του ετήσιου επιτοκίου από 5% σε 3%, προβλέπει διάταξη στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος της εβδομάδας. Πρόκειται για σημαντική ελάφρυνση, που ενδέχεται να φθάσει έως και τις 8 ποσοστιαίες μονάδες, στο τέλος της 10ετίας, στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει τις 120 δόσεις. Αφορά δε το σύνολο των οφειλετών, περίπου 1,4 εκατ., με χρέη που ξεπερνούν τα 36 δισ. ευρώ, είτε έχουν ήδη ενταχθεί, είτε ενταχθούν σε αυτήν, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019, που προβλέπεται ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων.

Την ίδια στιγμή, όπως προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, από σήμερα θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με οφειλές κατά τα έτη 2017 και 2018, καθώς ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση και τα χρέη μεταφέρονται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Τελευταία ευκαιρία χαρακτήρισε την ένταξη στη ρύθμιση ο κ. Βρούτσης, κατά τη συνάντηση που είχε χθες με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ. Και ξεκαθάρισε ότι οι σχετικές ενέργειες ήταν απαραίτητες, καθώς δεν προβλέπεται να δοθεί παράταση, αλλά ούτε και να υπάρξει στο μέλλον άλλη ρύθμιση, πέραν της πάγιας, για ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές.

Αναλυτικά, η διάταξη περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στις επιτροπές της Βουλής και περιέχει την επίμαχη ρύθμιση για το πανεπιστημιακό άσυλο και προβλέπει ότι το επιτόκιο των δόσεων μειώνεται από το 5% στο 3% και για τη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, όπως έγινε για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία. Η νέα μείωση της οφειλής, μετά το «κούρεμα» των προσαυξήσεων αλλά και τον πιθανό επανυπολογισμό, οδηγεί ακόμη και σε ελάφρυνση της τάξης των 8 ποσοστιαίων μονάδων στο τέλος της 10ετίας. Αφορά δε το σύνολο των οφειλών, είτε ο ενδιαφερόμενος επιλέξει τον επανυπολογισμό είτε όχι, μετά τα προβλεπόμενα «κουρέματα» στις προσαυξήσεις. Ετσι, στο τέλος της 10ετίας, η συνολική επιβάρυνση από το ετήσιο επιτόκιο της ρυθμισμένης οφειλής θα είναι κοντά στο 18% και όχι 26%.

Η ελάχιστη δόση παραμένει στα 50 ευρώ τον μήνα τόσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους όσο και για τους εργοδότες οι οποίοι οφείλουν εισφορές προς το πρώην ΙΚΑ για τους εργαζομένους τους, ενώ για τους αγρότες έχει οριστεί στα 30 ευρώ. Οι εργοδότες μπορούν να λάβουν 50% «κούρεμα» προσαυξήσεων και τόκων αν μπουν σε ρύθμιση με δόσεις (έως 120) και 100% διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων αν καταβάλουν εφάπαξ τη βασική οφειλή. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι των πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ έχουν βέβαια τη δυνατότητα επιλογής επανυπολογισμού της οφειλής, μέσω του οποίου μειώνεται και η βασική τους οφειλή. Παράλληλα, δικαιούνται και «κούρεμα» 85% στις προσαυξήσεις. Οι αγρότες δεν εντάσσονται στον επανυπολογισμό, αλλά επωφελούνται από 100% διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η μείωση του επιτοκίου των οφειλών καθιστά πιο ελκυστική τη ρύθμιση και συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ρευστότητας των οφειλετών. Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στην εμπλοκή με τις 120 δόσεις που υπήρχε στην περίπτωση οφειλών για τα έτη 2017 και 2018, καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των εισφορών από τον ΕΦΚΑ. «Αυτό ήταν μια μεγάλη παθογένεια, που με τη βοήθεια των υπαλλήλων του ΚΕΑΟ, αντιμετωπίσαμε», δήλωσε ο υπουργός εξαγγέλλοντας ότι από σήμερα θα ανοίξει η πλατφόρμα στο ΚΕΑΟ και για αυτή την κατηγορία οφειλετών.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *