Χρ. Σταϊκούρας: Ολοι κάναμε σφάλματα, αλλά δεν είμαστε όλοι το ίδιο

Ψήγματα ενός αναγκαίου δημόσιου και ειλικρινούς διαλόγου, που δεν έχει γίνει ακόμα, αναφορικά με τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στην άνευ προηγουμένου –για καιρούς ειρήνης- σφοδρή δεκαετή κρίση, καταγράφηκαν σήμερα, με αξιοπρόσεκτους τόνους αυτοκριτικής μόνο όμως από την πλευρά της ΝΔ, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό. «Δεν είμαστε όλοι το ίδιο» είπε, κάνοντας αίσθηση, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Ο διάλογος, κατ’ αρχήν, ανάμεσα στον υφυπουργό Οικονομικών Θ.Σκυλακάκη και τον τέως υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, αλλά και η παρέμβαση αμέσως μετά του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, ήταν αρκετά αποκαλυπτικός ως προς τις εκατέρωθεν θέσεις και εκτιμήσεις αναφορικά με τις αιτίες της κρίσης, με τον υπουργό Οικονομικών επιπροσθέτως, αφενός να λέει χωρίς περιστροφές ότι ευθύνες έχουν όλες οι παρατάξεις και αφετέρου να σημειώνει ότι με το σημερινό σχεδιασμό οικονομικής-δημοσιονομικής-κοινωνικής πολιτικής, επιχειρείται να μην απαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

«Αποτύχατε στην οικονομία. Και δεν αποτύχατε μόνο το τραγικό πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν αναίτια καταστράφηκε δημόσια περιουσία 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τον μηδενισμό της αξίας των μετοχών που κατείχαν οι Έλληνες φορολογούμενοι στις τράπεζες, όταν δέσατε τη χώρα χεροπόδαρα με πρωτογενή πλεονάσματα, μέχρι το 2060, αλλά αποτύχατε και στη συνέχεια» σημείωσε αρχικώς ο κ. Σκυλακάκης απευθυνόμενος στα στελέχη της αξιωματικής αντιοπολίτευσης. «Από το 2016 έως το 2018, όταν κάνατε λιτότητα 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερη από αυτή που ζητούσε ο Σόιμπλε. Και για να την πετύχετε, αυξήσατε το φορολογικό βάρος 30 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον αυτών που ζήταγε ο Σόιμπλε».

Λαμβάνοντας αμέσως το λόγο, ο κ. Τσακαλώτος απέρριψε την επιχειρηματολογία του υφυπουργού Οικονομικών: «Δεν μου λέτε, πριν από την ελληνική κρίση, τα έξι χρόνια πριν από το 2009, ποια κυβέρνηση υπήρχε στην Ελλάδα και δημιούργησε αυτή την κρίση; Το θυμάστε; Μπορείτε να ενημερώσετε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές σας; Ανάμεσα στο 2000 και στο 2014 πόσο έπεσε το ΑΕΠ; Συμφωνείτε στον αριθμό 26%; Και μετά αυξήθηκε πολύ λίγο 2% επί εποχής μας; Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι δεν καταστράφηκε η μεσαία τάξη από τη μεγάλη κρίση χρεοκοπίας, που ήσασταν εσείς κυβέρνηση πριν τη χρεοκοπία; Δεν είναι δυνατόν να καταστράφηκε όταν μειώθηκε το ΑΕΠ 26%, αλλά καταστράφηκε όταν είχαμε ανάπτυξη 2%. Ποια οικονομικά είναι αυτά, κύριε Σκυλακάκη; Πού τα μάθατε αυτά τα οικονομικά; Η μείωση του ΑΕΠ 26%, η μεγαλύτερη μείωση οποιασδήποτε οικονομίας σε εποχή ειρήνης, δεν είχε αποτέλεσμα στη μεσαία τάξη; Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό. Κι αυτό θα το μάθετε όταν καταλάβετε ότι με τις δικές σας πολιτικές και φέρατε τη μεσαία τάξη εκεί που είναι» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Καταρχήν, επειδή ήμουν στην πολιτική πολλά χρόνια πριν, τριάντα χρόνια σας θυμάμαι να φωνάζετε να ξοδέψουμε κι άλλα. Δεν είχατε κανένα άλλο επιχείρημα. Και στις εκλογές τριάντα χρόνια σας θυμάμαι να λέτε «ξοδεύτε, ξοδεύτε, ξοδεύτε»! Σας θυμάμαι να το λέτε αυτό και στις ευρωεκλογές του 2009, παραμονές τις κρίσης», ανταπάντησε ο κ. Σκυλακάκης, για να ακολουθήσει ένας έντονος μεταξύ τους διάλογος:

Ε.Τ. «Άρα, εμείς φταίγαμε; Εμείς ήμασταν κυβέρνηση; Τι λέτε στο ελληνικό Κοινοβούλιο;»

Θ.Σ. «Όχι, φταίνε πάρα πολλοί. Είστε, όμως, από αυτούς που δεν θα έπρεπε να αντιδράτε με τόση αλαζονεία στα όσα συνέβησαν».

Ε.Τ. «Πόσο έπεσε το ΑΕΠ το 2010-2014;»

Θ.Σ. «Το ΑΕΠ έπεσε 26% απ’ όλη την κρίση, όλης της Μεταπολίτευσης. Πράγματι, ήταν τραγική συνέπεια αυτής της κρίσης».

Ε.Τ. «Εσείς και το ΠΑΣΟΚ».

Θ.Σ. «Ένα 16%, μόνος σας, επιπλέον αυτών που ζήταγε ο Σόιμπλε, χρεώσατε τον ελληνικό λαό. Τον χρεώσατε με 16% μοναχός σας, άνευ λόγου και αιτίας. Κάντε λίγο αυτοκριτική, δεν βλάπτει».

Εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος απευθυνόμενος στον τέως υπουργό Οικονομικών, είπε πως κατά την περίοδο 2010-2014, δεν επιμερίζεται ενιαία η ευθύνη διακυβέρνηση της χώρας και κατ’ επέκταση η διαχείριση της κρίσης: «Έχετε μάθει να τσουβαλιάζετε όλα. Το 2010-2014 κυβερνήσαμε όλοι εδώ; Γιατί τα τσουβαλιάζετε; Γιατί δεν χωρίζετε την περίοδο όπως πρέπει, για το πότε κυβέρνησε το κάθε κόμμα;

Τι παραλάβατε στο τέλος του 2014; Παραλάβατε ή δεν παραλάβατε με υπογραφή σας θετικό πρόσημο οικονομικής μεγέθυνσης»;

Ο κ. Τσακαλώτος αντέδρασε έντονα από το έδρανό του: «Πόσο είχε πέσει το ΑΕΠ, άνθρωπέ μου; Είχε πέσει 26%. Είναι δυνατόν να μην είχε καταστρέψει τη μεσαία τάξη αυτό»;

«Σας μιλάω με εξαιρετικό σεβασμό και σας μιλάω με στοιχεία» διαμαρτυρήθηκε για το ύφος της παρέμβασης ο κ. Σταϊκούρας.

«Κι εγώ, με σεβασμό σας μιλάω. Πόσο έπεσε το ΑΕΠ;» επέμεινε ο κ. Τσακαλώτος, για να έρθει η καταληκτική τοποθέτηση, σήμερα, του υπουργού Οικονομικών:

«Επαναλαμβάνω, τσουβαλιάζετε την περίοδο 2010-2014. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Εμείς παραδώσαμε την οικονομία με θετικό πρόσημο οικονομικής μεγέθυνσης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με κορμό τη ΝΔ και τη συμμετοχή τότε του ΠΑΣΟΚ. Άρα, παραλάβατε μια οικονομία η οποία είχε θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, την επιστρέψατε στην ύφεση και την οδηγήσατε σε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο. Μιλήσατε για πριν το 2009. Εχετε ψάξει λίγο πόσο ανέβηκε το έλλειμμα και το χρέος στην Ελλάδα την περίοδο 2007-2009 και πόσο ανέβηκε κατά μέσο όρο στην Ευρώπη; Έχετε ακούσει πουθενά, γιατί θα έπρεπε να το ξέρατε, ότι υπήρχε παγκοσμίως μία συστημική κρίση τότε; Θέλω να σας πω συνεπώς ότι την περίοδο 2007-2009 το έλλειμμα και το χρέος στην Ελλάδα αυξήθηκε λιγότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αυτός είναι ο ορισμός της συστημικής κρίσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, για να συμπληρώσει: «Από εκεί και πέρα, πράγματι υπάρχουν σφάλματα όλων μας στο πώς οδηγηθήκαμε στην κρίση, γιατί, ναι, τα ενδογενή προβλήματα ήταν πολύ μεγαλύτερα στη χώρα μας, σε σχέση με τις άλλες χώρες. Και αυτά πρέπει να αντιμετωπίσουμε και αυτά αντιμετωπίζουμε στον προϋπολογισμό, για παράδειγμα, με τις επενδύσεις».

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Τσακαλώτος στην κεντρική του ομιλία υπεραμύνθηκε όλων των επιλογών, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιτέθηκε εκ νέου στη σημερινή κυβέρνηση, ενώ απευθυνόμενος σε ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 τους κάλεσε αντί να χαρακτηρίζουν ίδιους το ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ, να συμπορευθούν προκειμένου να αντισταθούν στις προωθούμενες πολιτικές. Αν τα δύο αυτά κόμματα απορρίψουν την πρόσκληση, τότε θα ενισχυθούν οι δυνάμεις της ακροδεξιάς, κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *