Χαμηλοί τόνοι κατόπιν εορτής από Αλ. Τσίπρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Από μέρα σε μέρα μεταφέρονται οι τελικές ανακοινώσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να χειρίζεται προσωπικά τις δύσκολες ισορροπίες και την τελική λίστα που θα δοθεί στη δημοσιότητα. Το γεγονός πως ούτε χθες, παρά τις σχετικές πληροφορίες, ανακοινώθηκαν τα ονόματα του ψηφοδελτίου, οφείλεται σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες τις προθέσεις του πρωθυπουργού, στο ότι ζυγίζεται κάθε λεπτομέρεια πριν από τις τελικές αποφάσεις. Τούτο συμβαίνει, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, καθώς επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να συμβολίζει, όχι μόνο αυτό που θέλει να εκπέμψει το κόμμα του ενόψει της 7ης Ιουλίου, αλλά να στείλει και μετεκλογικό εσωκομματικό μήνυμα. Που σημαίνει πως το Επικρατείας θα έχει όλες τις τάσεις μεν, αλλά στη δοσολογία που θα περιέχονται στον ΣΥΡΙΖΑ και μετά τις εκλογές. Κατά τα λοιπά, για τα δύο επόμενο 24ωρα ισχύει η γνωστή ρήση «αρχηγού απόντος πάσα αρχή παυσάτω». Ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, από την οποία επιστρέφει την Παρασκευή, μπαίνοντας σε πλήρες προεκλογικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σάββατο θα βρίσκεται στη Σύρο, ενώ Κυριακή θα περιοδεύει στη Φλώρινα, τον νομό της Μακεδονίας που του έδωσε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα.

Η χθεσινή, πάντως, συνέντευξη του κ. Τσίπρα (Open) επιβεβαίωσε την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί ο πρωθυπουργός σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Αφήνοντας πίσω προσωπικές επιθέσεις και «ξεχνώντας» το σύνθημα με τους «πολλούς» και τους «λίγους», ο πρωθυπουργός φαίνεται πως επενδύει σε μία προγραμματική αντιπαράθεση. Στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για κρυφή ατζέντα που του «έχει ξεφύγει», αναφέροντας ως παράδειγμα τα εργασιακά. Ενδεικτικό της τάσης του κ. Τσίπρα είναι πως ανέφερε ουκ ολίγες φορές τη φράση ο «πολιτικός μου αντίπαλος», θέλοντας να εμφανίσει σε αυτές τις εκλογές ένα διαφορετικό προφίλ, καθώς οι πολύ υψηλοί τόνοι δεν απέδωσαν στις ευρωεκλογές.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός αποτύπωσε τη νέα φιλοσοφία που θέλει να περάσει με τη φράση «καταφέραμε αυτό που το ’15 φαινόταν απίθανο: να βγούμε από τα μνημόνια και όλοι μαζί, με την έννοια ότι δεν έμεινε κανένας πίσω στη διαδρομή, δεν έπεσε κανένας από το κάρο, δεν έμεινε κανένας μόνος του αβοήθητος». Ακολούθως, εστίασε εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε μεγάλες απώλειες: στη μεσαία τάξη. «Τώρα είναι η ώρα στοχευμένα να βοηθήσουμε, να ελαφρύνουμε και αυτούς που έβαλαν μεγαλύτερη δύναμη για να πάει το κάρο μπροστά», ανέφερε, απευθυνόμενος σε αυτά τα κοινωνικά στρώματα. Κατηγόρησε, μάλιστα, τον κ. Μητσοτάκη για «ανέξοδα λόγια» όταν «μιλά γενικά για μείωση φόρων». Ο κ. Τσίπρας μάλιστα, σε ένα ρεσιτάλ αντίστροφου ρόλου σε σχέση με το αντιπολιτευτικό παρελθόν, που θα μπορούσε να εμπεριέχει και το στοιχείο της αυτοκριτικής, αναρωτήθηκε: «Υπάρχει κανένας πολιτικός που να μην του αρέσει να λέει εύκολα λόγια, τα οποία ακούγονται πολύ ευχάριστα στα αυτιά των πολιτών;». Η εκπρόσωπος πάντως του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, μπήκε στον πειρασμό της υποσχεσιολογίας. Χθες, σε συνέντευξή της (cnn.gr) ανέφερε πως «μπορούμε να εγγυηθούμε 500.000 νέες θέσεις εργασίας με αυξημένους μισθούς εντός της τετραετίας».

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *