Χερσαία έκδοση του πυραύλου Kalibr αναπτύσουν οι Ρώσοι

Χερσαία έκδοση του πυραύλου Kalibr αναπτύσουν οι Ρώσοι

REUTERS/SHAMIL ZHUMATOV

Την ανάπτυξη νέων εκτοξευόμενων από ξηράς πυραύλων ανακοίνωσε η ρωσική κυβέρνηση, μετά τις αμερικανικές ανακοινώσεις περί αναστολής της συμμετοχής των ΗΠΑ στη συνθήκη INF των τελών του Ψυχρού Πολέμου για τα πυρηνικά όπλα.

Η Μόσχα επιθυμεί ως το 2020 νέους hypersonic πυραύλους, ικανούς να πιάνουν ταχύτητες πενταπλάσιες αυτής του ήχου και άνω, εμβέλειας 500 χλμ και άνω, και μια χερσαία έκδοση του πυραύλου cruise Kalibr. Σύμφωνα με σχέδιο που έχει εγκριθεί από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, οι υπάρχοντες πύραυλοι θα τροποποιηθούν και θα κατασκευαστούν νέοι εντός διαστήματος δύο ετών.

«Μέσα στο 2019-2020 πρέπει να αναπτύξουμε μια χερσαία έκδοση του ναυτικού συστήματος Kalibr» είπε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ. Ένας εκτοξευόμενος από ξηράς hypersonic πύραυλος μεγαλύτερης εμβέλειας αναμένεται να κατασκευαστεί μέσα στο ίδιο χρονικό πλαίσιο.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ ανέστειλαν πρόσφατα τη συμμετοχή τους στη συνθήκη INF, που απαγορεύει τους εκτοξευόμενους από χερσαίες εγκαταστάσεις πυραύλους εμβέλειας 500-5.500 χλμ, κατηγορώντας τη Ρωσία πως παραβιάζει τη συνθήκη και προειδοποιώντας πως, αν δεν συμμορφωθεί, θα αποσυρθούν οριστικά. Η Ρωσία απέρριψε τις κατηγορίες και προέβη στην ίδια κίνηση, αναστέλλοντας επίσης τη συμμετοχή της στην INF.

Ο Σόιγκου είπε ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται ενεργά πάνω στη δημιουργία εκτοξευόμενων από ξηράς πυραύλων εμβέλειας άνω των 500 χλμ, οπότε, όπως σημείωσε, και ο πρόεδρος Πούτιν αντιδρά ανάλογα. Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κυκλοφόρησε δορυφορικές φωτογραφίες εγκαταστάσεων της Raytheon στις ΗΠΑ, όπου, όπως υποστηρίζεται, είχαν αρχίσει δύο χρόνια πριν προετοιμασίες για παραγωγή πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς, κάτι που απαγορευόταν από την INF.

Ο ρωσικός πύραυλος cruise Kalibr, με εμβέλεια άνω των 1.500 χλμ, έχει χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις στη Συρία. Κανονικά εκτοξεύεται από υποβρύχια ή πλοία. Ωστόσο, πλέον, λόγω του ζητήματος της αναστολής της INF, θα μπορεί να μεταφερθεί στην ξηρά.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *