Όλοι οι διακόπτες του σπιτιού στο iPhone, με το Homekit του Apple iOS 8

32Το ηλεκτρονικό θυροτηλέφωνο θα ειδοποιεί τον χρήστη μέσω τηλεφώνου (στην φωτογραφία η έξυπνη κλειδαριά Goji Smart Lock της Pepcom που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2014).

Καθώς πηγαίνετε για ύπνο, το τηλέφωνό σας, μεταξύ άλλων, θα χαμηλώνει τα φώτα, θα κλειδώνει τις πόρτες και θα ρυθμίζει τον θερμοστάτη. Η Apple επιχειρεί να αποτελέσει τον κόμβο που θα ενώσει όλα τα συστήματα οικιακού αυτοματισμού, δεδομένου ότι οι σημερινές έξυπνες οικιακές συσκευές που προέρχονται από διαφορετικούς κατασκευαστές δεν έχουν ποτέ «μιλήσει» μεταξύ τους, ούτε μπορούν να ελεγχθούν από την ίδια εφαρμογή. Η Apple υπόσχεται ακόμα και έλεγχο με ψηφιακή βοηθό, την Siri.

Με την ίδια λογική που το Healthkit θα συγκεντρώνει και θα μοιράζει μετρήσεις υγείας μεταξύ διαφορετικών app που συλλέγονται από διαφορετικά γκάτζετ που φοριούνται, έτσι και το Homekit θα μπορεί να συγκεντρώνει και να ελέγχει από ένα app όλα τα συστήματα οικιακού αυτοματισμού. Έτσι, το app για το ηλεκτρονικό κλείδωμα και ξεκλείδωμα του σπιτιού, εκείνο για την ρύθμιση του φωτισμού ή κάποιο άλλο τον έλεγχο του έξυπνου ψυγείου θα συγκεντρώνουν τις λειτουργίες τους σε μια εφαρμογή. Επίσης, ο αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος της Apple θα μπορεί να αξιοποιηθεί και από εφαρμογές τρίτων.

Φιλοδοξία της Apple, να αποτελέσει το Homekit το κοινό πρωτόκολλο επικοινωνίας για όλες τις εφαρμογές του «έξυπνου σπιτιού». Η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει την συνεργασία μεγάλων ονομάτων στην βιομηχανία όπως οι iHome, Philips, Texas Instruments, Withings, Sylvania, Haier, Schlage και Marvell. To CNet έχει δημιουργήσει μια λίστα των συστημάτων οικιακού αυτοματισμού από τις εταιρείες αυτές. Στην αρκετά εκτενή αυτή λίστα περιλαμβάνονται έξυπνες κλειδαριές (από την August), τα έξυπνα φώτα (Philips Hue), έξυπνες γκαραζόπορτες, μόνιτορ για βρέφη, air condition, θερμοστάτες (χωρίς να βρίσκεται ανάμεσά τους η Nest που εξαγόρασε πρόσφατα η Google), θερμόμετρο φαγητού, θυροτηλέφωνα με κάμερα και άλλα.

To Homekit αποτελεί μέρος του iOS 8 για iPhone, iPad και iPod touch και θα διατεθεί μαζί με την νέα έκδοση του λειτουργικού, το φθινόπωρο του 2014.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *