Ψήνετε στα κάρβουνα; Δείτε τα λάθη που κάνετε και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους…

Αν ανήκετε στα άτομα που δηλώνουν λάτρεις του μπάρμπεκιου, τότε έχετε πολλές πιθανότητες να κάνετε τουλάχιστον ένα πολύ σοβαρό λάθος υγιεινής, που εγκυμονεί τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Αυτό προέκυψε από μία δημοσκόπηση της Υπηρεσίας Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας, στην οποία συμμετείχαν 2.030 ενήλικες, με το 21% να παραδέχεται ότι έχει αρρωστήσει έπειτα από την κατανάλωση τροφίμων που έψησαν στα κάρβουνα.

Την ίδια ώρα, το 30% δήλωσε ότι καταναλώνει το κρέας μόλις δει ότι ψήθηκε εξωτερικά χωρίς να ελέγχει το εσωτερικό του, το 20% δήλωσε ότι δεν βάζει τα ψημένα κρέατα σε διαφορετικό πιάτο απ’ ό,τι τα ωμά, ενώ το 50% παραδέχτηκε ότι με το ίδιο πιρούνι που γυρίζει το ωμό κρέας, τρώει και το ψημένο.

Όπως επισημαίνεται από την FSA, οι τακτικές αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση από παθογόνους μικροοργανισμούς όπως το καμπυλοβακτήριο, ενώ, ακόμα κι αν το κρέας είναι εξωτερικά κάρβουνο, δεν σημαίνει πως στο εσωτερικό του είναι ψημένο.

Συνεπώς η FSA συστήνει να προμαγειρεύονται τα κρέατα πριν ψηθούν στα κάρβουνα και παράλληλα υπενθυμίζει:

– Για να είναι ψημένο το εσωτερικό του, θα πρέπει να είναι λευκό εσωτερικά και δεν πρέπει να έχει χυμούς.

– Το ωμό κρέας και το ψημένο θα πρέπει να τοποθετούνται σε ξεχωριστά πιάτα και να μην έρχονται σε επαφή με τα ίδια μαχαιροπίρουνα.

– Το ωμό κοτόπουλο δεν πρέπει να πλένεται διότι διασπείρει μικρόβια.

«Η τροφική δηλητηρίαση αποτελεί αληθινό κίνδυνο με το μπάρμπεκιου και γι’ αυτό υπενθυμίζουμε στον κόσμο πως πρέπει να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για να προστατεύει τον εαυτό του και τους ανθρώπους του», δήλωσε η διευθύντρια της FSA δρ Κάθριν Μπράουν.

Σύμφωνα με την FSA, η λοίμωξη από καμπυλοβακτήριο προκαλεί διάρροια, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πυρετό και γενικευμένο αίσθημα κακουχίας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *